8.3.11

Ρομπότ...ο δημοσιογράφος του μέλλοντος!


Τον ιδανικό δημοσιογράφο για κάθε εταιρεία ΜΜΕ φαίνεται ότι δημιούργησαν ερευνητές στο εργαστήριο νέων τεχνολογιών και πληροφορικής (ISI) στο πανεπιστήμιο του Τόκιο. Aκούραστος, άτρωτος και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις είναι έτοιμος να αναζητήσει την είδηση στις...
πιο δύσβατες περιοχές του κόσμου.

Οι επιστήμονες έφτιαξαν ένα ρομπότ, το οποίο μπορεί...

χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, να εξερευνά το περιβάλλον και να καταγράφει τις παρατηρήσεις του. Το ρομπότ έχει την ικανότητα να εντοπίζει αλλαγές στα μέρη που επισκέπτεται, να καταλαβαίνει πώς συνδέονται αυτές οι αλλαγές μεταξύ τους και με τον χώρο και να τραβάει φωτογραφίες με ενσωματωμένη κάμερα.

Το εκπληκτικό είναι ότι μπορεί να κάνει ερωτήσεις σε ανθρώπους για περισσότερες πληροφορίες και να χρησιμοποιεί το ίντερνετ για να αναλύει αυτές τις πληροφορίες και να βγάζει συμπεράσματα. Μάλιστα σε περίπτωση που κάτι του φανεί ενδιαφέρον, ετοιμάζει ένα σύντομο άρθρο και το ανεβάζει στο διαδίκτυο!

Το ρομπότ παρουσιάστηκε πρόσφατα και προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Συνδυάζοντας πληροφορίες από τον πραγματικό κόσμο και το διαδίκτυο, φέρνει ένα βήμα μπροστά τα αυτοματοποιημένα συστήματα και στο μέλλον τέτοιες μηχανές είναι πιθανό να αποτελέσουν πολύ σημαντική πηγή ειδήσεων σε όλο τον κόσμο. Το 2002 το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης είχε δημιουργήσει το ρομπότ "Afghan explorer", το οποίο όμως ήταν τηλεκατευθυνόμενο.

Ήδη υπάρχει η τάση για την λεγόμενη αυτοματοποιημένη δημοσιογραφία, με λογισμικό που μπορεί να γράψει ένα άρθρο για ένα αθλητικό γεγονός ή να συνδυάζει απόψεις, εικόνες και βίντεο που αντλεί από το διαδίκτυο, ωστόσο το συγκεκριμένο ρομπότ είναι κάτι πολύ διαφορετικό, διοτί δεν πρόκειται απλώς για αναπαραγωγή ή παράθεση πληροφορίας.

Το ρομπότ αυτό κάνει ρεπορτάζ, έστω με όσα τεχνικά εμπόδια υπάρχουν προς το παρόν. Σε μερικά χρόνια οι "δημοσιογράφοι από μέταλλο" ίσως μπορούν να προσεγγίζουν περιοχές ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ρεπόρτερ. Σίγουρα στο μέλλον τα ρομπότ αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως πηγές πληροφοριών και θα αποτελέσουν μεγάλη βοήθεια για τους ρεπόρτερ, ιδιαίτερα στα "καυτά" σημεία του πλανήτη. Ωστόσο η εποχή της αντικατάστασης των πραγματικών δημοσιογράφων από ρομπότ αργεί ακόμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook