23.10.12

Περνούν τα μέτρα, φεύγουν οι βουλευτές !

Ενώ στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συμπολίτευσης επικρατεί αναβρασμός κι έχουν αρχίσει ήδη οι διαρροές βουλευτών που αρνούνται να ψηφίσουν τα...
νέα δυσβάστακτα μέτρα αφαίμαξης, οι πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης συναντώνται το μεσημέρι της Τρίτης ;για να εγκρίνουν το τελικό περιεχόμενο του πακέτου.
 Η συμφωνία με την τρόικα έχει κλειδώσει ουσιαστικά από την προηγούμενη εβδομάδα και ....
η - μέσω email(!) - διαπραγμάτευση που συνεχίστηκε το τελευταίο τριήμερο για επικοινωνιακούς λόγους, αφορούσε επιμέρους ζητήματα ήσσονος σημασίας.

Μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων υπάρχουν ακόμη διαφορές απόψεων για πολλά θέματα οικονομικής πολιτικής, που αφορούν το νέο -μνημονιακού χαρακτήρα - πακέτο μέτρων, όπως φάνηκε και από την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να εγκρίνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Εντούτοις, θεωρείται βέβαιο ότι το πακέτο θα εγκριθεί από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, καθώς Κουβέλης και Βενιζέλος προτάσσουν την ανάγκη να λάβει η χώρα την δόση του δανείου και να παραμείνει στο ευρώ, ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Η συνάντηση των "3" θα πραγματοποιηθεί στις 3 το απόγευμα και θα είναι μάλλον πολύωρη, καθώς πέραν των εκκρεμοτήτων που πρέπει να διευθετηθούν, θα πρέπει να συμφωνηθούν επίσης οι επικοινωνιακοί χειρισμοί, με στόχο να μετριασθούν οι αντιδράσεις στους κόλπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Στο θέμα αυτό επικεντρώνονται τώρα η προσοχή και οι προσπάθειες των πολιτικών αρχηγών, καθώς τα μηνύματα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες τους είναι ανησυχητικά, Τα μέτρα θα περάσουν βέβαια από τη Βουλή, όχι όμως "αναίμακτα" και χωρίς διαρροές που θα αποδυναμώσουν το κυβερνητικό σχήμα και τις κομματικές ηγεσίες που το στηρίζουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιτελεία των κομμάτων υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 9 βουλευτές της συμπολίτευσης θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν από την ψηφοφορία: # από τη ΝΔ, 4 από το ΠΑΣΟΚ και 3 από τη ΔΗΜΑΡ. Οι "αντάρτες" μπορεί να είναι τελικά 12 ή 13, αν δεν μεταπεισθούν κάποια την τελευταία στιγμή.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα συζητήσουν, επίσης, το θέμα της ημερομηνίας και της διαδικασίας ψήφισης των μέτρων στη Βουλή. Η κυβέρνηση θέλει να έχουν επικυρωθεί τα μέτρα μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, πριν συνεδριάσει το Eurogroup προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για εκταμίευση της δόσης. Προτιμά λοιπόν να συζητηθούν τα μέτρα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος - ώστε η συζήτηση και η ψήφιση να ολοκληρωθούν σε δυο ημέρες.

http://www.sofokleousin.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook