17.1.16

Ποια συχνή διαταραχή μπορεί να μας γεράσει 6 χρόνια νωρίτερα;


Διαβάστε ποιος παράγοντας σύμφωνα με τους ειδικούς σας γερνάει πρόωρα και κάντε σύμμαχο το χρόνο.
Σύμφωνα με νέα έρευνα μια μορφή άγχους μπορεί να μας...
μεγαλώσει πιο γρήγορα από την πραγματική μας ηλικία και μάλιστα 6 χρόνια περίπου.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί μια συγκεκριμένη μορφή άγχους και μάλιστα πολύ διαδεδομένη μπορεί να μας γεράσει πριν την ώρα μας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια συχνή μορφή της πάθησης που λέγεται φοβικό άγχος (φοβίες) μπορεί να πυροδοτήσει βλάβες στα κύτταρα που προκαλούν πρόωρη γήρανση.

Οι γυναίκες μάλιστα με φοβίες βρέθηκε να έχουν περισσότερες κυτταρικές βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Οι μεγαλύτερες γυναίκες με αδικαιολόγητες φοβίες απέναντι σε διάφορες καταστάσεις π.χ. υψοφοβία, αγοραφοβία κτλέχουν μικρότερα τελομερή σε σχέση με τις πιο… άφοβες. Τα τελομερή βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων και προστατεύουν το γενετικό υλικό από βλάβες. Θεωρούνται δείκτες της βιολογικής ή κυτταρικής γήρανσης. Τα πιο μικρά τελομερή έχουν συνδεθεί με παθήσεις όπως ο καρκίνος ή η άνοια καθώς και με προβλήματα καρδιάς και θνησιμότητα.

Μια ομάδα ειδικών από το Νοσοκομείο Brigham από τη Βοστόνη, πήρε δείγμα αίματος από περισσότερες από 5.000 γυναίκες ηλικίας 42 έως 69 ετών. Ζήτησαν επίσης από τις γυναίκες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις φοβικές εκδηλώσεις από τις οποίες υποφέρουν.

Η ομάδα των γυναικών που βρέθηκε με υψηλότερο επίπεδο φοβικού άγχους διέθετε σημαντικά μικρότερο μήκος τελομερών.

Ο συγγραφέας της μελέτης Dr Olivia Okereke δήλωσε: «Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για το αν - και πώς – το στρες μπορεί να μας κάνει να γερνάμε γρηγορότερα. Αυτή η μελέτη είναι σημαντική γιατί συνδέει μια κοινή μορφή ψυχολογικού στρες (φοβικό άγχος) με ένα πιθανό μηχανισμό που πυροδοτεί την πρόωρη γήρανση».

«Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ή ποιο από τα δύο εμφανίστηκε πρώτο: το άγχος ή τα μικρότερα τελομερή», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω έρευνες σχετικά με το άγχος και τη σχέση του με το μήκος των τελομερών.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook