Χειμώνας χωρίς θέρμανση είναι, θα περάσει. Μέχρι να γίνει αυτό το ευχής έργο, όμως, δείτε μερικούς εύκολους, ανέξοδους και αποτελεσματικούς τρόπους να επιβιώσετε μέχρι τον Απρίλιο στο ψυγείο που έχετε για σπίτι
–εσείς και οι....
περισσότεροι άνθρωποι που ξέρετε, αν σας παρηγορεί αυτό.
Στεγανοποιήστε τα παράθυρα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες (αεροστόπ) που εμποδίζουν τον αέρα να μπαίνει από τις χαραμάδες. Αν κάνει ήδη πολύ κρύο για να βγείτε στα καταστήματα προς αναζήτησή τους, την ίδια δουλειά κάνει και ένα παλιό t-shirt ή ακόμα καλύτερα μια πετσέτα που θα τυλίξετε και θα τοποθετήσετε μπροστά από τις χαραμάδες. Κλείστε τις κουρτίνες. Μπορεί να μην τους φαίνεται, αλλά ειδικά οι βαριές κουρτίνες μπορούν να εμποδίσουν μεγάλο μέρος του κρύου που μπαίνει από τα εντελώς καλοκαιρινά τζάμια με τα οποία είναι εξοπλισμένη η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών σπιτιών. Αν δεν σας πειράζει αισθητικά, ακόμα αποτελεσματικότερη λύση είναι το να κρεμάσετε πλαστικές κουρτίνες (σαν αυτές που έχουμε στο μπάνιο) στα παράθυρα. Θα απορροφήσουν έστω και το ελάχιστο φως του ήλιου, δημιουργώντας ένα (καλό, αυτή τη φορά) «φαινόμενο του θερμοκηπίου» στο σπίτι.
Κλείστε τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε. Θα περιορίσετε έτσι την κυκλοφορία του αέρα στο σπίτι, μειώνοντας την απώλεια θερμότητας. Στην ίδια λογική, προτιμήστε να κάθεστε σε μικρότερα δωμάτια –αν, για παράδειγμα, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε ένα μεγάλο σαλόνι και σε ένα μικρό υπνοδωμάτιο, το δεύτερο είναι πολύ καλύτερη ιδέα.
Μαγειρέψτε. Ή, για την ακρίβεια, ψήστε –πίτες, κουλουράκια, κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες… Σε αντίθεση με τις κατσαρόλες, που δημιουργούν υδρατμούς οι οποίοι χειροτερεύουν την υγρασία του σπιτιού, ο φούρνος ζεσταίνει την κουζίνα –και το μαγείρεμα σας κρατά απασχολημένους μέσα σε έναν ζεστό χώρο.
Ανάψτε μερικά κεριά. Το ότι θεωρείτε τη φλόγα τους αμελητέα, δεν σημαίνει και ότι είναι. Τα κεριά που στοιβάζονται στα ντουλάπια σας «για ειδικές περιστάσεις» μπορούν να κάνουν θαύματα στην μείωση των επιπέδων της υγρασίας.
Ανάψτε και τα φώτα. Όχι τις λάμπες φθορίου ή τα LED, όλα τα υπόλοιπα. Ειδικά οι παλιές παραδοσιακές λάμπες (για τους ελάχιστους από εσάς που δεν τις έχετε αντικαταστήσει με οικονομίας) εκλύουν μεγάλα επίπεδα θερμότητας, ζεσταίνοντας τον χώρο.
Ξέρετε γιατί τα παλιά κρεβάτια είχαν ουρανό και πλαϊνές «κουρτίνες»; Δεν ήταν θέμα στιλ, αλλά πρακτικό: Για να μην κρυώνει το κρεβάτι και οι άνθρωποι που κοιμούνται εκεί. Στο δικό σας κρεβάτι, τώρα, που πιθανότατα δεν έχει ουρανό και πλαϊνά, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε στερεώνοντας υφάσματα (ή και κουβέρτες, αν είστε πιο hardcore εχθροί του χειμώνα) που θα ξεκινούν από το κεφαλάρι και θα καταλήγουν στην πλάτη μιας καρέκλας, στα πόδια του κρεβατιού.
Κάντε ένα ζεστό ντους, σκουπιστείτε και ντυθείτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Με αυτόν τον τρόπο, η ζέστη δεν προλαβαίνει να φύγει από το σώμα σας.
Κινηθείτε. Προφανές, αλλά πολλές φορές το ξεχνάμε: Το να τυλίγεστε με κουβέρτες στον καναπέ και να περιμένετε να ζεσταθείτε, είναι εντελώς αναποτελεσματικό. Σηκωθείτε, βάλτε μουσική και χορέψτε στο σαλόνι, κάντε μερικές ασκήσεις, ή απλώς… σκουπίστε τα πατώματα, τακτοποιήστε τη βιβλιοθήκη σας, ξεσκονίστε τα ράφια –οτιδήποτε, αρκεί να κινείστε. Ναι, και το σεξ προφανώς βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πηγή: www.in2life.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.