17.11.13

Και χαράτσι και φόρος-Δείτε τι μας περιμένει



Η μεσαία ιδιοκτησία θα κληθεί να σηκώσει ακόμα μία φορά το βάρος του νέου φόρου που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το 2014, μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών της περιφέρειας, που έφεραν ...
μείωση της επιβάρυνσης στην αγροτική περιουσία.

Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις των «γαλαζοπράσινων» βουλευτών για βελτιώσεις το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει τώρα τον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και το νέο σχέδιο παραδίδεται στους εκπροσώπους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πιθανόν τη Δευτέρα.
Το 2014 η φορολόγηση των ακινήτων θα γίνει με δύο διαφορετικούς φόρους, με το χαράτσι να επεκτείνεται και στα αγροτεμάχια, ενώ ο ΦΑΠ θα διατηρηθεί κανονικά, με μόνη αλλαγή το αυξημένο αφορολόγητο και τους μειωμένους συντελεστές.

Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΦΙΑ) προβλέπει να συγκεντρώσει και πάλι τα χρήματα από τα αστικά ακίνητα των μικρομεσαίων ιδιοκτητών, επιβάλλοντας παράλληλα πολύ υψηλούς φόρους για τη μεγάλη ιδιοκτησία, καθώς για αυτές τις περιουσίες ενσωματώνει και χαράτσι και ΦΑΠ.

Μόνοι κερδισμένοι τελικά του νέου φόρου θα είναι και πάλι όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους μόνο ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ πλέον οι ελαφρύνσεις στα αγροτεμάχια θα είναι πολύ μικρές.
Με το νέο σενάριο τα φορολογικά βάρη μεταφέρονται από όσους διαθέτουν μικρής αξίας ακίνητα, εντός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια στα «αστικά ακίνητα» και δη σε περίπου 350.000 φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.
Τη νύφη θα την πληρώσουν και πάλι οι οικογένειες με ένα διαμέρισμα, ένα σπίτι στο χωριό και ένα αγροτεμάχιο, που το 2014 θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με ό,τι πλήρωσαν φέτος.

Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους κ.λπ.). Έτσι σε κάθε περίπτωση το επόμενο έτος θα επιβαρυνθούν φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους:

Μονοκατοικίες και παράλληλα η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν σήμερα μόνο το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ, ενώ τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές απαλλάσσονται από τη φορολογία. Επίσης οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τον ΦΑΠ για τις κατοικίες και τα οικόπεδά τους. Με τον νέο φόρο θα πληρώνουν και για τις μονοκατοικίες και για τα οικόπεδα.

Μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (κατοικίες, καταστήματα, γραφεία) τα περισσότερα από τα οποία δεν ενοικιάζονται. Στα ακίνητα αυτά δεν επιβάλλεται σήμερα το «χαράτσι», ενώ από το επόμενο έτος θα φορολογούνται.
Αγροτεμάχια και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, που σήμερα απαλλάσσονται.

imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook