15.9.14

Ας μιλήσουμε λοιπόν και για το Προεδρικό σύστημα….

 
Του Αθανάσιου Θεοδωράκη, πολιτικού επιστήμονα.
Η δημόσια συζήτηση σχετικά με την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας πάσχει σημαντικά. Τόσο για λόγους πολιτικής συγκυρίας, όσο και για...
λόγους ουσίας ο διάλογος αυτός σκοντάφτει είτε σε τυπικότητες είτε σε υπεκφυγές. Κι όμως το θέμα
είναι σημαντικό.
Το άρθρο του καθηγητή κ. Ηλία Μόσιαλου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της 10ης Σεπτ. 2014 «Τάνγκο με τον κύριο Πρόεδρο» θέτει ένα γενικό, σοβαρό και ήρεμο πλαίσιο διαλόγου. Το αν θα προέρχεται ο επόμενος Πρόεδρος από την πολιτική ή από τον επιστημονικό κόσμο πρέπει να συζητηθεί. Υπάρχουν πάντα τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής.
Το θέμα των εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Προέδρου είναι επίσης ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα. Η ιστορία είναι γνωστή, οι συνταγματικές αλλαγές επίσης, αλλά η γενικευμένη κρίση του πολιτικού συστήματος αλλάζει τα δεδομένα. Έχοντας προσωπικά ταχθεί υπέρ μιας ριζικής συνταγματικής αλλαγής και υπέρ της υιοθέτησης του πολιτεύματος της Προεδρικής Δημοκρατίας δεν θα επαναλάβω εδώ τα σχετικά επιχειρήματα. Αυτή η επιλογή σημαίνει Συντακτική Βουλή και βεβαίως Δημοψήφισμα για την επανεκκίνηση της πολιτικής. Θέλω μόνο να υπενθυμίσω ότι οι μεγάλες αλλαγές γίνονται σε συνθήκες κρίσης και συνήθως χωρίς να τηρείται το τυπικό του εκάστοτε Συντάγματος. Ευτυχώς που δεν αποφασίζουν οι συνταγματολόγοι για όλα τα ζητήματα…….
Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση και προτάσεις μπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενος στη βιβλιογραφία αλλά και στην τρέχουσα επικαιρότητα (βλ. Θανάση Διαμαντόπουλου «Προεδρικό σύστημα στην Ελλάδα;», εκδόσεις Παπαζήση και Αθαν. Θεοδωράκη «Το επόμενο βήμα της πολτικής. Η Προεδρική Δημοκρατία», εκδόσεις Σιδέρη).
Οπότε; Δεν είναι βεβαίως το θέμα του προτεινόμενου προσώπου ποιυ ενδιαφέρει εδώ. Η βαθιά κρίση που ζούμε άλλαξε τα δεδομένα και όλα πρέπει να συζητηθούν εξ αρχής. Κιι όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα, δηλαδή και το θέμα του πολιτεύματος. Η 4η Ελληνική Δημοκρατία είναι υπό εκκόλαψη.
Πηγή: neopolitevma.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook