18.1.12

Ρον Φουσιέ: Παγκόσμιος τρόμος για θανάσιμο υπερ-ιό

Δημιούργησε στο εργαστήριο έναν υπερ-ιό που υπάρχει κίνδυνος να σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους. Τώρα παραδέχεται ότι το...
πείραμά του ήταν «ανόητο», αλλά επιμένει ότι είναι και «χρήσιμο».

Ομως η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και οι αναλυτές σε θέματα βιοτρομοκρατίας δηλώνουν ανήσυχοι γιατί, αν αυτός ο «ιός των ιών», όπως χαρακτηρίζεται, πέσει στα χέρια τρομοκρατών, τότε οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές.

Ο Ρον Φουσιέ του Πανεπιστημίου Εράσμους στο Ρότερνταμ κατάφερε να φτιάξει σε συνθήκες εργαστηρίου τον υπερ-ιό, μετάλλαξη του Η5Ν1, δηλαδή της γρίπης των πτηνών, μολύνοντας επανειλημμένως κουνάβια. Ετσι δημιούργησε έναν παθογόνο οργανισμό ικανό να εξαπλωθεί γρήγορα ανάμεσα στα ζώα σκοτώνοντας τα περισσότερα από αυτά.

Ο Φουσιέ παραδέχεται ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στους ανθρώπους, αν αυτός ο ιός πέσει σε λάθος χέρια. Η είδηση προκάλεσε έντονη ανησυχία τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Ολλανδός ερευνητής ανακοίνωσε το «επίτευγμά» του σε συνέδριο στη Μάλτα. Η ανησυχία όμως έγινε τρόμος, όταν η έγκυρη αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «Science» ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει λεπτομέρειες για τα πειράματα σε επόμενο τεύχος. Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα εκφράζοντας φόβους ότι το άρθρο μπορεί να βοηθήσει τους τρομοκράτες να κατασκευάσουν βιολογικό όπλο, ικανό να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους. Μάλιστα η Αμερικανική Εθνική Επιτροπή Βιοασφάλειας κάλεσε τους εκδότες του περιοδικού να μη δημοσιεύσουν το άρθρο.

Παρά τις εύλογες ανησυχίες, σε πρόσφατη συνέντευξή του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο Φουσιέ επιμένει ότι η ανακάλυψή του είναι πολύ σημαντική και ότι θα πρέπει το περιεχόμενό της να είναι διαθέσιμο σε όλες τις ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο. «Το μήνυμα είναι ότι ο Η5Ν1 μπορεί να μεταφερθεί στον αέρα μεταξύ των θηλαστικών» λέει χαρακτηριστικά. Προσθέτει δε ότι αν απελευθερωθεί κάποτε ο «ιός των ιών», είτε με φυσική μετάλλαξη, είτε διαφεύγοντας από το εργαστήριο, είτε επειδή θα δημιουργηθεί από βιοτρομοκράτες, οι αρχές υγείας όλου του κόσμου θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για να τον αντιμετωπίσουν.

Αυτό είναι εφικτό, όπως υπογραμμίζει, αφού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, εκατό οργανώσεις παγκοσμίως θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξεύρεση αντιδότου. Για να καθησυχάσει ακόμα περισσότερο επισημαίνει ότι έτσι κι αλλιώς ο υπερ-ιός που έφτιαξε δεν είναι εύκολο να παρασκευαστεί.

Πολύ διαφορετικές είναι ωστόσο οι απόψεις συναδέλφων του. «Αυτή η έρευνα δεν θα έπρεπε να είχε γίνει ποτέ» δηλώνει ο Ρίτσαρντ Εμπράιτ, καθηγητής Χημείας και βιοπολέμου στο Πανεπιστήμιο Rutger, και προειδοποιεί ότι ιοί που έχουν παρασκευαστεί για να χρησιμοποιηθούν ως όπλα βιολογικού πολέμου έχουν και στο παρελθόν απελευθερωθεί κατά λάθος από τα εργαστήρια προκαλώντας σοβαρά προβλήματα.

«Είναι αναπόφευκτο ότι ο σούπερ ιός του Φουσιέ θα απελευθερωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία» είπε ξεκάθαρα τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος να καθυστερήσει κάτι τέτοιο είναι πρόσβαση σε αυτόν να έχουν ελάχιστοι επιστήμονες.
Espressonews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook