29.4.11

Γιατί οι δημοσκοπήσεις τρόμαξαν το Μαξίμου

Τα συμπεράσματα που μπορεί να εξάγει κάποιος, επιχειρώντας να διαβάσει πίσω από τους αριθμούς και τα ποιοτικά μεγέθη μιας δημοσκόπησης, εξαρτώνται, μεταξύ άλλων και κυρίως, από δυο βασικές παραμέτρους: Το… ποιος είναι ο «κάποιος», και…
ποια είναι τα συμπεράσματα στα οποία επιθυμεί να καταλήξει. Είναι άλλωστε διαπιστωμένο ότι αν η.....
πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για εκείνη…

Διαβάζοντας λοιπόν προσεκτικά τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, δυσκολεύονται να βρουν… πραγματικότητα που να συμφωνεί μαζί τους. Το ΠΑΣΟΚ πέφτει. Πέφτει κάθε μήνα. Χάνει ψηφοφόρους, όχι απλά και μόνο από εκείνους που προσδιορίζονται ως «μετακινούμενοι» μεταξύ των κομμάτων εξουσίας, αλλά προερχόμενους από τα βάθη της… 3ης του Σεπτέμβρη. Ή, ό, τι απέμεινε από όσα υποσχέθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν υλοποίησε ποτέ, όσες φορές κι αν κλήθηκε να ασκήσει την εξουσία.

Η προοπτική… τρόμου, την οποία διαπιστώνουν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού ότι καλούνται να αντιμετωπίσουν, είναι η αδυναμία της Κυβέρνησης να συγκρατήσει στο κομματικό «μαντρί», κοινωνικές δυνάμεις που δεν είχαν ποτέ, ούτε καν σκεφτεί να αλλάξουν εκλογική συμπεριφορά.

Κάπως έτσι εξηγείται το εύρημα να έχει συρρικνωθεί η πολιτική επιρροή και η κοινωνική απήχηση του ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστά κάτω του 35%, που σύμφωνα με μια από τις άγραφες θεμελιακές διαπιστώσεις των δημοσκόπων, θα αποτελούσε… εσαεί τον πυθμένα της εκλογικής δεξαμενής του Κινήματος το οποίο ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Οι απώλειες αυτές, μοιραίες κατά τα φαινόμενα για τη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να επαναδιεκδικήσει την εξουσία, καταγράφονται εύγλωττα στο μέγεθος της συσπείρωσης, που κινείται κάτω από το 55%. Στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν ότι το γεγονός αυτό τους επιτρέπει να προσδοκούν τον επαναπατρισμό όσων ψήφισαν το 2009 ΠΑΣΟΚ, και σήμερα δυσκολεύονται να δεσμευτούν ότι θα επαναλάβουν και στο μέλλον μια τέτοια εκλογική συμπεριφορά.

Μόνο που… Το μέγεθος της συσπείρωσης είναι το πλέον επίφοβο για εφησυχασμό. Γιατί η συσπείρωση αφορά εκείνους που σε ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές. Και επειδή στις επόμενες, όλο και κάποιοι… θα απουσιάζουν από το άθροισμα της εκλογικής σου δύναμης, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει «συσπείρωση 100%», με αποτέλεσμα να ξεκινάς το μέτρημα από πιο χαμηλά.

Κάτι που πρακτικά σημαίνει, και αυτό ακριβώς φοβούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι οι «εφεδρείες εξουσίας», στις οποίες παραδοσιακά στηρίζεται ένα κυβερνών κόμμα, για να βρεθεί σε αφετηρία επικράτησης, σε σχέση με την αντιπολίτευση, πιθανότατα… έχουν πάει σπίτι τους. Και μάλλον, παρακινούν και άλλους να τους μιμηθούν.

http://www.statesmen.gr/


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook