11.12.16

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: ΓΙΑΤΙ «σκέφτονται» εκλογές στο Μέγαρο Μαξίμου…

Σε αντίθεση με όσους έλεγαν και έγραφαν ότι οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών απομακρύνουν το....
ενδεχόμενο των εκλογών, ο σεμνός Μαυρογιαλούρος σας είχε ενημερώσει ότι ακόμη και μετά την απόφαση του Eurogroup -την οποία η κυβέρνηση πανηγύρισε ως «εθνική επιτυχία»- οι κάλπες είναι πολύ πιθανές…
Οι εξελίξεις του τελευταίου 48ώρου, καθώς μεσολάβησε και η απεργία, ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι τα πράγματα «αγριεύουν» και η συζήτηση για προσφυγή σε εκλογές το αμέσως επόμενο διάστημα κυριαρχεί πλέον και στις μεγάλες ξένες εφημερίδες και στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Reuters.
Η αλήθεια είναι ότι επικρατεί μια σχετική σύγχυση και οι απορίες για το τι συμβαίνει, στην πραγματικότητα, στο παρασκήνιο είναι πολλές. Γι αυτό ας προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε λίγο την εικόνα:
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας θα ήθελε πάρα πολύ να το «τραβήξει» μέχρι τέλους και να παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι το 2019 που ολοκληρώνεται η τετραετία. Αυτός ήταν και ο στόχος του μόλις έκανε την πρώτη μεγάλη κωλοτούμπα πέρυσι μετατρέποντας το όχι του δημοψηφίσματος σε μνημονιακό ναι. «Θα κυβερνάμε για είκοσι χρόνια!» συνήθιζε να λέει και ως αντίλαλος να το επαναλαμβάνει το «alter ego» του ο Ν. Παππάς
Ακόμη και τώρα, όπως προκύπτει από όσα εξομολογούνται σε φιλικές τους συζητήσεις εκείνοι που έρχονται σε επαφή μαζί του, ο Τσίπρας δεν έχει καμία διάθεση να αποχωριστεί την πρωθυπουργική καρέκλα. «Δεν θυμίζει τον παλιό Αλέξη που έπαιρνε ρίσκα και είχε μια αποφασιστικότητα στο πολιτικό παιχνίδι» όπως έλεγε ένας από αυτούς.
Την ίδια ώρα όμως η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εφιαλτική για τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Και πολύ ωμά οι επιλογές που έχει είναι δύο:
Η μία είναι, τώρα που σβήνει το πυροτέχνημα για την «ελάφρυνση» του δημοσίου χρέους, να καταπιεί και την απαίτηση των δανειστών για νέα μέτρα 4,5 δις ευρώ. Κι αν δεν φτάνουν τελικά σε αυτό το ύψος και πάλι πολλά θα είναι. Ήδη το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι μολονότι εμφανίζονται σε κόντρα στην πραγματικότητα αποδέχονται ότι η υποχρέωση της χώρας μας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι το 2022 και στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν τα πρόσθετα εξοντωτικά μέτρα. Αυτός είναι ο συμβιβασμός τους άσχετα από τις επικοινωνιακές τους τρίπλες. Αν συμφωνήσει με αυτό όμως ο Τσίπρας προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία έχει τον εξής τεράστιο κίνδυνο: Ακόμη κι αν αντέξει και δεν πέσει μέσα ή έξω από τη Βουλή θα βαδίζει προς εκλογές στο τέλος της τετραετίας λαμβάνοντας όμως συνεχώς καινούργια μέτρα. Αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη «εγγύηση» -επαναλαμβάνω, ακόμη κι αν αντέξει κοινοβουλευτικά- ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τότε θα έχει κυριολεκτικά εξαϋλωθεί. «Θα γυρίσουμε στο 4%!» που λέει με τρόμο και παλιό στέλεχος της Κουμουνδούρου.
Η άλλη επιλογή του Τσίπρα είναι να προτιμήσει γρήγορα τις εκλογές. Σας θυμίζω ότι πρώτοι από αυτήν εδώ τη στήλη είχατε διαβάσει πως η προ αρκετών ημερών ομιλία του στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «απευθυνόταν» ως μπλόφα προς τους δανειστές: Μην με πιέσετε άλλο γιατί θα πάω σε εκλογές και θα γίνουν όλα μπάχαλο… Όμως τώρα δείχνει να την έχει πατήσει όπως ο τσοπάνης με το λύκο και τα πρόβατα. Ο Σόιμπλε και οι άλλοι του επιστρέφουν τον εκβιασμό και του απαντούν ότι αν δεν πάρει τα μέτρα τότε έρχεται πάλι η απειλή του Grexit και «τρίτος δρόμος δεν υπάρχει»…
Παγιδευμένος λοιπόν ο …σέξι Αλέξης, προσπαθώντας να γλιτώσει τα παλούκια, έχει μπροστά του το εξής σενάριο: Να συνεχίζει να διαφημίζει ως επιτυχία τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά την ίδια ώρα να τα «σπάσει» με τους δανειστές για τα νέα μέτρα και να πάει σε εκλογές. Έτσι αφήνει τη λήψη τους ως κληρονομιά στην επόμενη κυβέρνηση που βάση την υπάρχουσα κατάσταση στο εκλογικό σώμα θα πρέπει να σχηματίσει ο Μητσοτάκης πιθανότατα μαζί με το ΠΑΣΟΚ και άλλους κεντροαριστερούς. Το τι σημαίνει όλο αυτό το πακέτο για τους επόμενους, που δεν θα έχουν και ισχυρή πλειοψηφία, εύκολα το καταλαβαίνει κανείς και σε αυτό πάει να ποντάρει ο Τσίπρας.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα φανεί προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα. Ακόμη κι αν δεν προλάβουν να διεξαχθούν πάντως μέσα στον Ιανουάριο οι εκλογές, το «περιθώριο» φθάνει ως τον Μάρτιο για τον εξής πρόσθετο λόγο: Μέχρι τότε μπορούν να γίνουν με λίστα…
Μαυρογιαλούρος
press-gr.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook