«Εάν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους ήταν μια παλιά ταινία επιβίωσης σε ναυάγιο, θα υπήρχε μια σκηνή στην οποία οι επιβάτες των σωσίβιων λέμβων θα συνειδητοποιούσαν ότι δεν έχουν επάρκεια τροφής και νερού για όλους κι ότι κάποιος θα...
πρέπει να αποχωρήσει. Εσένα κοιτάζω, Ελλάδα», αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times.
Το σενάριο αυτό, έχει εκφραστεί ιδιαίτερα από οικονομολόγους και αναλυτές, ιδιαίτερα από τη Γερμανία. Η Ελλάδα, υποστηρίζουν, θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, τόσο για το δικό της καλό όσο και για το καλό της Ευρώπης. Ορισμένοι γερμανοί οικονομολόγοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι την ίδια πορεία θα πρέπει να ακολουθήσει η
Πορτογαλία ή και η Ιταλία.
«Είναι καλύτερα για την Ελλάδα να αποχωρήσει προσωρινά από την ευρωζώνη» δηλώνει ο Χανς Βέρνερ Ζιν, επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo.
«Βέβαια δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για την έξοδο χώρας από την ευρωζώνη. Η Ελλάδα θα πρέπει να το θελήσει από μόνη της. Αλλά εάν οι άλλες σταματήσουν την παροχή βοήθειας, λίγες επιλογές θα έχει», αναφέρει το δημοσίευμα.
Εκτός Γερμανίας, ευρωπαίοι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν «απερίσκεπτο» και «σκληρό» το να ασκηθεί πίεση σε μια χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ενώ εκτιμούν ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι οδυνηρές. «Είναι πολύ επικίνδυνο» δηλώνει ο οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland Σίλβιο Περούτζο, επισημαίνοντας ότι θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι η ευρωζώνη σαν σύνολο δεν αξίζει.
Η εικόνα είναι διαφορετική στη Γερμανία, όπου το σενάριο κερδίζει έδαφος ακόμη και σε ελιτίστικους κύκλους. Για παράδειγμα, ένας από τους αρχιτέκτονες της ισοτιμίας του ευρώ και πρώην οικονομολόγος της ΕΚΤ, ο Οτμάρ Ίσσινγκ έχει ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης.
«Οι χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες της νομισματικής ένωσης , όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους» απάντησε στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα με e-mail.
Τόσο ο Ίσσινγκ όσο και ο Ζιν είναι άνθρωποι με μεγάλη επιρροή, ενώ η Άγκελα Μέρκελ δέχεται έντονες εσωκομματικές πιέσεις για τους χειρισμούς της στα πακέτα διάσωσης.
Μάχη μεταξύ Βορρά και Νότου
Την ίδια ώρα, τέτοιες θέσεις φουντώνουν τα στερεότυπα για ηγεμονικούς και αλαζόνες Γερμανούς, δημιουργώντας τριγμούς στην ευρωπαϊκή ενότητα.
Παράλληλα, οι Έλληνες δείχνουν τους Γερμανούς για τους μύθους περί μη πληρωμής των φόρων ή περί μη βούλησης να εργαστούν.
Πάντως, αντίθετοι με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ εμφανίζονται πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με το Ζαν Κλοντ Τρισέ να χαρακτηρίζει «παράλογο» αυτό το σενάριο.
Ένα άλλο σημείο κριτικής των Γερμανών είναι ότι οι νότιες χώρες δεν επιδιώκουν πραγματικά να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Παραπέμπουν στην Ιταλία, όπου η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιταχύνει τις προσπάθειες μετά από χρόνια απραγίας, λόγω της πίεσης των αγορών.
Πτώση βιοτικού επιπέδου
Πάντως, οι οικονομολόγοι που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης αναγνωρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν και η οικονομία θα διέλθει από βαθιά ύφεση.
«Οι πολίτες θα πρέπει να αποδεχθούν μεγάλη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου» αναφέρει ο Ματθίας Κούλας, οικονομολόγος του γερμανικού Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, εκτιμώντας ωστόσο ότι η επιστροφή σε εθνική ισοτιμία θα δώσει στην Ελλάδα το «όπλο» της υποτίμησης, προκειμένου να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. «Θα περάσει μια πολύ δύσκολη διαδικασία προσαρμογής, αλλά στη συνέχεια θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια της», προσέθεσε ο οικονομολόγος.
Βέβαια, ο κίνδυνος να ασκηθούν πιέσεις και σε άλλες χώρες της ευρωζώνη για να εγκαταλείψουν την ισοτιμία είναι υπαρκτός. «Ορισμένες χώρες θα υποφέρουν και μερικές δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν», σημείωσε ο Κούλλας, εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα θα ήταν μια νομισματική ένωση με περισσότερη ακεραιότητα.
http://www.newscode.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.