20.5.16

ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ…


ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ («ΚΟΦΤΗΣ») ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
Από το κείμενο της τροπολογίας, που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, προκύπτει ότι ο...
«αυτόματος μηχανισμός» περιέχει τέσσερα διαφορετικά πακέτα μέτρων. Το ποιο από αυτά θα υλοποιηθεί θα εξαρτάται από την απόκλιση του στόχου. Κοινώς θα ενεργοποιηθούν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, όλα αφού κανένα από τα νούμερα που παρουσιάζονται επίσημα δεν είναι αληθινό και η απόκλιση από τον στόχο είναι συνεχής….
Ο μηχανισμός θα μας απασχολεί, όπως αναφέρεται επίσημα τουλάχιστον, μέχρι το 2020 ή το 2021!! (ανεπίσημα θα γίνει μόνιμος όπως και ο ΕΝΦΙΑ), καθώς, με βάση την τροπολογία, «τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής παραμένουν σε ισχύ για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται προκειμένου να εξασφαλιστούν οι στόχοι της περιόδου των οικονομικών ετών 2017-2019 και τουλάχιστον έως την 31η Μαΐου του έτους που έπεται της έναρξης εφαρμογής τους».
Τα δυσκολότερα χρόνια θα είναι το 2018 και το 2019, καθώς τον Μάιο εκάστου έτους θα κριθεί αν έχει εκπληρωθεί ο στόχος για πλεόνασμα 1,75% και 3,5% αντίστοιχα.
Από την τροπολογία προκύπτει ότι τα μέτρα που μπορεί να εφαρμοστούν σε αυτό το διάστημα ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 3,6 δισ. ευρώ, καθώς ο έλεγχος θα γίνει έως και τέσσερις φορές μέχρι το 2020 (σ.σ.: οι περικοπές φτάνουν και στα 3,6 δισ. ευρώ ανά έτος και όχι αθροιστικά για όλη την περίοδο).
Η μοναδική «προστασία» -πέραν του ότι σε περίπτωση μικρού ελλείμματος κάτω του 0,25% δεν θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός- πηγάζει από την πρόβλεψη ψαλιδίσματος των μέτρων που θα ληφθούν αν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους του ΑΕΠ.
Τα τέσσερα διαφορετικά πακέτα μέτρων 1. Το πρώτο πακέτο ενεργοποιείται αν υπάρξει απόκλιση 0,26% έως 0,75% από τον στόχο και προβλέπει μέτρα 900 εκατ. ευρώ. 2. Στο δεύτερο πακέτο, τα μέτρα ανεβαίνουν στο 1,8 δισ. ευρώ και η ενεργοποίηση γίνεται αν υπάρξει απόκλιση από 0,76% έως 1,25% του ΑΕΠ από τον στόχο. 3. Το τρίτο πακέτο προβλέπει μέτρα 2,7 δισ. ευρώ και εφαρμόζεται για αποκλίσεις από 1,25% έως και 1,75%, ενώ 4. Το τέταρτο πακέτο έχει κόστος 3,6 δισ. ευρώ και αφορά αποκλίσεις από 1,76% έως 2,25% του ΑΕΠ.
Σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού, τα ενδεχόμενα είναι τρία: 1. Ο υπουργός Οικονομικών να προχωρήσει στις περικοπές δαπανών μέχρι τις 31 Μαΐου εκάστου έτους 2. Να παρέλθει η ημερομηνία και η περικοπή των δαπανών να γίνει αυτόματα 3. Η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τους θεσμούς για την ενσωμάτωση διαφορετικών μέτρων (ακόμη και φορολογικών), τα οποία θα εντάσσονται στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.
ΠΗΓΗ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook