4.3.13

14 τριαξονικές νταλίκες ευρώ κουβαλήθηκαν πέρυσι για να σωθεί η Ελλάδα από το κραχ


Με πτήσεις cargo έφθαναν τα φορτία μετρητών, ως και 200 αποστολές ημερησίως σε τραπεζικά καταστήματα σε όλη τη χώρα, εντός του 2012, για να ικανοποιηθεί η ζήτηση σε ρευστό, όπως αποκαλύπτει η ....
εφημερίδα Βήμα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι με φορτία χαρτονομισμάτων ευρώ που αντιστοιχούσαν σε περίπου 10 νταλίκες σώθηκε η Ελλάδα από το κραχ. Η ζήτηση που παρουσιάστηκε για ρευστό από το ξέσπασμα της κρίσης ως την κορύφωσή της το περασμένο καλοκαίρι απαιτούσε συνεχή τροφοδοσία των τραπεζών με τεράστιες ποσότητες μετρητών από την Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να αποφευχθεί το «ατύχημα» που θα τίναζε τη χώρα στον αέρα.

«Αν οι ανάγκες των τραπεζών για τραπεζογραμμάτια δεν είχαν αντιμετωπιστεί πλήρως και αντιθέτως είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι τράπεζες δεν ήταν σε θέση να εξοφλήσουν τις καταθέσεις του κοινού, θα είχε προκληθεί κατάρρευση της εμπιστοσύνης με δεινές συνέπειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις εν γένει προοπτικές της χώρας» επισήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης Γιώργος Προβόπουλος στην ομιλία του κατά τη γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος την περασμένη Δευτέρα.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης στήθηκε μια τιτάνια επιχείρηση από την Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνει το Βήμα. Δεν ήταν μόνο η εξεύρεση των μετρητών από άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης που είχαν περίσσευμα αλλά και η τροφοδοσία του τραπεζικού συστήματος σε όλη τη χώρα ώστε να μην παρουσιαστεί έλλειψη μετρητών σε κανένα κατάστημα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει φημολογίες για χρεοκοπία και να οδηγήσει σε bank run.

Για να γίνει αντιληπτός ο όγκος των μετρητών που χρειάστηκαν, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ένα τριαξονικό φορτηγό μπορεί να μεταφέρει σε χαρτονομίσματα των 100 ευρώ 2 δισ. ευρώ. Για τα 28 δισ. ευρώ παραπάνω μετρητά που ζήτησαν οι Ελληνες καταθέτες απαιτούνται 14 τέτοιες νταλίκες.

Αν μάλιστα υπολογίσουμε ότι τα χρήματα που ήλθαν δεν ήταν όλα σε χαρτονομίσματα των 100 ευρώ αλλά και των 5, 20 και 50 ευρώ (η Ελλάδα τυπώνει μόνο χαρτονομίσματα των 10 ευρώ), είναι προφανές ότι ο όγκος του φορτίου είναι πολύ μεγαλύτερος.

Πώς ήλθαν τα χρήματα

Τα χρήματα ήλθαν στην ελληνική αγορά με πτήσεις cargo και διοχετεύθηκαν από το θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος στα υποκαταστήματα της κεντρικής τράπεζας σε όλη τη χώρα και από εκεί στις τράπεζες μέσω του δικτύου χρηματαποστολών της Τράπεζας της Ελλάδος το οποίο εργαζόταν υπερωρίες.

Οι υπάλληλοι δούλευαν ακόμη και τις νυχτερινές ώρες για να παραδώσουν εγκαίρως τα μετρητά στα τραπεζικά καταστήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κορύφωση της ζήτησης υπήρχαν ως και 200 τέτοιες αποστολές ημερησίως σε όλη τη χώρα. Το κέντρο των αποστολών αυτών βρισκόταν στα καταστήματα της κεντρικής τράπεζας στις μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κτλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις εκλογές του 2012 η τάση αντιστράφηκε και ο κίνδυνος εξέλιπε. Σταδιακά άρχισαν να βγαίνουν τα χρήματα από τα σεντούκια, τα στρώματα, τα χρηματοκιβώτια και τις άλλες κρυψώνες και επέστρεψαν στις τράπεζες. Από τις εκλογές ως το τέλος του έτους είχαν επιστρέψει 10 δισ. ευρώ. Η τάση συνεχίστηκε και τους πρώτους μήνες του 2013. Αν και τον Ιανουάριο τα υπόλοιπα των καταθέσεων ήταν μειωμένα κατά περίπου 450 εκατ. ευρώ, ωστόσο όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η επιστροφή των καταθέσεων συνεχίστηκε.

http://www.iefimerida.gr/node/93232#ixzz2MZan0fJ1

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook