Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν ήταν για τον Γ. Παπανδρέου παρά η αρχή ενός «μαραθώνιου» με εθνικούς στόχους και πολλούς κρίσιμους σταθμούς. Το είπε χωρίς περιστροφές στους πολιτικούς αρχηγούς - το είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα στις συναντήσεις με τους....
συνεργάτες του.Ζητεί τη συνεργασία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για την «εθνική μάχη» αλλά δεν σταματά από τις «αρνήσεις». Μέσα στις επόμενες μέρες θα προχωρήσει σε ενδοκυβερνητικό διάλογο, με τους υπουργούς, τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ, όπως δήλωσε χθες, το ίδιο διάστημα (άμεσα) θα κατατεθεί προς ψήφιση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής θέλει να έχει εξασφαλίσει όρους ισχυρής διαπραγμάτευσης παρότι και εκ των πραγμάτων η χώρα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Λεφτά δεν υπάρχουν μετά τις 10 Ιουλίου, όμως η πέμπτη δόση φαίνεται ότι έχει εξασφαλιστεί - αν και δεν είναι ο μόνος στόχος.
«Κλειδί» για τη θετική εξέλιξη είναι η συμφωνία με την τρόικα για το νέο δάνειο που θα καλύψει τις ανάγκες και για το 2012 - μέχρι δηλαδή τη δημιουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης. Ο κ. Παπανδρέου αποδέχεται στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του ότι έγιναν αρκετά λάθη και υπήρξαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του μνημονίου κατά τους προηγούμενες μήνες. Πιστεύει πάντως ότι η κυβέρνηση μπορεί να υπερβεί τις αδυναμίες και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, αλλά με συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Είναι προφανές ότι επιθυμεί κατ' αρχάς τη συνεννόηση με τη ΝΔ, αλλά χωρίς να εκτιμά ότι αποτελεί τη μοναδική βασική προϋπόθεση.
Και το ένα βήμα φέρνει το άλλο και γρήγορα. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει στα «σκαριά» το νέο κυβερνητικό σχήμα και με στόχο να πείσει τους πολίτες ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό σκηνικό.
Πότε θα προχωρήσει στην αξιολόγηση προσώπων; Αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό - υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να αιφνιδιάσει νωρίτερα.
Οι εισηγήσεις
Οι εισηγήσεις που δέχεται είναι πολλές και ενδεικτική των προθέσεών του είναι η αποστροφή της δήλωσής του περί κυβερνητικής συνεργασίας που πρότεινε από την προεκλογική περίοδο στα άλλα κόμματα (παρά τη διαφαινόμενη και άνετη αυτοδυναμία).
Κυβερνητικά στελέχη λένε ότι είναι πολύ κοντά στην απόφαση να προχωρήσει στην αξιοποίηση και εξωκοινοβουλευτικών στελεχών, τεχνοκρατών, ικανών προσώπων και με πολιτικό «στίγμα». Επιδιώκει να τους αναθέσει όχι μόνο ρόλο υπουργού αλλά και επικεφαλής «σημαντικών» πόστων, όπως του Ταμείου Διαχείρισης της Δημόσιας Περιουσίας.
Ακούγονται τα ονόματα εξωκοινοβουλευτικών όπως των κ. Στουρνάρα, Αράπογλου, Πανταλάκη κ.ά., ενώ δεν αποκλείεται ο ορισμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τεχνοκρατική εμπειρία, όπως οι κ. Μόσιαλος, Φλωρίδης, Καρτάλης και η Ελενα Παναρίτη.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
«ΚΑΡΦΙ» Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ
Κάποιοι έβαλαν την καρέκλα πάνω από την Ελλάδα
Με παραπομπή στον Ευρυβιάδη και τον Θεμιστοκλή, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σχολίασε τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Ο κ. Καρατζαφέρης ήταν ο πρώτος αρχηγός κόμματος, ο οποίος εξερχόμενος από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών προανήγγειλε το ναυάγιο. «Κάποιοι έβαλαν την καρέκλα πάνω από την Ελλάδα. Δεν τα βρήκαν - Υπερίσχυσαν οι καρέκλες του κομματικού συμφέροντος!», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με τον Θεμιστοκλή, ούτε αυτούς θα έγραφε η ιστορία, ούτε την ημερομηνία!».
Σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου ο κ. Καρατζαφέρης επεσήμανε αργά χθες το βράδυ ότι η χώρα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι χθες και κάλεσε και πάλι τις πολιτικές δυνάμεις «να δείξουν ανάλογη σοβαρότητα. Σοβαρότητα που δεν επεδείχθη στον βαθμό που έπρεπε εντός του Προεδρικού Μεγάρου, αλλά δυστυχώς και μετά τα διαγγέλματά τους».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων - απευθυνόμενος κυρίως στο κυβερνών κόμμα και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Καρατζαφέρης έχει ταχθεί υπέρ της οικουμενικής κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή και με τη συμμετοχή των τεχνοκρατών, καθώς όπως υποστηρίζει είναι η μόνη διέξοδος για να σωθεί η χώρα. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτιμά ότι εάν δεν υπάρχει διέξοδος, η μόνη λύση πλέον είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο κ. Καρατζαφέρης είναι επιφυλακτικός και ως προς το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος, παραμένοντας σταθερά στη θέση υπέρ της συνεννόησης. Οπως έχει διευκρινίσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, «οικουμενική κυβέρνηση» δεν σημαίνει διακυβέρνηση, «αλλά μία προσπάθεια όπου όλοι θα έχουν θέση καθώς σε αυτή θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα».
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ασκείται ιδεολογική τρομοκρατία τύπου Μπιν Λάντεν
Την πλήρη διαφωνία της εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα σε όσα ζητήματα έθεσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση για ωμό εκβιασμό. Η κ. Παπαρήγα στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών είπε ότι «ασκείται στον λαό ιδεολογική τρομοκρατία τύπου Mπιν Λάντεν και ωμός εκβιασμός».
Ο κ. Παπανδρέου θέλει συνευθύνη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είπε χαρακτηριστικά η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, εκτιμώντας ότι εάν τολμήσουν στάση πληρωμών στον λαό, ο ίδιος ο λαός θα ξεσηκωθεί μια ώρα αρχύτερα και αυτός δεν θα είναι ξεσηκωμός της «κατσαρόλας».
Η κ. Παπαρήγα εκτίμησε ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών -σημειώνοντας ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έθεσε τέτοιο θέμα-, καθώς μπορεί να γίνουν μια ώρα νωρίτερα εκλογές με τη μορφή ειδικών κινδύνων και συνθηκών, ώστε να πιεστεί η ψήφος του λαού.
Εφεδρείες
Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, οι δυνάμεις που στηρίζουν το αστικό σύστημα έχουν εφεδρείες -αναφερόμενη και στο θέμα των συνεργασιών-, ενώ προέβλεψε ότι μπορεί το ίδιο το πολιτικό σύστημα «να καρατομήσει παιδιά του».
Η ίδια τόνισε ότι λύση και διέξοδος υπάρχει, όταν στόχος είναι η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και του πολιτικού συστήματος. Δεν υπάρχει διέξοδος για τον λαό, εάν υπάρχει η κυριαρχία των μονοπωλίων, τόνισε. Τέλος η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα, οι πολίτες έχουν στο επίκεντρο ένα πραγματικό δίλημμα με δύο διαφορετικά σκέλη: Ή να χρεοκοπήσει ο λαός οριστικά και αμετάκλητα ή με τη στάση του να οδηγήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα στην ενίσχυση του ενιαίου μετώπου των εργατών και των νέων με στόχο μια σχεδιασμένη αντεπίθεση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ομολογία αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου
«Εκβιασμένη συναίνεση» δεν υπάρχει, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ως ανοικτή ομολογία αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου και των επιλογών της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι ικανή να διαπραγματευτεί υπέρ των συμφερόντων του λαού, καθώς και τον πρωθυπουργό ότι «αφού με υπόγειες διαβουλεύσεις οδήγησε τη χώρα σε μια πρωτοφανή κρίση, τώρα εμφανίζεται σαν να ανέλαβε χθες και νίπτει τα χείρας του». Ζητεί συναίνεση όχι από την κοινωνία και την Αριστερά, αλλά αντιλαϊκή συναίνεση από τα δεξιά του, σημείωσε ο κ. Τσίπρας αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι ο κ. Παπανδρέου δεν τις θέλει.
Πρόωρες εκλογές
«Το μέλημά του είναι να μείνει, δεν έχει τη γενναιότητα να φύγει και δεν ξέρω εάν δεν μπορεί να αποφύγει τις εκλογές», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενώ σε ό,τι αφορά τα σενάρια της στάσης πληρωμών είπε ότι «δεν έχουν βάση, καθώς έχουν στόχο να περάσουν εκβιαστικά τα μέτρα».
Ανοικτά δε έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Στο ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης με τη συμμετοχή τεχνοκρατών, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι όλα αυτά είναι σενάρια που απεργάζονται κάποιοι ερήμην του λαού. Ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τον Γ. Παπανδρέου, είπε ότι «αντί να ζητεί τη συναίνεση της Δεξιάς για να εκβιάσει τον λαό, ας καταλάβει επιτέλους ότι η χώρα μας χρειάζεται μια κυβέρνηση ικανή να αξιοποιήσει την ομοψυχία του λαού».
Π. Τσούτσιας
πηγή: ΠΡΕΖΑ TV
http://aboutmylamia.blogspot.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.