φως της δημοσιότητας την Τρίτη από δύο ανεξάρτητους διεθνείς οργανισμούς.
Παγκόσμια Τράπεζα: "Στην Ελλάδα δεν προσλαμβάνονται νέοι"
Η εδρεύουσα στην Ουάσιγκτον Παγκόσμια Τράπεζα με την έκθεσή της για το "Μοντέλο ανάπτυξης στην Ευρώπη" διαπιστώνει ότι "η.....
Ευρώπη παρουσιάζει τρία βασικά προβλήματα που δεν της επιτρέπουν να αναπτυχθεί επαρκώς: την έλλειψη ευελιξίας στην είσοδο νέων στην αγορά εργασίας, την υπερβολική προστασία των εργαζόμενων αλλά και των ανέργων καθώς και την πρόωρη συνταξιοδότηση".
Η Τράπεζα εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι εισέρχονται στην αγορά εργασίας σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, ενώ συνταξιοδοτούνται όλο και πιο πρόωρα.
Την ίδια στιγμή κατηγορεί χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία οι οποίες εισήγαγαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες τη μείωση του εργάσιμου χρόνου με αποτέλεσμα να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.
Ενδεικτικά σημειώνεται ότι "το 2000 οι Γάλλοι εργάζονταν κατά μέσο όρο 300 ώρες λιγότερο από τους Αμερικανούς σε ετήσια βάση".
Η «κατηγορία» της υπερβολικής προστασίας αναφέρεται στους περιορισμούς που απορρέουν από τις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις καθώς και στα "πολύ υψηλά επιδόματα ανεργίας" που - κατά την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας δημιουργούν αντικίνητρο στους ανέργους προκειμένου να επιστρέψουν σε αμειβόμενη θέση εργασίας.
Με άλλα λόγια οι ειδήμονες της Τράπεζας θεωρούν ότι "για να ανακτήσει η Ευρώπη την ανταγωνιστικότητά της» σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να εργάζονται περισσότερες ώρες ημερησίως, να αμείβονται με λιγότερα (καθώς θα πρέπει να απαλειφθούν τα ελάχιστα όρια αποδοχών που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις), να συνταξιοδοτούνται κοντά στο 70ο έτος της ηλικίας τους και σε περίπτωση που μένουν άνεργοι να τιμωρούνται με ένα εξευτελιστικά χαμηλό επίδομα προκειμένου να μη συνηθίζουν στην… τεμπελιά".
Η Γερμανία βλάπτει την ευρωζώνη
Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) διαπιστώνει στην έκθεση για τις "Παγκόσμιες τάσεις στην εργασία το 2012" ότι η δυναμική της ανεργίας αυξάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συστήνει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προωθήσουν προγράμματα στήριξης των ανέργων αλλά και συνολικά της αγοράς εργασίας αυξάνοντας τις επιδοτήσεις για την επιχειρηματικότητα καθώς και τον αριθμό των θέσεων εργασίας σε δημόσια έργα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση ότι η εμμονή της Γερμανίας στην ανταγωνιστικότητα των δικών της προϊόντων "αποτελεί θεμελιώδη αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης".
http://news247.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.