Όλα τα συστατικά στοιχεία που χρειάζεται μια καταιγίδα υπάρχουν ήδη, τα μαύρα σύννεφα είναι ορατά στον ορίζοντα. Απο το 2007 προειδοποιώ, ότι το σύστημα, στο οποίο ζούμε, δεν είναι πλέον βιώσιμο και ότι η κατάρρευση του θα επέλθει ή ήδη επήλθε. Όλα έχουν ήδη συμβει, η προβλεπόμενη συντριβή της Wall Street, η κατάρρευση του δολαρίου και του ευρώ, η παγκόσμια οικονομική κρίση, το συνολικό χρέος των δυτικών βιομηχανικών χωρών, η οργή του πληθυσμού που πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό, η επέκταση των ιμπεριαλιστικών πολέμων, όλα. Μόνο που τώρα τα γεγονότα τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα και στα παλιά προστέθηκαν και νέα στοιχεία, που κάνουν την μεγάλη καταιγίδα ακόμη πιθανότερη. Όποιος δεν φρόντισε να προφυλαχθεί, πρέπει να το κάνει τώρα, εγώ σας προειδοποίησα.
Όταν στις 3. Νοεμβρίου 2009 έπαιρνα μια συνέντευξη απο τον Dr. Konrad Kummler, διευθύνοντα μέτοχο της τράπεζας Wegelin & Co, πρόεδρο της Ενώσεως ιδιωτικών τραπεζιτών της Ελβετίας (Vereinigung Schweizerischer Privatbankiers), μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (Schweizer Nationalbank) και σύμβουλο της εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung, μου είχε πεί, ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα με τις “διασώσεις” (Bailouts) που έγιναν δεν έγινε πιο σταθερό, αλλά περισσότερο ασταθές, επειδή δεν λύθηκε έτσι κανένα πρόβλημα. Τα κράτη λόγω της κρίσης που ήταν συνέπεια της “διάσωσης” των τραπεζών, του δολαρίου και του ευρώ, καταχρεώθηκαν. Και δεν θα είναι είς θέσιν να κουμαντάρουν την κατάσταση σε περίπτωση μιας νέας κρίσεως και μιας επιδείνωσης της κατάστασης. Αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο (Super-GAU).
Νομίζω, ότι αυτό έχει ήδη επέλθει, τα κράτη, πράγματι, δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα βάρη, η κατάρρευση τους βρίσκεται προ των πυλών. Τα προβλήματα που τώρα εμφανίζονται και όσα θα εμφανισθούν ακόμη, είναι πολύ δύσκολα και οδηγούν σε κατάρρευση.
Ας δούμε τους διάφορους παράγοντες που οδηγούν στην μεγάλη καταιγίδα:
Ιαπωνία
Αυτά που μας διηγούνται ή αυτά που υποτιμούν τα μέσα μαζικής επιρροής (ΜΜΕ), είναι η τεράστια ζημιά που προκλήθηκε στην ιαπωνική οικονομία από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι. Η παγκόσμια οικονομία είχε ήδη προβλήματα πριν από την καταστροφή, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ιαπωνία της έχει σπάσει σίγουρα τον αυχένα. Οι 30 μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Asahi, η Sony, η Canon, η Toyota, Nissan, Honda, Suzuki, Toshiba, Mitsubishi, Yamaha, κλπ., έχουν αναστείλει την παραγωγή τους ή την διέκοψαν πλήρως. Με την επικρατούσα παγκοσμιοποίηση δε πλήττεται μια ολόκληρη αλυσίδα αλληλοεξαρτημενων εταιρειών που παράγουν τα επι μέρους στοιχεία ενός προιόντος, όπως είναι τα μικροτσίπ, από τα οποία εξαρτάται το τελικό προϊόν.
Η αλυσίδα αυτή του υλικοτεχνικού εφοδιασμού έχει σοβαρα διαρραγεί. Τα εργοστάσια της Toyota στην Ιαπωνία έχουν εδώ και έναν μήνα διακόψει την παραγωγή τους. Λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών, η Toyota έχει ήδη επιβραδύνει την εργασία και τώρα αναγγέλλει το κλείσιμο των εργοστασίων της για πολλές μέρες στη Βόρεια Αμερική, στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό. Επίσης έχει αναγγείλει την παύση της παραγωγής στα έργοστάσια της στη Γαλλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Τουρκία και την Πολωνία. Οι εργάτες θα κερδίζουν λιγότερα και δεν θα υπάρχει αγορά των προιόντων.
Άλλες μεγάλες εταιρίες έχουν και αυτές ανακοινώσει την διακοπή της παραγωγής τους. Αυτό θα οδηγήσει σε μια παγκόσμια οικονομική ύφεση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η Ιαπωνία είναι ή ήταν μέχρι πρόσφατα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, κυρίως μέσω της κατασκευής και εξαγωγής σημαντικών ενδιάμεσων προϊόντων, που χρειάζονται άλλες εταιρίες. Αυτή η απώλεια δημιουργεί τεράστια προβλήματα.
Αλλά υπάρχουν και άλλες ζημιές. Η Ιαπωνία έχει επενδύσει τα κέρδη από το πλεόνασμα των εξαγωγών της κυρίως σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, των οποίων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος στον κόσμο. Όμως, πρώτα, δεν θα υπάρξει πλεόνασμα για περαιτέρω αγορές ομολόγων, διότι οι εξαγωγές της έπεσαν. Και δεύτερον, θα πρέπει να πουλήσει αυτά που έχει, επειδή χρειάζεται χρήματα για την ανοικοδόμηση. Αυτό σημαίνει, ότι το Αμερικανικό Θησαυροφυλάκιο θα συναντήσει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες για να πουλήσει τα χρέη του, κατι που θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών ακόμη περισσότερο. Οι ΗΠΑ επιζούν μόνο, επειδή μέχρι σήμερα έβρισκαν αρκετούς επενδυτές που αγόραζαν τα χρέη τους. Τώρα οι Ιάπωνες θα λείπουν εντελώς.
Εκτός αυτού οι Ιάπωνες θα καταναλώνουν τωρα λιγότερα. Περίπου 300.000 άνθρωποι είναι άστεγοι και δεν έχουν ούτε δουλειά, ούτε εισόδημα, το τσουνάμι τα κατέστρεψε όλα. Επιπλέον είναι πολλοί, που δεν επηρεάσθηκαν μεν άμεσα από την καταστροφή, θα επηρεασθούν όμως εμμέσως, διότι με την στασιμότητα της οικονομίας δεν θα έχουν εργασία και μισθό. Γιατί τώρα έχουν άλλα προβλήματα αντί να αγοράζουν καταναλωτικά προϊόντα. Και η ανασυγκρότηση της χώρας θα είναι δυνατή μόνον εφόσον ο φορέας εκμετάλλευσης του πυρηνικού εργοστασίου και η κυβέρνηση θέσουν υπο έλεγχο τον πυρηνικό σταθμό και σταματήσουν την διαφυγή ραδιενέργειας. Και όσο στις εκκενωθείσες περιοχές γύρω απο το Fukushima θα υπάρχει ραδιενέργεια, η επιστροφή του πληθυσμού και η αποκατάσταση των καταστροφών θα είναι αδύνατη. Αυτό θα πάρει μήνες, αν όχι χρόνια.
Η πυρηνικοί σταθμοί που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές έχει μειώσει σημαντικά την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Σε ολόκληρη την Ιαπωνία σημειώνονται καθημερινά διακοπές ρεύματος. Η κυβέρνηση ζήτησε από τις επιχειρήσεις να κάνουν οικονομία ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που σημαίνει την μείωση ή την πλήρη παύση της παραγωγής. Ώσπου να αποκατασταθεί η πλήρης τροφοδότηση της χώρας, θα περάσουν χρόνια, γιατί η δημιουργία νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βάση το φυσικό αέριο ή τον άνθρακα σε αντικατάστηση των κατεστραμμένων δεν γίνεται απο την μια μέρα στην άλλη.
Είναι και η μόλυνση ενός μεγάλου μέρους των γεωργικών εκτάσεων απο την ραδιενέργεια, το ίδιο και της θαλάσσης γύρω από τα νησιά, που αχρηστεύεται ως πηγή τροφίμων. Πολλοί λίγοι συνειδητοποιούν, ότι τα λαχανικά, τα φρούτα, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν θα τρώγονται για πολλά χρόνια. Αυτό σημαίνει, ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να εισάγει περισσότερα τρόφιμα από το εξωτερικό, κάτι που θα ανεβάσει τις παγκόσμιες τιμές τροφίμων, που μόλις πρόσφατα είχαν αυξηθεί πάρα πολύ. Δηλαδή, όλοι μας θα πρέπει να πληρώνουμε περισσότερο για τα τρόφιμα, κάτι που θα κάνει την κατάσταση για ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα ακόμη πιο δύσκολη. Και για τον τρίτο κόσμο ούτε λόγος να γίνεται. Οι αναταραχές που ξέσπασαν εκεί τελευταία λόγω ακρίβειας των τροφίμων και πληθωρισμού, θα γίνουν ακόμη πιο εκρηκτικές, όπως η επανάσταση στην Αίγυπτο και η ανατροπή της κυβέρνησης, που έγινε εν μέρει εξ αιτίας τους.
Με την καταστροφή στην Ιαπωνία κύλησε μια χιονοστιβάδα επιβλαβών συνεπειών και νέων προβλημάτων για ολόκληρο τον κόσμο, που θα παρασύρει πολλά πράμματα στο διάβα της. Η εύθραυστη παγκόσμια οικονομία, η οποία υποτίθεται ότι μόλις ανέκαμψε από την τελευταία κρίση, δέχεται τώρα ένα μοιραίο χτύπημα. Το Φουκουσίμα-Effekt θα μας χτυπήσει όλους.
Κίνα
Και σαν να μην έφτανε η Ιαπωνία, έχουμε και την Κίνα. Όπου αρχίζουν να διαφαίνονται μεγάλα προβλήματα. Ο κινητήρας της παγκόσμιας οικονομίας δεν δουλεύει τοσο καλά. Η Κίνα είχε το πρώτο τρίμηνο του 2011 ένα εμπορικό έλλειμμα, το πρώτο από το 2004, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών. Η Τελωνειακή Υπηρεσία ανακοίνωσε, ότι το έλλειμμα για Ιανουάριο με Μάρτιο ανήλθε στα 1,02 δισ. δολλάρια. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 26,5% στα 399,64 δισεκατομμύρια, αλλά την ίδια στιγμή οι εισαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά κατά 32,6% στα 400,66 δισεκατομμύρια δολλάρια.
Η Κίνα είναι ένας μεγάλος εισαγωγέας πετρελαίου, μεταλλευμάτων, πρώτων υλών και τροφίμων. Εάν οι τιμές στα συγκεκριμένα προιόντα αυξηθούν περαιτέρω, θα μειωθεί το εμπορικό πλεόνασμα ή μπορεί ακόμα και να μετατραπεί σε έλλειμμα, όπως κατά το τελευταίο τρίμηνο. Τί όμως έκανε η Κίνα μέχρι σήμερα με το εμπορικό της πλεόνασμα; Αγόραζε προϊόντα από την Ευρώπη και την Αμερική, και αυτά θα μειωθούν, καθώς και ομόλογα των ΗΠΑ. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ομολόγων του αμερικανικού Θησαυροφυλακίου. Αν η Κίνα σταματήσει να τα αγοράζει ή ακόμα πωλήσει ένα μέρος από τα γιγαντιαία αποθέματα ομολόγων που έχει, η χρηματοδότηση του χρέους των ΗΠΑ θα έχει ενα κακό τέλος.
Η Κίνα έχει όμως και άλλα προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια σχηματίσθηκε μια τεράστια φούσκα στην αγορά ακινήτων. Η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στην κατασκευή διαμερισμάτων, κτιρίων γραφείων και εμπορικών κέντρων, χτίζοντας ακόμη και ολόκληρες πόλεις για τα εκατομμύρια των μελλοντικών κατοίκων της. Αυτά όμως μένουν σε μεγάλο βαθμό αδιάθετα, γιατί ό μεσαίος κινέζος δεν μπορεί να τα αγοράσει λόγω χαμηλού εισοδήματος. Χτίστηκαν λοιπόν προληπτικά και αυτό οδήγησε σε μια τεράστια αύξηση του ΑΕΠ, όχι όμως βιώσιμη. Και τώρα έρχεται η εκδίκηση του.
Στην Κίνα έχουν χτιστεί πόλεις-φαντάσματα, όπου σχεδόν κανείς δεν ζει. 64 εκατομμύρια διαμερίσματα παραμένουν κενά. Ναι, σωστά διαβάζετε και κοντα τους άδεια καταστήματα, συγκροτήματα γραφείων, δρόμοι και πλατείες. Η προσπάθεια αυτή για την τόνωση της οικονομίας με την κατασκευαστική έκρηξη, θα προκαλέσει στο τέλος το αντίθετο, μια οικονομική κρίση. Πώς άλλωστε να αγοράσει ένας εργάτης με έναν μέσο μισθό 400 δολαρίων το μήνα ένα διαμέρισμα που κάνει απο 150.000 μέχρι 250.000 δολλάρια; Μια κοινωνική σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, επειδή, όλο και περισσότεροι Κινέζοι ζητάν σαν ένα θεμελιώδες δικαίωμα ένα προσιτό σπίτι και θέλουν να φύγουν από τις φτωχογειτονιές.
Αν η Ιαπωνία, όπως και η Κίνα, δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν αμερικανικά ομόλογα και αν θα αγοράζουν λιγότερα προϊόντα από την Ευρώπη και την Αμερική, τότε η οικονομία του χρέους που ασκεί η Αμερική θα είναι αδύνατη και η παγκόσμια οικονομία θα γονατίσει. Οι δύο αυτές χώρες θα έχουν στο μέλλον να λύσουν ένα σωρό εσωτερικά πρόβλήματα και δεν θα μπορούν πλέον να τραβούν το κάρο της παγκόσμιας οικονομίας.
ΗΠΑ
Η οικονομική κατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών ούτε που περιγράφεται. Η χώρα είναι παντελώς χρεωκοπημένη και θα έπρεπε να έχει κηρύξει προ πολλού πτώχευση. Το δημόσιο χρέος της αυξάνεται κάθε μήνα κατά περισσότερο από 80 δισ. δολλάρια. Η πτώχευση είναι ένα πραγματικό γεγονός. Το ανώτατο όριο του χρέους, 14.294 δισ. δολλάρια, πρέπει και πάλι να αυξηθεί. Την περασμένη Παρασκευή μόνο την τελευταία στιγμή απεφευχθει ένα „Shutdown“ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ούτως ή άλλως μόνο προσωρινά. Σύντομα το αμερικάνικο μαγαζί θα κλείσει, επειδή το να ζείς πέρα από τις δυνατότητές σου, χρηματοδοτούμενος από το εξωτερικό (!;), δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί.
Ευρώπη
Η Ευρωζώνη έχει να σώσει τον ένα υποψήφιο πτώχευσης μετά τον άλλο. Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και τώρα η Πορτογαλία χρειάζονται δάνεια απο τις Βρυξέλλες για να επιβιώσουν. Η ανάληψη του χρέους των χωρών αυτών είναι αρκετά δύσκολη, η κάθε μία με 80 δισ. Ευρώ. Τι θα γίνει όμως, αν και η Ισπανία και η Ιταλία χτυπήσουν την πόρτα της, που η κάθε μια τους θα χρειαστεί απο 1 τρισ. ευρώ; Ποιος θα τα πληρώσει; Εκτός αυτού: Καμμία αιτία δεν θα λυθεί έτσι, όπως για παράδειγμα η μεγάλη απόκλιση στις οικονομικές επιδόσεις μεταξύ Βορρά και Νότου.
Το ευρώ ήταν ένα όνειρο θερινής νυκτός, που δεν μπορεί να αντέξει σε μια κρίση. Αντί οι αδύνατες χώρες να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα και να επιστρέψουν στο δικό τους, να το υποτιμήσουν και να γίνουν ανταγωνιστικές, κρατιώμαστε σπασμωδικά στο ευρώ, το οποίο σημαίνει μια μόνιμη μετάγγιση αίματος, που οικονομικά δεν είναι βιώσιμη. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης οδηγούνται ταυτόχρονα σε πτώχευση. Αυτό που μας λένε οι πολιτικοί, ότι όλα είναι εν τάξει και η κρίση θα ξεπεραστεί, είναι μόνο κοροιδίες και μαλακίες!
Άλλα προβλήματα
Και σαν όλα αυτά να μην ήσαν αρκετά, οι τιμές αυξάνονται συνεχώς, η αγοραστική αξία του χρήματος πέφτει και το βιοτικό επίπεδο μειώνεται. Και παρα το ότι οι χώρες της Δύσης έχουν χρεωκοπήσει, ξεκινάει και ένας ακόμη δαπανηρός αυτοκρατορικός πόλεμος κατά της Λιβύης. Αντί για την επίλυση των επειγόντων προβλημάτων, χύνεται βενζίνη στη φωτιά, υποκινούνται συγκρούσεις, σκοτώνονται άμαχοι και καταστρέφονται τα μέσα βιοπορισμού τους. Η δυστυχία διευρύνεται περισσότερο, το ίδιο και το μίσος. Οι ζημιές που προκαλούν οι πόλεμοι είναι απερίγραπτες και το τίμημα θα το πληρώσουμε αργά ή γρήγορα.
Οι ψυχοπαθείς στο τιμόνι της ανθρωπότητας δεν ελέγχουν πλεον απολύτως τίποτα και μας κοροιδεύουν. Οδηγούν το κάρο συνειδητά στην άβυσσο. Μιλούν συνεχώς για ανάπτυξη, ότι θα “μεγαλώσουμε” βγαίνοντας από τα προβλήματα μας, μια έννοια που έχει ξεπεραστεί εδώ και πολύ καιρό. Το αργότερο με την καταστροφή στην Ιαπωνία έληξε και μια οποιαδήποτε αύξηση στην παγκόσμια οικονομία. Οι αγορές αντιδρούν ανάλογα και το δολλάριο και το ευρώ έχουν εξασθενήσει περαιτέρω, οι τιμές στα χρηματιστήρια πέφτουν κάτω απο τον έλεγχο των κερδοσκόπων. Και μετα έρχεται και η Κεντρική Ευρωπαική Τράπεζα και αυξάνει τα επιτόκια. Άλλος ένας δολοφόνος της ανάπτυξης. Το Super-GAU, το χειρότερο σενάριο, είναι επικείμενο. Το λιώσιμο του αντιδραστήρα δεν είναι μόνο στην Φουκουσίμα.
του Freeman
http://thesecretrealtruth.blogspot.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.