23.4.14

Σαμαράς ή Τσίπρας στις 26 Μαϊου; Ποιος θα επιβιώσει και ποιος θα απομακρυνθεί;


Οι ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου 2014, δεν θα είναι απλές ευρωεκλογές, σαν αυτές που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Είναι απόλυτα κρίσιμες εκλογές για το μέλλον πολιτικών κομμάτων και πολιτικών αρχηγών, μετά από πέντε χρόνια κρίσης. Κάποιος από τους δύο, Σαμαράς ή Τσίπρας, που πρωταγωνιστούν στην κρίση, θα έχει πρόβλημα την επόμενη των ευρωεκλογών, δηλαδή στις 26 Μαϊου 2014. Για κάποιον από τους δύο, αυτές οι εκλογές θα σημάνουν την αρχή του πολιτικού τέλους του.

Ας δούμε τα ενδεχόμενα εκλογικά αποτελέσματα, από τα οποία και θα κριθούν τα πάντα...


Υπάρχουν τρία ενδεχόμενα: Πρώτον, η ΝΔ να υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 3-4%. Δεύτερον η ΝΔ να υπολείπεται μεν του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με ποσοστό μέχρι 2%. Τρίτον η ΝΔ να περάσει μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ έστω και με τη διαφορά μιας ψήφου.

Στην πρώτη περίπτωση, ο κ. Σαμαράς θα αμφισβητηθεί με σφοδρότητα, τόσο από τους Καραμανλικούς όσο και από τους Μητσοτακικούς, οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει να ρίχνουν τα βέλη τους. Η προοπτική νέας εξουσίας θα έχει χαθεί οριστικά. Τα μέλλον του κόμματος θα καταστεί αβέβαιο. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν καθαιρεθεί τελικά ο κ. Σαμαράς (λόγω των συμφερόντων που θέλουν ζωντανή την κυβέρνηση), οπωσδήποτε θα τεθεί σε ομηρία και φυσικά θα αρχίσει το ξήλωμα της ΠΟΛΑΝ μέσα στη ΝΔ. Επομένως θα αρχίσει συστηματικά και το ξήλωμα του ίδιου.

Στη δεύτερη περίπτωση και λόγω της ερμηνείας της ψήφου στις ευρωεκλογές ως ψήφου διαμαρτυρίας και τιμωρίας της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς δεν θα αμφισβητηθεί έντονα εκ των έσω. Θα υπάρξουν ελπίδες ότι τα πράγματα θα αναστραφούν στις βουλευτικές εκλογές. Ο κ. Τσίπρας θα μπορεί κι αυτός, από την πλευρά του, να θριαμβολογεί ότι νίκησε τη ΝΔ και ότι δίνει προοπτική εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως και οι δύο θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Εδώ όμως υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η αντοχή του ΠΑΣΟΚ. Αν το ΠΑΣΟΚ δείξει σημάδια διάλυσης και τάσεις φυγής, τότε θα κινδυνεύσει με κατάρρευση η κυβέρνηση στο σύνολό της και φυσικά και η απομάκρυνση του κ. Σαμαρά από την πρωθυπουργία και αργότερα προφανώς και από την πολιτική.

Στην τρίτη περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση που η ΝΔ περάσει μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και τη διάσπαση. Δεν είναι δυνατόν να το χωρέσει πολιτικός νους, να μην μπορέσει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη ΝΔ και μάλιστα σε εκλογές που δεν κρίνεται η κυβέρνηση, αλλά με έντονο το στοιχείο της διαμαρτυρίας και της τιμωρίας. Στην μεν ΝΔ θα υπάρξει αισιοδοξία νίκης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και μάλιστα απομακρύνεται πλέον και το ενδεχόμενο μη εκλογής ΠτΔ τον Μάρτιο του 2015, στον δε ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξει πλήρης απογοήτευση, σε ότι αφορά την προοπτική εξουσίας. Προκειμένου να μην υπάρξει διάσπαση, θα υπάρξει απομάκρυνση από την ηγεσία του κ. Τσίπρα, στον οποίο θα φορτωθούν πολλά λάθη ή στην καλύτερη περίπτωση θα τεθεί σε πλήρη ομηρία από τις ριζοσπαστικές εσωκομματικές δυνάμεις.

Στην τελευταία περίπτωση και πάλι ρόλο θα παίξει η αντοχή ή η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πλέον τόσο ελκυστικός για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα θέλουν να διασωθούν πολιτικά και αυτό ίσως δώσει νέα παράταση στην κυβέρνηση.
http://hassapis-peter.blogspot.gr/2014/04/26.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook