5.1.16

Ασφαλιστικό: "Γκιλοτίνα" για τις συντάξεις ή και για την κυβέρνηση; - Πολύ βαρύ το σχέδιο Κατρούγκαλου για να περάσει με 153 βουλευτές


Το ασφαλιστικό μετατρέπεται για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως όλα δείχνουν, στον ΕΝΦΙΑ της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.
Η αντιπολίτευση είναι σύσσωμη κατά των περικοπών στις συντάξεις που προβλέπει το...
σχέδιο Κατρούγκαλου, τα περιθώρια συνεργασίας και συνεννόησης συνεχώς λιγοστεύουν και τα προβλήματα αυξάνονται δραματικά για το Μέγαρο Μαξίμου με κυβερνητικούς βουλευτές (μόλις 153) να βρίσκονται ήδη στα... κάγκελα.

Στην κατάσταση που έχει οδηγηθεί η χώρα μετά τα πέντε χρόνια των μνημονίων το να περάσουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις κατά 15% μεσοσταθμικά είναι εξαιρετικά δύσκολο χωρίς να προκληθεί κοινωνική έκρηξη. Πόσο μάλλον από μία κυβέρνηση που έχει ήδη εξαντλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο μετά τις τόσες κωλοτούμπες που έχει κάνει και τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει εφαρμόζοντας το τρίτο και πιο σκληρό μνημόνιο.

Χθες και ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέονταν το προηγούμενο διάστημα πώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει οδηγίες να μην υπάρξουν μειώσεις όχι μόνο στις κύριες αλλά και στις επικουρικές συντάξεις, εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος να κρατάει το... μαχαίρι των κύριων συντάξεων, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο.

Η αντίδραση που προκλήθηκε ήταν καθολική. “Δεν συμφωνούμε σε μειώσεις συντάξεων και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών”, ήταν το μήνυμα που εισέπραξε ο κ. Κατρούγκαλος απ' όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων που συναντήθηκε και σήμερα η κυβέρνηση δηλώνει πώς θα βγάλει μόνη της τα κάστανα από τη φωτιά. Πως;

Με την πολιτική της η κυβέρνηση έχει βάλει όλα τα κόμματα απέναντι της. Ακόμη και ο Β. Λεβέντης που “ψήνονταν” να στηρίξει με αυτά που προωθεί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το κάνει γιατί γνωρίζει πώς θα τον πάρουν με τις... πέτρες. Το Ποτάμι για να διασωθεί και να μην καταρρεύσει πράττει ακριβώς το ίδιο, ενώ το ΠΑΣΟΚ τηρεί πολύ σκληρή γραμμή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να “ανακτήσει” και αυτό δυνάμεις.

Από τη Δευτέρα θα γνωρίζουμε ακριβώς και ποια θα είναι η στάση της ΝΔ, η οποία μέχρι τώρα με τον Γιάννη Πλακιωτάκη μεταβατικό πρόεδρο κρατάει σκληρή γραμμή και λέει “όχι” σε όλα στην κυβέρνηση. Πώς λοιπόν θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά μόνη της η κυβέρνησης; Με τους 153 βουλευτές εκ των οποίων πολλοί είναι έτοιμοι να τα βροντήξουν;

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία λοιπόν αν ήταν μέχρι χθες εύθραυστη από τούδε και στο εξής το γυαλί αρχίζει και σπάει. Και γιατί; Γιατί όλοι πίστευαν πώς αν υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις αυτές θα είναι στις επικουρικές και όχι στις κύριες. Τώρα αυτό διαψεύδεται και πέραν του ασφαλιστικού οι βουλευτές έρχονται αντιμέτωποι με τους αγρότες και με πολλές κοινωνικές ομάδες οι οποίες πλήττονται βάναυσα από τα μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση.

Και βεβαίως δεν μιλάμε για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας που ακόμη δεν έχουν αρχίσει να “σκάνε”. Η αντίδραση της κοινωνίας που θα βλέπει τα πετιούνται έξω από τα σπίτια τους άποροι, άνεργοι, μεροκαματιάρηδες και να δίδονται σε ξένα funds δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Ας μείνουμε όμως λίγο στο ασφαλιστικό και στο τι προβλέπει. Οι νέες συντάξεις άνω των 750 ευρώ -και όχι άνω των 1.000 όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση- θα υποστούν μεσοσταθμικές μειώσεις 15%, εξαιτίας των χαμηλών συντελεστών αναπλήρωσης. Στις υψηλές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ το κούρεμα θα φτάσει το 30-35%.

Το ασφαλιστικό σύστημα θα εξακολουθήσει να βασίζεται σε συντάξεις δύο ταχυτήτων παρά το επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση, θεσπίζεται ενιαίο πλέγμα κοινωνικής προστασίας προνοιακών και ασφαλιστικών παροχών ώστε να εξασφαλίζεται κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη.

Από τα πρώτα θύματα του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό θα είναι 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που θα χάσουν το ΕΚΑΣ. 'Oσοι βγαίνουν με πρόωρη σύνταξη θα παίρνουν μέρος και όχι το σύνολο της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Το σχέδιο νόμου των 170 σελίδων που έχει αποσταλεί στους θεσμούς ως γενικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με βάση το μέσο όρο αποδοχών του εργαζομένου καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.

Με δεδομένο ότι οι αμοιβές έχουν συρρικνωθεί, ένας εργαζόμενος που έπαιρνε πριν από το 2011 μισθό 2.500 και τώρα παίρνει 1.000 ευρώ θα πάρει τη μισή σύνταξη από αυτή που προσδοκούσε! Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι κλιμακωτό και προβλέπει: Από 0 έως 15 χρόνια συντελεστή 0,80% για κάθε έτος - έως 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια. Στην καλύτερη περίπτωση η αναπλήρωση για 40 χρόνια ασφάλισης, αν προστεθεί και η εθνική σύνταξη, θα φθάσει στο 60% του συντάξιμου μισθού.

Για τις σημερινές συντάξεις το νομοσχέδιο προβλέπει πως διαφορά που θα προκύψει θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά για τον συνταξιούχο, ο οποίος δεν θα υποστεί άμεσα μειώσεις, σε αντίθεση με το νέο συνταξιούχο. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος με 40 χρόνια με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, παίρνει σύνταξη σήμερα 1.100, με τον επανυπολογισμό, δικαιούται 900. Τα 200 ευρώ παραμένουν ως προσωπική διαφορά ώστε όταν οι συντάξεις «ξεπαγώσουν» μετά το 2018 που θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση  θα χρησιμοποιηθεί ανάλογα.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει πώς η διαφορά θα συμψηφίζεται με μελλοντικές αυξήσεις που θα προκύψουν λόγω της αύξησης του ΑΕΠ, ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η διαφορά θα βαίνει μειούμενη μέχρι την εξάλειψη της και ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το τέχνασμα για να «βάλει στο χέρι» σε τρία χρόνια και τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Το πλαφόν για τις κύριες συντάξεις μειώνεται στα 2.304 ευρώ το μήνα καθαρά και για τις πολλαπλές συντάξεις στα 3.072 ευρώ το μήνα, ενώ όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης ενοποιούνται κάτω από την ομπρέλα του νέου ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ)  Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ  και ΕΤΑΑ.

Μπορεί στο σχέδιο νόμου να μην προβλέπεται μείωση στις επικουρικές συντάξεις, αλλά είναι βέβαιο πως θα συμβεί, αφού θα υπάρξει εφαρμογή του κανόνα βιωσιμότητας στο ενιαίο επικουρικό. Με βάση αυτόν θα καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις από το ΕΤΕΑ, για τους ασφαλισμένους από το 2014 και μετά και το ποσό θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τα δημογραφικά δεδομένα και πίνακες θνησιμότητας. Για τους ασφαλισμένους έως και τις 31/12/2013, η επικουρική θα είναι το άθροισμα:

Α) το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους έως 31/12/2014 υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο για κάθε χρόνο ασφάλισης αντιστοιχεί σε 0.45% υπολογιζόμενου επί των συντάξιμων αποδοχών εκάστου ασφαλισμένου, όπως αυτές υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης.

Β) το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους από 1/1/2015 και εφεξής υπολογίζεται σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους ασφαλισμένους από το 2014 και μετά.

Όσον αφορά στο ΕΚΑΣ προβλέπεται ότι από 1.1.2016 και έως την 31.12.2019  θα καταβάλλεται σε λιγότερους δικαιούχους εξαιτίας της αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων. Ετσι, το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, δεν πρέπει να  υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο (7.972) ευρώ  από 8472,09 που ίσχυε.
Με λίγα λόγια ασφαλιστικός αρμαγεδώνας. Σίγουρα λοιπόν όχι μόνο θα δοκιμασθεί η κυβερνητική συνοχή, ιδίως όταν οι δανειστές ζητούν ακόμη περισσόυτερο αίμα, αλλά η θηλιά που βάζει η κυβέρνηση τους συνταξιούχους είναι η ίδια που σφίγγει και γύρο από το δικό της λαιμό. Ότι έπαθε λοιπόν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με τον ΕΝΦΙΑ θα πάθει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου με το ασφαλιστικό.
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook