τον μέσο του δεξιού του χεριού, παρόλο που το δάχτυλο μοιάζει σήμερα απόλυτα φυσιολογικό. Το εντυπωσιακό της ιστορίας είναι ότι το δάχτυλο είχε κοπεί στην άκρη και αναγεννήθηκε χάρη σε...
μια θαυματουργό σκόνη ζωικής προέλευσης.
Ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση του επιτεύγματος, ο Λι Σπίβακ, ιδιοκτήτης καταστήματος με είδη μοντελισμού, δηλώνει ότι έχει πλήρη αίσθηση της αφής στο ακροδάχτυλό του, καθώς αναγεννήθηκαν ακόμα και οι νευρικές απολήξεις.
Ο Λι οφείλει την αρτιμέλειά του στον αδελφό του, Αλαν Σπίβακ, έναν πρώην ερευνητή του Χάρβαρντ που ίδρυσε την εταιρεία βιοτεχνολογίας ACell για να αξιοποιήσει εμπορικά τη νέα τεχνολογία.
Ο Λι Σπίβακ εφάρμοζε στο δάχτυλό του για τέσσερις εβδομάδες μια σκόνη που παράγεται από την ουροδόχο κύστη χοίρων μετά την χημική απομάκρυνση όλων των κυττάρων. Η σκόνη περιέχει κολλαγόνο, μέσα στο οποίο μπορούν να εισχωρούν και να αναπτύσσονται τα ανθρώπινα κύτταρα, καθώς και αυξητικούς παράγοντες που προάγουν την αναγέννηση των ιστών, αντί την ανάπτυξη ουλώδους ιστού.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε αυτή την εβδομάδα στο BBC, ο Λι Σπίβακ ονομάζει το θαυματουργό υλικό «νεραϊδόσκονη», ενώ ο αδερφός του και οι συνεργάτες του προτιμούν τον επιστημονικό όρο «εξωκυττάρια μήτρα».
Η επιτυχία της προσπάθειας οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο 69χρονος δεν είχε χάσει ολόκληρο το δάχτυλο -έχασε μόνο την άκρη με το νύχι, βάζοντας κατά λάθος το χέρι του στην περιστρεφόμενη έλικα ενός μοντέλου αεροπλάνου. Οι ερευνητές παραδέχονται ότι η σκόνη δεν θα μπορούσε να αναγεννήσει πλήρως ένα ολόκληρο κομμένο δάχτυλο, είναι όμως αισιόδοξοι ότι θα προσφέρει βελτίωση.
Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι τυχόν κομμένα δάχτυλα συνήθως αναγεννώνται αυθόρμητα σε βρέφη έως δύο ετών. Ίσως το εκχύλισμα μπορεί να επαναφέρει αυτή τη χαμένη δυνατότητα στους ενήλικες.
Οι δοκιμές που προγραμματίζει η ACell αφορούν όχι μόνο την ανάπλαση δακτύλων αλλά και στην αντιμετώπιση εκτεταμένων εγκαυμάτων και βλαβών σε εσωτερικά όργανα. Η πρώτη μελέτη, σε συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό, επρόκειτο να αρχίσει πέρυσι το καλοκαίρι σε πέντε με δέκα τραυματισμένους στρατιώτες από το Ιράκ, ωστόσο τα πειράματα δεν έχουν ακόμα αρχίσει.
Σύμφωνα με το BBC, η ACell ελπίζει να δοκιμάσει σύντομα τη σκόνη σε μια γυναίκα από το Μπουένος Αϊρες, στην οποία αφαιρέθηκε τμήμα του οισοφάγου λόγω καρκίνου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.