10.5.11

Μύθοι & Αλήθειες σχετικά με την ασφάλεια του υπολογιστή σας

Αν πιστεύετε ότι δεν έχετε τίποτα να κρύψετε, αν θεωρείτε ότι δεν κινδυνεύετε επειδή δεν κατεβάσατε το τελευταίο update ή ότι ο υπολογιστής σας είναι αργός απλά επειδή είναι παλιός, τότε πρέπει να διαβάσετε αυτό το άρθρο.

Σίγουρα θα...
έχετε ακούσει πολλές συμβουλές και μισές αλήθειες από άλλους. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα συνήθη σφάλματα.
Κανείς δεν διαδίδει αυτές τις λάθος εντυπώσεις από κακή πρόθεση. Συχνά τα πραγματικά αίτια είναι η ημιμάθεια, οι υποθέσεις ή προφορική προπαγάνδα. Το «σπασμένο τηλέφωνο» επίσης, παίζει το ρόλο του στην παραποίηση των δεδομένων. Δεν θα ήταν κακό να γνωρίζουμε τα πραγματικά δεδομένα ώστε να μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο να γίνουμε οι ίδιοι θύματα κυβερνοεπιθέσεων.
  • Μύθος Νο1: Δεν έχω τίποτα να κρύψω
    Η Αλήθεια: Ο υπολογιστής σας μπορεί να συνδράμει εν αγνοία σας την υποκλοπή πολύτιμων δεδομένων τρίτων
Πολλά πιθανά θύματα πιστεύουν “Δεν έχω τίποτα να μου πάρουν ούτως ή άλλως”. Αυτή είναι μια υποκειμενική άποψη, η οποία δεν συμφωνεί υποχρεωτικές με τις προθέσεις του δράστη. Ακόμη και η παραμικρή προσωπική πληροφορία μπορεί να είναι πολύτιμη για κάποιον και να επιφέρει μακροχρόνιες ζημιές στο θύμα. Ακόμη κι αν στο σύστημά σας δεν υπάρχουν προσωπικά στοιχεία, ο ίδιος ο υπολογιστής σε τελική ανάλυση είναι μια λεία που αξίζει. Μόλις ένα σύστημα περάσει στον έλεγχο ενός δράστη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράνομους σκοπούς, να γίνει μέλος ενός δικτύου bot που αποτελείται από χιλιάδες υπολογιστές-ζόμπι ή να χρησιμοποιηθεί ως μεταμφίεση για άλλες παράνομες δραστηριότητες. Μεταξύ των άλλων γίνεστε συνεργάτες των δραστών χωρίς καν να το ξέρετε. Επίσης δεν χρειάζεται να διαθέτετε απαραίτητα οικονομική επιφάνεια, για να γίνετε θύματα. Οι δράστες “συλλέγουν” ευχαρίστως και πολλά μικρά ποσά, ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί αμέσως.
  • Μύθος Νο2: Δεν παίζει ρόλο στην ασφάλεια η ενημέρωση λειτουργικού και εφαρμογών
    Η Αλήθεια: Οι δημιουργοί ιών εκμεταλλεύονται γνωστά, αφελώς ανοικτά κενά ασφαλείας
Δυστυχώς μεγάλο ποσοστό των χρηστών υπολογιστών δεν αναγνωρίζουν τη σημασία των ενημερώσεων λογισμικού και λειτουργικού συστήματος. Πολλοί αγνοούν ακόμη και την ύπαρξή τους. Αυτή η αφελής στάση κάνει ιδιαίτερα εύκολες τις επιθέσεις σε συστήματα χωρίς ενημερώσεις με γνωστά εδώ και χρόνια κενά ασφαλείας. Πέρα από τις τακτικές ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος (μια συγκεκριμένη μεγάλη κατασκευάστρια εταιρεία λογισμικού από το Redmond, ΗΠΑ, τις αναφέρει ως μηνιαίες “patchdays”), η αναζήτηση για ενημερώσεις του εγκατεστημένου λογισμικού σας θα πρέπει να σας γίνει συνήθεια. Εταιρείες όπως π.χ. η Secunia προσφέρουν εργαλεία, τα οποία αναζητούν αυτομάτως ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημερώσεις ασφαλείας για όλα τα δημοφιλή λογισμικά. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε σε καμία περίπτωση και την τακτική ενημέρωση του λογισμικού προστασίας από ιούς.
  • Μύθος Νο3: Δεν έχω ιό, απλώς ο υπολογιστής μου είναι παλιός και αργός
    Η Αλήθεια: Το κακόβουλο λογισμικό επιβραδύνει τον υπολογιστή
Ένας ακόμη δημοφιλής μύθος υποστηρίζει ότι οι υπολογιστές όσο παλιώνουν γίνονται πιο αργοί. Ως ένα σημείο η δήλωση αυτή είναι αληθής, δεδομένων των ολοένα αυξανόμενων απαιτήσεων για πόρους των σύγχρονων λογισμικών. Ωστόσο, αν ξαφνικά το σύστημά σας γίνει αργό, μπορεί ενδεχομένως να έχετε πέσει θύμα επίθεσης ή ο υπολογιστής σας να εκτελεί στο παρασκήνιο ενέργειες, που ούτε τις γνωρίζετε ούτε τις επιθυμείτε. Αν ο υπολογιστής σας αρχίσει ξαφνικά να συμπεριφέρεται διαφορετικά και να εμφανίζει περίεργα εφέ διαφόρων τύπων, μην διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή ειδικού.
Πηγή: in.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook