21.5.11

Ένα εξαιρετικό άρθρο για τη συμπλήρωση ενός χρόνου με το Μνημόνιο

Το «ναυάγιο» του ελληνικού Μνημονίου...ZEZA ZHKOY
Η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης να ελέγξει το «βαθύ κράτος» έχει μεταφέρει όλο το κοινωνικό και οικονομικό βάρος της προσαρμογής του Μνημονίου στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος ευλόγως καταρρέει. Η αποτυχία είναι κυρίως πολιτική. Η διαφορά είναι ότι οι...

ξένοι υποδεικνύουν και μια λύση: αφού δεν...
μπορείτε να ελέγξετε το κράτος, χρεοκοπήστε όλοι μαζί, να τελειώνουμε!
Η «κρίση του αιώνα» που βιώνουμε μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία για να ασχοληθούμε με την ουσία της πολιτικής και να απορρίψουμε το δίλημμα που έθεσε χωρίς αιδώ ο πρωθυπουργός ως φλέγον αξιακό ζήτημα της «σωτηρίας» της χώρας. Τότε σημειώθηκαν γεωπολιτικές αλλαγές. Τώρα οι αξίες καταστρέφονται. «Προχωρήστε σε στάση πληρωμών», συνιστά ο διευθυντής της πανίσχυρης γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, Γκάμπορ Στάινγκαρτ και καλεί τον Ελληνα πρωθυπουργό να παραδεχθεί ότι η χώρα του πτώχευσε!
Και τώρα η Αθήνα χρειάζεται έκτακτη χρηματοδότηση για να μην κηρύξει στάση πληρωμών και αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους με γερμανική εγγύηση. Η εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους, που τώρα απαιτείται για νέα «διάσωση» -και νέο Mνημόνιο- καθώς και άλλες αναλόγως βαριές δεσμεύσεις, θα συζητηθούν σήμερα στο Βερολίνο και αύριο στις Βρυξέλλες.
Το έλλειμμα της κυβέρνησης είναι βαθιά πολιτικό, όπως επισημαίνει ο «Economist» Στην παρούσα συγκυρία οι ειδήμονες ασχολούνται με τη χώρα μας - το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Το ενδεχόμενο να σφάλλουν κατά τρόπο τραγικό και να έχουν διαμορφώσει τη συνταγή του Μνημονίου -για τη σωτηρία μας- τους απασχολεί. Δηλαδή, το «ναυάγιο» του ελληνικού Μνημονίου...
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ συναντάται σήμερα με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν στο Βερολίνο για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και το ελληνικό ζήτημα. Στη συνάντηση στην καγκελαρία, Μέρκελ και Στρος-Καν θα συζητήσουν για την πορεία της Ελλάδας και για την έκθεση των ελεγκτών της τρόικας, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Φυσικά είναι απολύτως σαφές ότι Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία θα είναι θέμα της συζήτησης με τον κ. Στρος-Καν», είπε ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ. Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο ότι διαμορφώνεται μέτωπο τουλάχιστον 19 βουλευτών των κομμάτων του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού που τάσσονται κατά νέας βοήθειας στην Ελλάδα και του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας ESM.
Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, καθώς προβλέπουν μικρότερη του αναμενόμενου μείωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και εκτίναξη του δημόσιου χρέους. Ειδικότερα, προβλέπεται μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μόλις στο 9,5% του ΑΕΠ το 2011 (από 10,5% το 2010) και για το 2012 μείωση μόλις στο 9,3%.
Αντίστοιχα, η Κομισιόν προβλέπει επιπλέον αύξηση στο δημόσιο χρέος, το οποίο από - 142,8% του ΑΕΠ το 2010 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 157,7% του ΑΕΠ το 2011, για να φτάσει το 166,1% του ΑΕΠ το 2012. Παράλληλα προβλέπεται συνέχεια στην ύφεση για το 2011, με τον ρυθμό ανάπτυξης να είναι -3,5% το 2011, ενώ η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012 με το σχετικό δείκτη να αποκτά πενιχρό θετικό πρόσημο 1,1%.
Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Γιώργο Παπανδρέου ο Στάινγκαρτ, αφού αναφέρεται με αρνητικό τρόπο στις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και τις κατηγορεί ότι «οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή, φορτώνοντας στο ελληνικό κράτος 340 δισ. ευρώ χρέος, που ισοδυναμεί με 155πλάσιο των κερδών των 60 μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας επισημαίνει ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και οδηγεί σε αδιέξοδο. Ο Στάινγκαρτ υπενθυμίζει ότι η Handelsblatt, «είχε πρωτοστατήσει πριν από ένα χρόνο στην καμπάνια για την αγορά ελληνικών ομολόγων, σε μια προσπάθεια να συνδράμει για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της μείωσης της εμπιστοσύνης και αύξησης των επιτοκίων». Διαπιστώνει, ωστόσο, ότι «αυτός ο κύκλος επιταχύνεται, δεν επιβραδύνεται» και ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να πληρώσει επιτόκια 16%. Με τέτοια επιτόκια, που είναι «το αναισθητικό των επενδυτών», οι επενδυτές συνυπολογίζουν ήδη απώλεια μέρους της επένδυσής τους.
Πλησιάζει η μέρα που είναι εφιάλτης για τους επενδυτές. Τότε η λέξη “στάση πληρωμών” θα είναι στα στόματα όλων», προειδοποιεί ο Στάινγκαρτ. Εκτιμά ότι ο αντίκτυπος στις αγορές θα είναι τρομακτικός, αλλά θα είναι και ορόσημο για μια νέα πορεία της χώρας με το βάρος στις επενδύσεις και όχι την εξυπηρέτηση των δανείων με νέα δάνεια. Επικαλείται το παράδειγμα της Αργεντινής του 2001, του Μεξικού στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και της Γερμανίας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο, αυτό ισχύει κυρίως για υπερχρεωμένα κράτη». «Μέχρι τώρα επιχειρήσατε το ανέφικτο. Τώρα πρέπει να επιδιώξετε το εφικτό», συνιστά στον κ. Παπανδρέου. Και προειδοποιεί: «Τώρα πρέπει να απαρνηθείτε(!) την υπερηφάνεια των Ελλήνων για να σώσετε τη χώρα. Αντιμετωπίστε τη νέα, δύσκολη αλήθεια, πριν αυτή σας χτυπήσει την πόρτα. Είναι ήδη καθ’ οδόν», καταλήγει η ανοιχτή επιστολή προς στον πρωθυπουργό.
http://news.kathimerini.gr/http://ed-mysterious.blogspot.com/2011/05/blog-post_9686.html#more


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook