Η Ελλάδα έχει μία αρχαία και αρχοντική παράδοση της χρεωκοπίας. Και, συζητήσιμα, τα άλλα Ευρωπαϊκά έθνη έχουν ακόμα περισσότερα να χάσουν εν συγκρίσει με την....
Ελλάδα σε περίπτωση χρεωκοπίας.
Συνεπώς, τα σχόλια της Merryn Somerset Webb στο Money Week μου δημιουργούν την εντύπωση ότι είναι πολύ σωστά.
Η Ελλάδα έχει όλη την διαπραγματευτκή δύναμη. Οι κουβέντες γύρω από τις χρηματοπιστωτικές σωτηρίες είναι συνήθως σχετικά με το τί η Γερμανία προετοιμάζεται να κάνει παρά για το τί η Ελλάδα προετοιμάζεται ν΄ αποδεχθεί. Προϋποτίθεται ότι η Γερμανία έχει την διαπραγματευτική δύναμη. Αλλά η Ελλάδα έχει τώρα δείξει στις αγορές ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Εάν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν τους αρέσουν και πολύ οι όροι της χρηματοπιστωτικής δάσωσης και ανακοινώσουν μία ανοργάνωτη έξοδο [χρεωκοπία], τότε το παιχνίδι τέλειωσε για το Ευρώ, για την οικονομία της Ευρώπης και για την ραγδαία ανάπτυξη των Γερμανικών εξαγωγών με βάση ένα εξασθενημένο νόμισμα.
Είναι πιά καιρός για τον καθένα να είναι πιό ευγενικός προς την Ελλάδα.
Ένα κύριο στέλεχος της κυβέρνησης της Άνγκελας Μέρκελ έχει υπογραμμίσει ότι είναι δυσαρεστημένος: «Άλλες χώρες κάνουν σημαντικές θυσίες για δεκαετίες κακοδιοίκησης και χαμηλής / φτωχής ηγεσίας στην Ελλάδα», λέει. Υποψιάζομαι ότι εάν αυτές οι χώρες δεν αρχίσουν να απωθούν την επόμενη τραπεζιτική κρίση, μπορεί να χρειασθούν να κάνουν μερικές ακόμα θυσίες.
Θα προσθέσω και κάτι ακόμη: εάν η Ελλάδα απαρνηθεί το χρέος της, δεν πιστεύω ότι η παρέλαση των τρομακτικών εξελίξεων που πολλοί προλέγουν θα επακολουθήσει. Παρεπιμπτόντως, δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα μόνιμα θ’ αποκλεισθεί από τις πιστοληπτικές αγορές.. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ήδη αποκλεισμένη από τις πιστοληπτικές αγορές για το προβλεπόμενο μέλλον, συνεπώς η χρεωκοπία δεν πρόκειται ν’ αλλάξει αυτό.
Αλλά μία Ελλάδα μετά την απάρνηση του χρέους της θα είχε έναν από τους πιό υγιείς ισολογισμούς στην Ευρώπη. Αυτό θα ήταν μία πολύ καλή πιστοληπτική ικανότητα. Πολύ καλλίτερη απ’ ότι είναι τώρα.. Βέβαια, ορισμένες χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα είναι απρόθυμες να δανείσουν έναν πρόσφατο χρεωκοπημένο. Αλλά υπάρχουν ανά την υφήλιο πηγές κεφαλαίου οι οποίες θα είναι πρόθυμες να δανείσουν προς μία χώρα με έναν καθαρό λογιστικό ισολογισμό, με βάση ότι μία επακολουθούμενη χρεωκοπία είναι πολύ απίθανη.
Εκτός των άλλων, εκδίκηση δεν είναι μία οικονομική στρατηγική.
http://kanena2010.blogspot.com/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.