1.6.11

Μελέτη: Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες είναι δύο φορές πιθανότερο να πάθουν καρκίνο

Το άρθρο είναι μετάφραση απο το περιοδικό Time
Είναι πράγματι πιο πιθανό οι ομοφυλόφιλοι άνδρες να αναπτύξουν καρκίνο; Μια νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική εφημερίδα «Καρκίνος» και ανακαλύπτει οτι οι γκέϊ άνδρες έχουν....

σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν μια διάγνωση καρκίνου σε σχέση με τους κανονικούς άνδρες. Αλλά γιατί;
Η μελέτη δεν απαντά αυτή την ερώτηση. Δεν είναι ξεκάθαρο, για παράδειγμα, κατα πόσον οι γκέϊ άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με τους φυσιολογικούς άνδρες, το κατα πόσον είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο ή το κατα πόσον είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν και να το αναφέρουν.
Παρόμοια δεδομένα στις γυναίκες δεν έδειξαν καμιά διαφορά στα επίπεδα καρκίνου σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, η μελέτη ανακάλυψε οτι οι λεσβίες και οι αμφισεξουαλικές γυναίκες που επέζησαν απο καρκίνο είναι πιο πιθανό να αυτοαναφέρουν μέτρια ως κακή υγεία απο ότι οι ετεροσεξουαλικές γυναίκες. Η αυτοαναφερόμενη κατάσταση υγείας δεν διαφέρει σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στους άνδρες.
Ερευνητές υπο την ηγεσία του Ulrike Boehmer απο το πανεπιστήμιο δημόσιας υγείας της Βοστώνης ανέλυσαν στοιχεία 3 ετών σε πάνω απο 120.000 ενήλικες που συμπλήρωσαν την έρευνα Συνέντευξη Υγείας Καλιφόρνιας. Ανάμεσα στις ερωτήσεις, οι ερωτηθέντες, ερωτούνταν σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους και για το αν είχαν ποτέ διαγνωσθεί με καρκίνο.
Απο τους 51.000 άνδρες, περίπου 3690 ανέφεραν οτι είχαν στο παρελθόν καρκίνο, αντιπροσώπευαν το 8% γκέϊ και το 5% ετεροφυλόφιλοι. Η αύξηση σε ρίσκο για καρκίνο στους γκέϊ άνδρες δεν συνδεόταν με άλλους παράγοντες όπως φυλή, εισόδημα ή ηλικία.
Απο τις 71000 γυναίκες, οι 7252 ανέφεραν ότι είχαν διαγνωστεί με καρκίνο, αλλά η αναλογία της διάγνωσης ήταν το ίδιο όσον αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Αλλά γυναίκες που ταυτοποιήθηκαν ως λεσβίες ή αμφισεξουαλικές ήταν περισσότερο απο διπλάσιο να αναφέρουν μέτρια ως κακή υγεία σε σχέση με τις ετεροσεξουαλικές γυναίκες μετά την επιβίωση απο καρκίνο.
Και πάλι, η μελέτη δεν προχωρά στους λόγους αυτών των ανισοτήτων στην διάγνωση καρκίνου, αλλά οι συντάκτες είπαν οτι η γκέϊ κοινότητα είναι πιο ευάλωτη σε ορισμένους παράγοντες καρκίνου. Για παράδειγμα και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και οι λεσβίες είναι πιο πιθανό να καπνίζουν και να καταναλώνουν αλκοόλ απο ότι οι ετεροφυλόφιλοι συνομίληκοί τους – αυτοί είναι γνωστοί παράγοντες για καρκίνο.
Οι γκέϊ και οι λεσβίες είναι επίσης λιγότερο πιθανό να κάνουν προληπτικούς ελέγχους για καρκίνο και τσέκ-άπ εξαιτίας της αντίληψής τους για διακρίσεις απο τους ιατρούς, είπε η Liz Margolies, εκτελεστική διευθύντρια του Εθνικού LGBT Καρκινικού Δικτύου.
Τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης απο HIV στους γκέϊ άνδρες θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην εξήγηση των διαφορών, ασθενείς θετικοί στον HIV ιό τους AIDS έχουν ένα υψηλότερο ρίσκο πρωκτικού, πνευμονικού και όρχεων καρκίνου λεμφώματος του Hodgkin(η κατάσταση HIV παρ’όλα αυτά ήταν εκτός της μελέτης).
Ενας άλλος παράγοντας που ίσως επηρεάζει την υγεία στην κοινότητα των λεσβιών, γκέϊ, αμφισεξουαλικών και τρανσέξουαλ, είναι το «στρές της μειονότητας», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Boehmer, παραπέμποντας στην ψυχολογική ένταση που υπομένουν οι μειονοτικές ομάδες ως αποτέλεσμα προκαταλήψεων και διακρίσεων. Η MyHealthNewsDaily έγραψε:
«Είναι η εμπειρία μου ότι η χαμηλότερη ποιότητα ζωής που οι λεσβίες αναφέρουν μετά απο μια διάγνωση καρκίνου δεν αποκαλύπτει τόσο για την συγκεκριμένη διάγνωση, αλλα περισσότερο για την εμπειρία της ζωής μας σε γενικές γραμμές, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη κρίση στη ζωή μας όπως μια διάγνωση καρκίνου, μια αλλαγή στη σχέση μας ή μια χαμένη δουλειά, έιπε η Linda Ellis, εκτελεστική διευθύντρια του Atlanta Lesbian Health Initiative στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, που δεν ενεπλάκει στην μελέτη.
Δεν είναι οτι οι λεσβίες ή οι αμφισεξουαλικές γυναίκες αισθάνονται μεγαλύτερη κατάθλιψη απο ότι οι «στρέϊτ», λέει η Ellis. Αλλά βγαίνοντας σε κάθε νέο πρόσωπο, είτε πρόκειται για την νοσοκόμα στην κλινική χημειοθεραπείας ή ενός μέλους της ομάδας για την υποστήριξη ασθενών με καρκίνο, απαιτεί πολύ ενέργεια, είπε. Επιπλέον δεν είναι σύνηθες για λεσβίες ή «αμφί» γυναίκες να έχουν δεσμούς με τις οικογένειές τους, οπότε ο φυσιολογικός κύκλος υποστήριξης ενός ατόμου αποδυναμώνεται.
(Η παρούσα μελέτη δεν κατασκευάστηκε για να μετρήσει τις διαφορές στον καρκίνο και τους κινδύνους της υγείας στην Ομοφυλοφιλική – Αμφισεσουαλική – Τρανσέξουαλ κοινότητα. Αλλά τα αποτελέσματα προτείνουν οτι οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας πρέπει να δώσουν περισσότερη προσοχή στον πληθυσμό των γκέϊ, λεσβιών και αμφισεξουαλικών – ειδικότερα όταν αφορά την πρόληψη του καρκίνου.)
Τον Απρίλιο, μια αναφορά του Ινστιτούτου Ιατρικής πρότεινε συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού προσανατολισμού πληροφόρηση στα ιατρικά αρχεία και κυβερνητικές μελέτες, ως ένα τρόπο αύξησης της κατανόησης των κινδύνων υγείας που μπορεί να είναι ιδιαίτερα στην ομοφυλοφιλική κοινότητα,

«Απο τη στιγμή που οι λεσβίες, οι γκέϊ, οι αμφισεξουαλικοί και οι τρανσέξουαλ – που συχνά αναφέρονται κάτω απο το ακρώνυμο LGBT – γίνονται πιο φανεροί και αναγνωρίζονται κοινωνικά, οι νοσοκομειακοί ιατροί και οι ερευνητές βρίσκονται αντιμέτωποι με ελλιπή πληροφόρηση για την κατάσταση της υγείας τους,» λέει η έκθεση.

http://eleftheri-epistimi.blogspot.com/


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook