28.4.11

Τσακώνονται με τον εαυτό τους με τα spread να σπάνε όλα τα ρεκόρ

Η χώρα βρίσκεται επί ξυρού ακμής, αλλά το πολιτικό σκηνικό εξελίσσεται με σουρεαλιστικά επικίνδυνο τρόπο.
Την ώρα που τα spread έφθαναν χθες στις 1.324,7 μονάδες βάσης.
Την ώρα που ο διευθύνων σύμβουλος της PIMCO της μεγαλύτερης εταιρίας διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο, Μοχάμεντ Ελ Έριαν, καλούσε χθες την.....

Ελλάδα (με άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt») να αναδιαρθρώσει αμέσως το χρέος της.

Την ώρα που ο ίδιος έγραψε πως μέχρι σήμερα «δεν έχει αποδώσει κανένα από τα σχέδια αντιμετώπισης της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης», κάνοντας λόγο για «κίνδυνο χαμένης δεκαετίας για την Ελλάδα» και επιμένοντας ότι οι προσπάθειες διάσωσης δεν θα αποδώσουν.

Την ώρα που η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Ντερ Σπήγκελ υπογράμμιζε χθες ότι «το πιο προβληματικό παιδί της Ευρώπης δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του», μιλώντας για «βουνό χρέους».

Την ώρα που οι (προχθεσινές) νέες δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης Λαρς Φελντ, σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις της Eurostat για αναθεώρηση προς τα πάνω του ελληνικού ελλείμματος και χρέους, οδηγούσαν ξανά την χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Ε, την ώρα που συνέβαιναν όλα αυτά και άλλα πολλά, τα δύο μεγάλα κόμματα τσακώνονταν με τον εαυτό τους και τα μικρότερα έμπαιναν με διαφόρους τρόπους στον καυγά, με σκοπό να αρπάξουν ένα κομμάτι από τις σάρκες των «μεγάλων».

Στο ΠΑΣΟΚ βρήκαν την ώρα να διαφωνήσουν για τα… αυθαίρετα – το πιο χρονίζον ίσως θέμα του ελληνικού κράτους.

Ο υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μάλιστα, μέσα σε όλον αυτόν τον ορυμαγδό, βρήκε χθες τον χρόνο να συναντηθεί με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Δήθεν για να μιλήσουν για ενεργειακά θέματα (διαφωνούν και στο θέμα της περαιτέρω μετοχοποίησης της ΔΕΗ), αλλά με βασικό σκοπό να… καπνίσουν την πίπα της ειρήνης. Όπως τα ζευγάρια που αφού σπάσουν όλα τα πιάτα στην κουζίνα, βγαίνουν χεράκι-χεράκι να υποδεχθούν τους καλεσμένους.

Στη δε Νέα Δημοκρατία έκριναν πως ήταν κατάλληλη επικοινωνιακά η ώρα να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους (και πάνω σε ένα θέμα επταετίας, όπως η απογραφή), την ώρα που αναμένονταν οι ανακοινώσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας περί αποτυχίας του αντιπάλου!

Οπότε, τσακώθηκαν και αυτοί με τον εαυτό τους. Και στην προσπάθειά τους να το «μαζέψουν», το… χειροτέρεψαν. Υποστηρίζοντας ότι η απογραφή ήταν θέμα Αλογοσκούφη – και επομένως, σύμφωνα με αυτήν την άποψη, ο Καραμανλής ήταν θεατής των έργων των υπουργών του!

Μέσα στη σύγχυση, όρμησαν και οι υπόλοιποι (της λεγόμενης πολυκατοικίας): ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία έσπευσαν να υπερασπιστούν τον πρώην πρωθυπουργό.

Μύλος. Και μέσα σ’ αυτήν την απερίγραπτη κατάσταση εξακολουθεί να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι έλλειμμα και χρέος αυξήθηκαν επειδή η ΕΛΣΤΑΤ ενέταξε τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ στο χρέος της γενικής κυβέρνησης – κάτι που δεν συμβαίνει με τις άλλες χώρες.

Ο απόλυτος παραλογισμός: Ασχολούνται όλοι με την απογραφή του 2004 - κατηγορώντας την τότε κυβέρνηση επειδή δεν είπε ψέματα - την ώρα που το 2011 επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο και κάνουν επίδειξη υπέρμετρης ειλικρίνειας, ενώ μπορούσαν τουλάχιστον να απαιτήσουν για την Ελλάδα ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Διότι αυτές ακριβώς οι προχθεσινές ανακοινώσεις της Eurostat προκάλεσαν τον νέο γύρο δημοσιευμάτων και τις νέες φωνές περί αναδιάρθρωσης.

«Μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν η ελληνική δημοσιονομική τρύπα», έγραψε η γερμανική έκδοση των Financial Times. Και προσθέτει: «Οι αγορές ομολόγων αντιδρούν με φρίκη».

«Η Ελλάδα δεν τρέχει σε Μαραθώνιο, αλλά βρίσκεται σε μια Οδύσσεια και κανείς δεν γνωρίζει αν θα φτάσει στον προορισμό της», επέμεινε χθες η Frankfurter Neue Presse, αναφερόμενη και στο γεγονός ότι «η δημοσίευση των νέων δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat, αυξάνει τις αμφιβολίες».

Υπέρ της αναδιάρθρωσης τάχθηκε και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επιτιθέμενη μάλιστα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως έγραψε ο αρθρογράφος της Γκέραλντ Μπραουνμπέργκερ, «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, αλλά πρόβλημα φερεγγυότητας και σε μια τέτοια περίπτωση τίθεται ασφαλώς το ερώτημα της αναδιάρθρωσης».

Αλλά και η Die Welt κατηγόρησε την ΕΕ για «έλλειψη ειλικρίνειας» έναντι των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς «οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ξέρουν πολύ καλά πόσο λίγες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα και την ΕΕ».

Αλλά δυστυχώς, το ελληνικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να διασωθεί. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιεί διάφορα μέσα. Όπως οι εσωτερικοί καυγάδες, η ενοχοποίηση των άλλων και, βέβαια, η σημερινή αποπροσανατολιστική παράσταση στη Βουλή με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο και κομπάρσο την κοινή λογική (βλέπε εδώ).

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, όπως διαβάσαμε στο Fimotro, έπαιζε χθες σκουός με τον αδελφό του, αποτελεί την σταγόνα που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Και όλα μαζί συνθέτουν το σκηνικό που καταδεικνύει πόσο μεγάλη ατυχία είναι να είσαι Έλληνας…
http://www.elzoni.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook