28.9.13

Tα κανάλια σιωπούν: Tι συνέβη στην Πορτογαλία με την Τρόικα;


Φρένο στις αθρόες απολύσεις στη Πορτογαλία έβαλε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Πολλά από τα μέτρα τα οποία στόχευαν στην απλοποίηση των διαδικασιών απόλυσης των εργαζομένων και περιλαμβάνονται στον εργατικό κώδικα του 2012 απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του. ...


Τα νέα αυτά μέτρα, που είχαν ληφθεί κατόπιν συστάσεων της Τρόικας και είχαν εγκριθεί από το κοινοβούλιο τον Μάιο του 2012, είχαν στόχο να βάλουν ένα τέλος στην «ανελαστική αγορά εργασίας» και «να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας»… Από όλους τους κοινωνικούς εταίρους μόνο το συνδικάτο CGTP, που είναι και το μεγαλύτερο της χώρας και πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, είχε αρνηθεί να συμφωνήσει και να υπογράψει τη νέα εργατική νομοθεσία.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αφορά κυρίως το μέτρο που επιτρέπει σε επιχειρήσεις να απολύουν εργαζομένους με την αιτιολογία της «μη προσαρμογής στη θέση εργασίας». Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο εργοδότης οφείλει αρχικά να εξακριβώσει εάν υπάρχει κάποια άλλη θέση εργασίας που να αντιστοιχεί στα προσόντα του υπαλλήλου.


Δεν είναι η πρώτη φορά που το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος λιτότητας. Στα τέλη Αυγούστου έκρινε αντισυνταγματικό ένα νομοσχέδιο το οποίο επέτρεπε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ τον προηγούμενο Απρίλιο είχε απορρίψει πολλά μέτρα του προϋπολογισμού του 2013.

Αυτή η εξέλιξη προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας καθώς τώρα καλείται να βρει ισοδύναμα μέτρα και να τα υποβάλει στα κλιμάκια της Τρόικας που βρίσκονται ήδη στη Λισσαβόνα για την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης της Πορτογαλίας.

alexiptoto logioshermes

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook