1.2.15

Γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει τα δόντια της στην Τρόικα;


Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, είπε χτες «Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω και να μείνω συνεπής στις...
δεσμεύσεις μου», ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είπε στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, «Δεν συνεργαζόμαστε με την τρόικα». Μάλλον κάτι έχει αλλάξει στην πολιτική της χώρας τις τελευταίες ημέρες.

Γιατί, όμως, η κυβέρνηση Τσίπρα απορρίπτει την Τρόικα και ζητάει να πάει σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς;

Γιατί δεν μπορούσε να το κάνει αυτό η κυβέρνηση Σαμαρά;

Δεν υπάρχει λόγος να χάνω χρόνο με αναλύσεις. Τον Μάιο του 2012, έγραφα:

«Ο λόγος που δεν έγινε διαπραγμάτευση (με την Τρόικα) είναι ότι δεν μπορούσε να γίνει. Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η Νέα Δημοκρατία –που στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου- μπορούσαν να κάνουν διαπραγμάτευση.

Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία –κυβερνώντας επί 38 χρόνια και συνάπτοντας δάνεια-, οπότε ήταν αδύνατον να κάνουν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Οι Γερμανοί θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να προβούν σε αποκαλύψεις για τις μίζες που έπαιρναν επί δεκαετίες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας –άλλωστε, αυτοί τους τις έδιναν-, οπότε η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε τα πάντα, χωρίς να διαπραγματευτεί τίποτα.
Αν η χώρα μας θέλει να διαπραγματευτεί το Μνημόνιο, αυτή η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Είναι «ανοιχτοί» από παντού, εκβιάζονται και δεν έχουν την δυνατότητα να διαπραγματευτούν τίποτα. Επίσης, δεν έχουν την επιθυμία. Δεν τους συμφέρει.
Σαφώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανία θα επιθυμούσαν να συνδιαλέγονται με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Είναι του χεριού τους και τους κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτούς ξέρουν, αυτούς εμπιστεύονται.
Μια νέα ελληνική κυβέρνηση –με άγνωστα σε αυτούς πρόσωπα- θα χρειαζόταν ένα χρονικό διάστημα για να γίνει «οικεία», ενώ θα υπήρχε η πιθανότητα να αποκτήσει πρόσβαση σε στοιχεία που θα εξέθεταν τόσο τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις όσο και τους δανειστές, με τον κίνδυνο κάποιοι από αυτούς να βρεθούν στη φυλακή.
Εξετάζοντας όλους τους «παίκτες» της κεντρικής πολιτικής σκηνής, καταλήγω στο συμπέρασμα πως ο μόνος που θα μπορούσε να διαπραγματευτεί σήμερα το Μνημόνιο είναι ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την γερμανική κυβέρνηση, δεν πήρε δάνεια, δεν πήρε μίζες από προμήθειες όπλων και, άρα, έχει ακόμα λευκό ποινικό μητρώο και δεν μπορεί να εκβιαστεί.
Έχει την πολιτική ικανότητα ο Αλέξης Τσίπρας, αν γίνει πρωθυπουργός, να διαπραγματευτεί το Μνημόνιο, ώστε να μην συνεχιστεί το μαρτύριο της χώρας και των πολιτών μέχρι την ολική εξαθλίωση;
Δεν το ξέρω. Αλλά, αν δεν μπορεί ο Τσίπρας, δεν μπορεί κανείς.»

Αυτά έγραφα το 2012, αυτά πιστεύω και τώρα.

Η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει τα δόντια της γιατί μπορεί. Γιατί η Τρόικα δεν την κρατάει από πουθενά. Μάλιστα μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο.

Αν οι Έλληνες είχαν λίγο μυαλό, αυτό θα είχε συμβεί από τις εκλογές του 2012. Και με την όποια λύση το 2012, η χώρα δεν θα ήταν σήμερα σε αυτή την κατάντια.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την κυβέρνηση Τσίπρα -στην προσπάθεια να πετύχει μια νέα συμφωνία- είναι οι Έλληνες ολιγάρχες.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φροντίσει αμέσως να ισχύσουν για τους Έλληνες ολιγάρχες -και καναλάρχες- οι νόμοι που ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες, θα βρεθεί μπροστά στην πιο αδίστακτη προπαγάνδα που θα χτυπάει την κυβέρνηση και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό.

Οι Μπάμπηδες και τα αφεντικά τους δεν κάνουν λυσσαλέα προσπάθεια μόνο για να μην χάσουν τα προνόμιά τους και τις θέσεις τους, αλλά για και να μην οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη.

Και θα είναι αδίστακτοι.

(Θεωρώ ότι είναι πολύ έξυπνη η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες -και ότι θα γινόταν ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την αυτοδυναμία- γιατί ενώνει λαϊκές μάζες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και κόβει αμέσως την κουβέντα σε όσους υποστήριζαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατρέψει την Ελλάδα σε Σοβιετική Ένωση. Θεωρώ πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χτυπάει δεξιά και αριστερά και μαζεύει -λόγω συνεργασίας- και από το κέντρο. Επίσης, θεωρώ σωστή και ευφυέστατη πολιτικά την κίνηση του Πάνου Καμμένου να μεταβεί στα Ίμια για να απονείμει τιμή στην μνήμη των τριών αξιωματικών. Είναι μια κίνηση που έπρεπε να έχει γίνει χρόνια πριν και κόβει τα πόδια της Χρυσής Αυγής, ενώ τραβάει μακριά της τουλάχιστον τους αφελείς ψηφοφόρους της. Αν κάποιος πιστεύει τα αντίθετα από αυτά που πιστεύω εγώ είναι δικαίωμά του. Άλλωστε, εγώ είμαι μόνο ένας πολίτης, δεν είμαι πολιτικός αναλυτής.)

(Για όποιον τον αφορά: Δεν έκανα μπλογκ για να γράφω αυτά που σκέφτονται οι αναγνώστες του μπλογκ. Έκανα μπλογκ, για να γράφω αυτά που σκέφτομαι εγώ. Και δεν το έκλεψα από κανέναν. Ο καθένας μπορεί να κάνει ένα μπλοκ -μέσα σε τρία λεπτά- και να γράφει τις απόψεις του. Δεν του το απαγορεύει κανείς. Για το αν θα τον διαβάζουν πέντε άνθρωποι ή εκατοντάδες χιλιάδες, παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες. Πάντως, εγώ θα γράφω στο μπλογκ μου τις δικές μου σκέψεις. Και όχι τις σκέψεις των άλλων. Κανείς δεν θα μου επιβάλει τι θα γράφω. Οι φασίστες -κάθε χώρου- να πάνε αλλού να κάνουν υποδείξεις. Βέβαια, είναι μεγάλη μου χαρά να φιλοξενώ στο μπλογκ κείμενα αναγνωστών, εργαζομένων, φίλων κλπ, αλλά αυτές είναι οι δικές τους σκέψεις, και αυτό είναι ξεκάθαρο. Ευχαριστώ.)
 http://pitsirikos.net/


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook