14.6.16

«Πίσω από τη μάσκα των δημοσκοπήσεων»


  Γράφει ο Δημήτρης Τσιμούρας
Είναι κοινό μυστικό  ότι οι πολιτικές δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν απλώς τις τάσεις του εκλογικού σώματος, αλλά...
κυρίως το κατευθύνουν δημιουργώντας κάθε φορά το ανάλογο επιθυμητό κλίμα γι αυτούς, που κινούν τα νήματα της πολιτικής.
Ακόμη και τα πραγματικά δημοσκοπικά  ευρήματα να έχουν εμφανίσει,  βρίσκουν τρόπο να τα αλλοιώσουν, καθώς τα παρουσιάζουν έτσι, ώστε να  μετατοπίζουν το κέντρο βάρους τους.
Βέβαια, όταν είμαστε κοντά στις εκλογές  εμφανίζουν αποτελέσματα ανάλογα με την επιθυμία του παραγγέλλοντος. Δεν είναι λίγες οι φορές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων απείχαν πολύ και αδικαιολόγητα   από τα       δημοσκοπικά "ευρήματα".
Όλοι, όσοι παραγγέλλουν δημοσκοπήσεις, σε ένα πράγμα συμφωνούν. Στο να θεωρούν ντεφάκτο την ισχύουσα πολιτική. Γι αυτό ερωτήσεις που την θέτουν σε  αμφισβήτηση  δεν τίθενται   στους ερωτώμενους ποτέ.
Αφορμή, για να γραφούν αυτές οι γραμμές, αποτέλεσαν δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Για την οικονομία του κειμένου δεχόμαστε ότι τα ποσοστά που παρουσιάζονται από τις δημοσκοπικές εταιρίες είναι αληθινά  και ότι δεν είναι για τα μνημονιακά κόμματα ακόμη μικρότερα. Η Πρώτη της Alco για το  «Πρώτο ΘΕΜΑ», που δημοσιεύτηκε  στις 4 Ιουνίου  και άλλη  της Κάπα Reasearch για το «Βήμα της Κυριακής»,  που δημοσιεύθηκε  στις11 Ιουνίου του ‘16.
Και ενώ το βασικό εύρημα της πρώτης δημοσκόπησης είναι ότι υπάρχει έντονη αποδοκιμασία από το εκλογικό σώμα  για το κυβερνητικό κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού τα ποσοστά τους είναι 15% και 21% αντίστοιχα, αυτό που προβάλλεται  είναι η μεταξύ τους  διαφορά, κάτι που μένει και  ως τελική εικόνα στον αναγνώστη. (πίνακας 1)
πίνακας 1
πίνακας 1
Επίσης,  ένα δεύτερο σημείο που προβάλλεται από τα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι ότι το 74% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Τσίπρας  είπε ψέματα στον ελληνικό λαό. Αν  όμως δεν είχαν θέσει το ερώτημα,  δεν θα προέκυπτε κάτι τέτοιο. Που σημαίνει ότι η δημοσκόπηση είχε στόχο να μας δείξει την επιθυμητή για τον παραγγέλοντα διάδοχη κατάσταση. (πίνακας 2)
πίνακας 2
πίνακας 2
Αξιοπρόσεχτο επίσης σ΄ αυτό το σημείο είναι ότι ενώ εκθέτουν τον Τσίπρα   κρατούν στο απυρόβλητο τους βουλευτές του Τσίπρα οι οποίοι στην ουσία  το ίδιο υπεύθυνοι μ’ αυτόν, γιατί χωρίς τη δική τους ψήφο στη Βουλή  δεν θα μπορούσε κανένας Τσίπρας να δώσει γη και ύδωρ. Κάτι που γενικά γίνεται μ΄ όλους τους μνημονιακούς βουλευτές οι οποίοι και ψηφίζουν ότι τους φέρουν μπροστά τους.
Να επαναλάβω αυτό το μνημειώδες  «ναι σε όλα».  Τους οποίους  φυσικά βουλευτές  μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν, οι κοινούντες τα νήματα,  σε μια «ερμαφρόδιτη» επόμενη κυβέρνηση απόλυτης όμως μνημονιακής κατεύθυνσης.
Και βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν τους παίρνει να θέσουν θέμα εκλογών,  γιατί το κόμμα που εμφανώς προβάλλεται απ’ αυτή τη δημοσκόπηση παρουσιάζει ένα εξευτελιστικό ποσοστό στο εκλογικό σώμα,  για  ένα  κόμμα που θα διεκδικούσε εξουσία.
Ποτέ ξανά δεν έχει συμβεί τα δύο πρώτα κόμματα να συγκεντρώνουν έστω δημοσκοπικά τόσο χαμηλά εξευτελιστικά ποσοστά, που να μην ξεπερνούν το 36%.  Παρ’ όλα αυτά μένει ασχολίαστο αυτό το γεγονός.  Όπως επίσης μένει ασχολίαστο ότι το κυβερνών κόμμα με αυτά τα χαμηλά ποσοστά, χωρίς να απολαμβάνει καμιά εμπιστοσύνη από τον ελληνικό λαό  –ποτέ κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί- παίρνει αποφάσεις ακόμη και για τις μελλούμενες γενιές, αποφάσεις  που οι ίδιοι που τις παίρνουν τις συγκρίνουν ανερυθρίαστα   με τα τετρακόσια χρόνια τούρκικης  σκλαβιάς!  (βλέπε δηλώσεις Βαγενά).
Ένα άλλο εύρημα που θα ήταν άξιο σχολιασμού, χωρίς να συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο, είναι ότι τα ποσοστά της  ΝΔ σ’ αυτήν τη δημοσκόπηση παρουσιάζουν τη σημαντική πτώση των 6,5 μονάδων  σε σχέση με τα ποσοστά  που είχε τον    Ιανουάριο του  ’15. Και από δω προκύπτει το συμπέρασμα ότι η ο ελληνικός λαός δεν θέλει σαν διάδοχη κατάσταση τη ΝΔ, κάτι που προφανώς δεν θέλουν να φανεί αυτοί που παρήγγειλαν τη δημοσκόπηση.(πίνακας 3)

πίνακας 3
πίνακας 3
Με μια προσεκτική παρατήρηση στο διάγραμμα,  όπου παρουσιάζονται τα ποσοστά των δυο πρώτων κομμάτων,   μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι  οι  γραμμές δεν  απεικονίζουν τις πραγματικές δημοσκοπικές μεταβολές.  Αυτή της  ΝΔ είναι σχεδόν οριζόντια,  άρα σαν εικόνα μας μένει η σταθερότητα και όχι η πτώση, που είναι σημαντική, αυτή δε που αντιστοιχεί στο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια σχετικά μικρή  κλίση που προφανώς και δεν απεικονίζει την κατακόρυφη σχεδόν πτώση των δημοσκοπικών του  ποσοστών.(πίνακας 3)
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δεύτερη δημοσκόπηση της Κάπα Reasearch για το «Βήμα της Κυριακής».  Το τρικ που γίνεται εδώ είναι ότι δεν παρουσιάζονται τα ευρήματα σε πρώτο πλάνο αλλά τα ποσοστά για τα κόμματα, τα οποία προκύπτον κατόπιν αναγωγής. Έτσι, στην πρώτη σελίδα εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ένα ποσοστό 25,6% και τη ΝΔ 30,8, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι υπάρχει μια σχετική εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος στα εν λόγω κόμματα, άρα, εκεί οδηγεί ο συνειρμός!  Νομιμοποιούνται και οι αποφάσεις τους!
πίνακας 4
πίνακας 4
Όμως, τα πραγματικά ευρήματα,  που δίνουν μόλις 17,3% στο ΣΥΡΙΖΑ και 20,8% στη ΝΔ, (πίνακας 5), και που δείχνουν ότι ο ελληνικός λαός δεν τους νομιμοποιεί, για την ανάγκη της… αξιοπιστίας αυτών που διενεργούν τη δημοσκόπηση,  παρουσιάζονται στο εσωτερικό της εφημερίδας μαζί με ένα πάζλ πινάκων, που πρέπει κανείς να ψάξει πολύ για να βγάλει άκρη! (πίνακας 6)
πίνακας 5
πίνακας 5
Και φυσικά, προσπαθώντας να περισώσουν την τιμή αυτών των κομμάτων τα… αρνητικά χρεώνονται στους αρχηγούς Τσίπρα και Μητσοτάκη αντίστοιχα, που είναι αναλώσιμοι και για τους οποίους σίγουρα έχουν έτοιμους  τους αντικαταστάτες τους στο συρτάρι!
Και ενώ όχι μόνο δεν έχουν πρόβλημα με την αποδοκιμασία του πολιτικού προσωπικού από τους ερωτώμενους, μιας και αυτό  είναι αναλώσιμο, είναι εμφανές ότι προστατεύουν την πολιτική τους και τα απάνθρωπα μέτρα ως κόρη οφθαλμού.
Ποτέ δεν έχει συμβεί σε δημοσκοπήσεις να τίθενται ερωτήματα που να έχουν σχέση με την ουσία της πολιτικής, γιατί ξέρουν ότι οι απαντήσεις θα είναι  συντριπτικές ενάντια  σε όσα  αυτοί θέλουν να στηρίξουν.
πίνακας 6. κάντε κλικ για μεγένθυση
πίνακας 6. κάντε κλικ για μεγένθυση
Τι θα απαντούσαν για παράδειγμα οι πολίτες, αν σ’ αυτούς ετίθεντο ενδεικτικά  τα παρακάτω ερωτήματα;
Συμφωνείτε με το 3ο μνημόνιο;
Θέλετε να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ;
Συμφωνείτε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;
Πλήττονται όλοι το ίδιο από τα μέτρα;
Πού εκτιμάτε ότι πάνε τα χρήματα από τη φορολογία;
Θέλετε να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα χρήματα που αφαιρέθηκαν λόγω PSI;
Συμφωνείτε με τη διατήρηση του ΤΑΙΠΕΔ άλλα 99 χρόνια;
Συμφωνείτε με την πώληση-αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας
Συμφωνείτε με την πώληση-αξιοποίηση των λιμανιών, των αεροδρομίων, της ΔΕΗ, των εταιριών ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, της Εγνατίας οδού, του ΟΣΕ, του Ελληνικού;
Πιστεύετε ότι οι βουλευτές με την ψήφο τους  έχουν δικαίωμα να πουλούν τη δημόσια περιουσία;
Νομιμοποιείται κάποιος βουλευτής που ψηφίζει νόμους που δεν έχει διαβάσει;
Συμφωνείτε με την πώληση των κόκκινων δανείων στα funds;
Η ραγδαία αύξηση των χρεών  των πολιτών στο δημόσιο σε ποιους παράγοντες οφείλεται;
Η αύξηση της φορολογίας,  όπως προβλέπεται από το 3ο μνημόνιο, θα οδηγήσει σε ανάκαμψη ή σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση;
Θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος το λιμάνι της Θεσσαλονίκης  να αγοραστεί από τούρκικες, βουλγάρικες, αλβανικές  ή σκοπιανές εταιρίες;
Ποιους θεωρείτε υπεύθυνους για το χρέος; Τις κυβερνήσεις ή τους πολίτες;
Θεωρείτε την Ευρωπαϊκή Ένωση υπεύθυνη για τα δεινά που περνάει σήμερα ο ελληνικός λαός;
Είστε υπέρ της παραμονής ή  υπέρ της εξόδου από την ΕΕ;
203340-041015151649_9314
Τέτοιες όμως  και άλλες παρόμοιες...  επικίνδυνες ερωτήσεις δεν τίθενται. Και μόνο απ’ αυτό θα μπορούσε  να προκύψει  ποιος είναι ο ρόλος αλλά και τι στηρίζουν οι δημοσκοπήσεις. Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για ένα   εργαλείο στήριξης της απάνθρωπης αυτής πολιτικής,  που πλαγιοκοπεί κάθε τάση αμφισβήτησης και δυναμικής αντίδρασης,   μιας μάσκας που θέλει να κρύψει την αλήθεια της κακόγουστης παράστασης, μιας παράστασης που ο ελληνικός λαός έχει τη δύναμη να  κατεβάσει άμεσα και να ζητήσει από τις μαριονέτες-θεατρίνους πολιτικούς το λόγο!
ΥΓ. Η όποια διαμάχη και αντιπαραθέσεις από τα μνημονιακά κόμματα,  σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, γίνεται γύρω από τα ποσοστά που εμφανίζει  γι αυτά η δημοσκόπηση και όχι για την ουσία των ερωτημάτων που τίθενται σ’ αυτές, για τα οποία δεν έχουν αντιρρήσεις.  Κι εδώ όμως πρόκειται για  κακόγουστο θέατρο και «διαμαρτυρίες»  για απλή κατανάλωση, αφού όλοι αυτοί γνωρίζουν  πολύ καλά πως ό,τι πληρώνεις παίρνεις!
Δημήτρης Τσιμούρας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook