13.10.12

Μυαλό σε εγρήγορση με... λαχανικά


Ερευνητές του κέντρου υγείας και αντιγήρανσης του Πανεπιστημίου του Σικάγου υποστηρίζουν ότι το σπανάκι, τα πράσινα λαχανικά και όλα τα είδη λάχανου όταν καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες κάθε ημέρα «διατηρούν το...
μυαλό σε εγρήγορση» και ενδέχεται να επιβραδύνουν τις πνευματικές ασθένειες που συνήθως σχετίζονται με την τρίτη ηλικία.

Στην έρευνα, που ξεκίνησε το 2000, συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 άνδρες και γυναίκες άνω των 65 που ζουν στο Σικάγο.

Σύμφωνα με το πόρισμα, που δημοσιεύεται στην... επιστημονική επιθεώρηση νευρολογίας «Neurology», οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας που κατανάλωναν περισσότερο από δύο μερίδες λαχανικών κάθε ημέρα, στο τέλος της εξαετούς έρευνας είχαν πνευματική εγρήγορση σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με τα άτομα ίδιας ηλικίας που έτρωγαν λιγότερα ή και καθόλου λαχανικά.

Οι νοητικές λειτουργίες τους ελέγχονταν με τη χρήση γραπτών και προφορικών τεστ πολλαπλών επιλογών.

«Το σπανάκι, τα πράσινα λαχανικά και τα λάχανα περιέχουν βιταμίνη Ε, αντιοξειδωτικό που πιστεύεται ότι εμποδίζει την παραγωγή χημικών από τον οργανισμό που στη συνέχεια βλάπτουν τα κύτταρα», λένε οι ερευνητές.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η ευεργετική δράση των λαχανικών ενισχύεται από το γεγονός ότι συνήθως «τρώγονται» υπό τη μορφή σαλάτας, με ελαιόλαδο ή και άλλα οφέλιμα λιπαρά, τα οποία κρατούν τη χοληστερίνη χαμηλή και τις αρτηρίες καθαρές, ενισχύοντας την πνευματική υγεία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook