23.8.14

Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί ψεύτικες αναμνήσεις


Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα σχηματισμού ψεύτικων αναμνήσεων. Ο κακός και λίγος ύπνος ευνοεί την δημιουργία αναμνήσεων που δεν...
ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.


Σύμφωνα με μια νέα έρευνα  η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια σε συνεργασία με το Michigan State University και επικεφαλής τον ψυχολογικό επιστήμονα Steven J. Frenda και τους συνεργάτες τους, οι άνθρωποι που στερούνται ύπνου ή κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες τείνουν να έχουν ψεύτικες αναμνήσεις σε σύγκριση με αυτούς που κοιμούνται για οχτώ συνεχόμενες ώρες.

Το πείραμα
Συγκεκριμένα οι ερευνητές σχεδίασαν ένα πείραμα το οποίο έγινε στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου και χώρισαν τέσσερις ομάδες φοιτητών, συνολικά 104 ατόμων.

Αργά το βράδυ οι δύο από τις τέσσερις ομάδες κατέφθασαν στο εργαστήριο. Οι ερευνητές έδειξαν και στις δύο ομάδες κάποιες φωτογραφίες οι οποίες απεικόνιζαν ένα έγκλημα. Για παράδειγμα ένας άνδρας να κλέβει την τσάντα μίας γυναίκας.

Η μία ομάδα καλέστηκε να μείνει ξύπνια στο εργαστήριο όλο το βράδυ ενώ η άλλη μπορούσε να επιστρέψει σπίτι, και να επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο την επόμενη μέρα για την δεύτερη φάση του πειράματος.

Το επόμενο πρωί λοιπόν οι ερευνητές διάβασαν ψεύτικες αφηγήσεις και περιγραφές των φωτογραφιών που είδαν οι συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα του πειράματος
Η ομάδα η οποία δεν είχε κοιμηθεί έδειξε ότι ήταν επιρρεπής στις ψεύτικες πληροφορίες, ενώ η ομάδα η οποία είχε κοιμηθεί για οχτώ συνεχόμενες ώρες, μπορούσε να διακρίνει την ψεύτικη περιγραφή από την αληθινή.

Η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε και με τις άλλες δύο ομάδες, καταλήγοντας οι ερευνητές να διαπιστώσουν πως οι λίγες ώρες ύπνου επηρεάζουν την γνωστική λειτουργία του ανθρώπου.

Για παράδειγμα: Μία φωτογραφία θα μπορούσε να δείχνει ότι ένας άνδρας κλέβει την τσάντα μίας γυναίκας, και η ψευδής περιγραφή να ήταν ότι ένας άνδρας κλέβει το πορτοφόλι ενός άλλου άνδρα.
Η ομάδα με τις λιγότερες ώρες ύπνου συμφωνούσε με την ψευδή περιγραφή, η οποία βέβαια δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Η δήλωση του καθηγητή Steven J. Frenda
Ο καθηγητής Steven J. Frenda δήλωσε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science: "Οι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι κοιμούνται όλο και λιγότερες ώρες και η χρόνια στέρηση ύπνου είναι σε άνοδο. Τα ευρήματά μας, έχουν επιπτώσεις για την αξιοπιστία των αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι μπορεί να έχουν βιώσει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ή περιορισμένο σε ώρες ύπνο".

Επίσης είπε: "Τώρα θα πραγματοποιήσουμε και άλλα πειράματα προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα την επίδραση της στέρησης ύπνου στις διεργασίες που σχετίζονται με ψευδή μνήμη".
Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι αν ποτέ κληθούμε να υπερασπιστούμε ή να καταθέσουμε σε κάποιο δικαστήριο, καλό είναι να έχουμε καθαρό κεφάλι και να έχουμε απολαύσει αρκετές ώρες ύπνου.

Σύμφωνα με την νέα μελέτη ο ύπνος είναι σύμμαχος της αλήθειας και αντίπαλος του ψεύδους. Μήπως πρέπει να περνάμε λίγες παραπάνω ώρες στο κρεβάτι;

Από το pathfinder


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook