7.1.16

Ο ΣΩΖΩΝ ΕΥΑΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ ! Λαϊκή οργή για τη λαίλαπα Κατρούγκαλου



Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι στο έλεος των φαύλων

Λαϊκή οργή για τους φαύλους και ανίκανους ηγετίσκους

. Το Ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου είναι ένας εν ψυχρώ δολοφόνος των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην... πραγματικότητα δείχνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις την έξοδο από την άθλια Κολομβία των Βαλκανίων. Πάρτυ κάνουν σήμερα στην Βουλαγαρία καθώς βλέπουν να...
συρρέουν χιλιάδες ελληνικές επιχερήσεις. Ο Κατρούγκαλος θα μείνει στην πολιτική ιστορία ως το σκιάχτρο της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Μιλάμε για μακελειό δίχως τέλος.

”Δεν μιλάμε πλέον για μειώσεις 50 ή 100 ευρώ. Μιλάμε πια για κατάργηση ενός ολόκληρου συστήματος. Ξεθεμελιώνεται όλο το κοινωνικό πρόσωπο της κοινωνίας, ό,τι υπήρχε σε ασφαλιστικό από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο” επισημαίνει στο newpost o πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης.

Η διαδικασία είναι πλέον ‘‘ο σώζων ευατόν σωθήτω. Βλέπουμε τους αγώνες που έχουμε κάνει για την κοινωνική ασφάλιση να καταρρακώνονται. Πραγματικά αυτό το νέο ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου.

Όπως τονίζει ο κ. Τάτσης με το νέο σύστημα ”δίνεις αλλά δεν ξέρεις αν θα πάρεις”, ενώ μιλά για ένα ασφαλιστικό που καρατομεί μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο ”το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ήταν και θα πρέπει να παραμείνει αναδιανεμητικό και όχι κεφαλοποιητικό όπως θέλουν διακαώς να το κάνουν”.

Τις επόμενες ημέρες, η ομοσπονδία οργανώνει αλλεπάλληλες ενημερώσεις στους ασφαλισμένους, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τάτση, έρχονται δυναμικές κινητοποιήσεις, η ημερομηνία των οποίων θα καθοριστεί το ερχόμενο διάστημα από τα συλλλογικά όργανα.

Ιδού πως περιγράφει την λαίλαπα Κατρούγκαλου η Μαίρη Λαμπαδίτη στο Πρώτο Θέμα:

Σε συναγερμό βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς με το νέο ασφαλιστικό, ακόμη και όσοι δηλώνουν εισόδημα μόλις 20.000 ευρώ το χρόνο, είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές στον ΟΑΕΕ σε σχέση με το ασφάλιστρο που πληρώνουν σήμερα. Όσο μεγαλώνει το ύψος του εισοδήματος, τόσο πολλαπλασιάζεται η επιβάρυνση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματικών με εισόδημα 70.000 ευρώ ετησίως αυξάνονται έως και 223% . Δηλαδή, ο επαγγελματίας που ανήκει σήμερα στην ανώτατη κλάση του ΟΑΕΕ και πληρώνει για ασφάλιστρα σύνταξης και υγείας περίπου 7.000 ευρώ το χρόνο, αν υιοθετηθεί η πρόταση Κατρούγκαλου θα πληρώνει 18.000 ετησίως.

Η αλλαγή ευνοεί μόνο τους επαγγελματίες με μπλοκάκια και χαμηλές αμοιβές που επιβαρύνονται σήμερα δυσανάλογα καταβάλλοντας ασφάλιστρο 245 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, ένας επαγγελματίας στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του που δηλώνει καθαρά κέρδη (πραγματικά ή προϊόν φοροδιαφυγής) κάτω από 9.600 ευρώ ετησίως, ευνοείται αφού έχει την ευκαιρία να καταβάλλει στον ΟΑΕΕ, το μικρότερο ασφάλιστρο ύψους 117 ευρώ το μήνα. Από την άλλη, για τους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα (μεταξύ αυτών και τους πιο ειλικρινείς των φορολογουμένων), η αλλαγή ισοδυναμεί ακόμη και με διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Για παράδειγμα , ο ελεύθερος επαγγελματίας που σήμερα είναι ασφαλισμένος 10 χρόνια στον ΟΑΕΕ, στην 5η κατηγορία, πληρώνει 4464 ετησίως ανεξάρτητα από το εισόδημά του. Με την αλλαγή του καθεστώτος που προβλέπει οι εισφορές να βασίζονται στο πραγματικό εισόδημα, αν δηλώσει μηδενικό εισόδημα γιατί έκλεισε το μαγαζί του λόγω της κρίσης , θα υποχρεωθεί να καταβάλει στον ΟΑΕΕ το ένα τρίτο ,περίπου 1895 ευρώ.

Η αλλαγή είναι προς το συμφέρον όσων δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Ωστόσο αν το εισόδημα ( πραγματικό η δηλωθέν ψευδώς) πλησιάσει τα 20.000 ευρώ , αρχίζει η επιβάρυνση. Για παράδειγμα, ο ασφαλισμένος στην 5η κατηγορία , που πλήρωνε 4464 ευρώ ετησίως, αν δηλώσει εισόδημα 20.000 ευρώ , θα υποχρεωθεί να πληρώσει 4.790 ενώ αν δηλώσει εισόδημα 30.000 ευρώ, θα πληρώσει 8.085, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια.
ΓΕΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ και επιμελητήρια θα συναντηθούν μετά τις 11 πμ με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με αίτημα τη μείωση των συντελεστών και του πλαφόν που εξοντώνουν τους επαγγελματίες.

Εκτός από της εισφορές υπέρ της σύνταξης, το νομοσχέδιο προβλέπει και την επιβάρυνση του ασφαλίστρου υπέρ υγείας. Δηλαδή ένας επαγγελματίας που πλήρωνε 90 ευρώ το μήνα για υγειονομική περίθαλψη, από την 1/1/2017 θα πληρώνει 115 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα, στον ΟΑΕΕ πληρώνει ένας στους δύο επαγγελματίες. Αν οι εισφορές υπερδιπλασιαστούν είτε θα αυξηθεί η εισφοροδιαφυγή είτε η φοροδιαφυγή καθώς οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να αποκρύπτουν το πραγματικό τους εισόδημα.
 http://www.triklopodia.gr/



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook