22.7.11

Οι οίκοι αξιολόγησης θα χρεοκοπήσουν βαθμολογικά την Ελλάδα

Dallara: Σε "selective default" για μικρό χρονικό διάστημα η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα της Δύσης που θα χρεοκοπήσει στα τελευταία 60 χρόνια, αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times. Οι στρατηγικοί αναλυτές επιμένουν ότι και οι τρεις διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα....

καθορίσουν ότι η Ελλάδα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει, καθώς οι κάτοχοι ομολόγων θα υποστούν απώλειες, όποιες και αν είναι οι αποφάσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας για την συμμετοχή των ιδιωτών στο ελληνικό χρέος.
Οι Financial Times εκτιμούν, παρότι κανένας από τους οίκους αξιολόγησης δεν έχει σχολιάσει, ότι η Standard & Poor’s θα θέσει την Ελλάδα σε επιλεκτική (selective) χρεοκοπία, ενώ η Fitch σε περιορισμένη (restricted) χρεοκοπία. Οι αναλυτές υποθέτουν ότι η Moody’s θα ανακοινώσει χρεοκοπία, καθώς ο οίκος δεν έχει συγκεκριμένη βαθμίδα για την χρεοκοπία.
Οι όροι «περιορισμένη» και «επιλεκτική» σημαίνουν ότι η Ελλάδα ως εκδότης ομολόγων θα χρεοκοπήσει αλλά μόνο συγκεκριμένο τμήμα των ομολόγων της θα υποβαθμιστούν, αναφέρουν οι Financial Times, διευκρινίζοντας ότι τα ομόλογα που δεν θα επηρεαστούν από το πρόγραμμα των ιδιωτών ομολογιούχων, δεν θα ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία.

Dallara: Η χθεσινή απόφαση δεν οδηγεί κατ’ ανάγκη σε selective default την Ελλάδα

«Δεν νομίζω ότι η αξιολόγηση του selective default αυτή τη στιγμή είναι η κύρια συνέπεια της χθεσινής ευρωπαϊκής απόφασης», τόνισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής, Charles Dallara, επισημαίνοντας ότι οι αγορές πρέπει να αφήσουν τους φόβους της μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης επιτρέπει το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και προστασίας του ευρώ.
Η αξιολόγηση της επιλεκτικής χρεοκοπίας για μία προσωρινή περίοδο μπορεί να είναι το «εισιτήριο» για μία καλύτερη μελλοντική θέση, επισήμανε ο Dallara, θεωρώντας ότι «αυτή η κίνηση επαναφέρει στην πραγματικότητα τις αγορές και τους επενδυτές, για την Ελλάδα και την ίδια την Ευρώπη».
Ο επικεφαλής του ινστιτούτου που αντιπροσωπεύει πάνω από 400 τράπεζες παγκοσμίως δήλωσε τη στήριξη τους στους Ευρωπαίους για να διαμορφώσουν μία σύνθετη και δύσκολη λύση για την κρίση χρέους στην ΕΕ.


www.bankingnews.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook