3.3.15

Πόλεμος νεύρων με τους δανειστές: «Εχουμε λύσεις» επιμένει η κυβέρνηση


Ενας "πόλεμος νεύρων" βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων-δανειστών, με...
αντικείμενο την κάλυψη των ταμειακών υποχρεώσεων της χώρας τους επόμενους μήνες και το περιεχόμενο της περαιτέρω διαπραγμάτευσης...
Με δηλώσεις-παρεμβάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων οι δανειστές συνεχίζουν να σφίγγουν τον κλοιό, κλείνοντας μεθοδικά μία προς μία τις "οδούς διαφυγής"και ακυρώνοντας εναλλακτικά σενάρια που προσπαθεί να προωθήσει η ελληνική πλευρά. Εργαλείο άσκησης πιέσεων η δημιουργία κλίματος ασφυξίας. Με επίδειξη ψυχραιμίας απαντά η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη λύσεις.

Το μήνυμα απευθύνεται προς Ευρωπαίους, αγορές και εγχώρια κοινή γνώμη. Ομως κανείς δεν το παίρνει "τοις μετρητοίς" - αντιμετωπίζεται μάλλον με επιφυλακτικότητα και δυσπιστία.

Πάντως το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να "παίζει με τα νεύρα" των Ευρωπαίων, που βλέπουν να μην πιάνουν τόπο οι πιέσεις τους και την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει να "ακροβατεί".

«Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας τον Μάρτιο» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Νωρίτερα είχε γίνει σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον αναπληρωτή υπουργό Δ. Μάρδα και τον πρόεδρο του ΟΔΔΗΧ Στέλιο Παπαδόπουλο, κατά την οποία συζητήθηκαν τρόποι για την εξασφάλιση των ποσών που πρέπει να καταβληθούν στους πιστωτές εντός του Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάσθηκαν σενάρια συνδυασμένων κινήσεων, που περιλαμβάνουν:

- χρησιμοποίηση αποθεματικών κρατικών φορέων

- αξιοποίηση βραχυχρόνας ρευστότητας που μπορεί να συγκεντρωθεί από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα

- ειδικές εκδόσεις χρεογράφων, εάν απορριφθεί από την ΕΚΤ το αίτημα για αύξηση του ορίουέκδοσης εντόκων γραμματίων

Μεγάλη "ανάσα" θα δώσουν τα 700 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει αυτές τις μέρες το Δημόσιο από την Τράπεζα της Ελλάδος. Με το ποσό αυτό καλύπτεται πάνω από το ήμισυ της εξοφλητικής δόσης που πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ.

Ενα ποσό της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ μπορεί να εξασφαλισθεί από την έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, που θα γίνει την Τετάρτη.

Η αρχική έκδοση είναι 875 εκατ ευρώ, αλλά ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να αντλήσει επιπλέον 270 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές, ώστε να αναχρηματοδοτήσει τα έντοκα που λήγουν και να "περισσέψει" κάποιο ποσό.

sofokleousin.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook