22.9.14

Η γιγαντιαία πόλη που σχεδίαζε ο Χίτλερ [εικόνες]



Τα μεγαλόπνοα σχέδια του Χίτλερ σε μακέτες για τη δημιουργία της υπερπρωτεύουσας του τρίτου Ράιχ, την οποία σκόπευε να μετονομάσει σε Γερμανία, παρουσιάζονται σε....
νέα έκθεση στο Βερολίνο.

Οπως φαίνεται από τις μακέτες που εκτίθενται στην έκθεση «Ο μύθος της Γερμανίας: Οραμα και εγκλήματα» τα μεγαλόπνοα σχέδια του Χίτλερ για την κατασκευή της μεγαλύτερης πόλης του κόσμου, περιελάμβαναν τη δημιουργία μιας «Αίθουσας του Λαού» η οποία θα είχε μέγεθος διπλάσιο της βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, χωρητικότητας 180.000 ατόμων, μιας λεωφόρου μήκους πέντε μιλίων πλαισιωμένης από πανύψηλα κτίρια και φυσικά αγάλματα του Χίτλερ παντού.

Οπως αποκαλύπτεται στην έκθεση, ο αρχιτέκτονας του εγχειρήματος αυτού, Αλμπερ Σπιρ -ο οποίος γλίτωσε τη θανατική ποινή στις δίκες της Νυρεμβέργης υποστηρίζοντας ότι δεν ήξερε τίποτα για τις εξοντώσεις των Εβραίων- είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει για το κτίσιμο αυτής της πόλης αυτούς που... δεν γνώριζε ότι ο Χίτλερ εξόντωνε με κάθε τρόπο. Εβραίους σκλάβους εργάτες.

Μάλιστα, ο Σπιρ είχε διατάξει, την κατεδάφιση κτιρίων έτσι ώστε το σχέδιο να μπορούσε να ολοκληρωθεί γρήγορα αφότου η Γερμανία κέρδιζε τον πόλεμο και για το λόγο αυτό 24.000 «Αριοι» μετακόμισαν σε διαμερίσματα που παλαιότερα έμεναν Εβραίοι.

«Η έκθεση δεν εξετάζει τη ''Γερμανία'' απλά ως το φιλόδοξο σχέδιο που έκανε ο δικτάτορας. Αποκαλύπτει τις προθέσεις που βρίσκονται πίσω από ένα τέτοιο έργο, την ιδεολογία που κρύβεται πίσω από αυτό και όλα όσα υπέστησαν κάποιοι εξαιτίας του», αναφέρει μιλώντας για τους σκοπούς της έκθεσης ο επιμελητής της Γκερνό Σαουλίνσκι.

/www.iefimerida.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook