16.3.15

Ετσι κερδίζει ο Τσίπρας την κοινωνία



Κινήσεις που αποσκοπούν στην εμπέδωση του κοινού περί δικαίου αισθήματος και της αίσθησης απονομής Δικαιοσύνης επιχειρεί την τελευταία εβδομάδα η κυβέρνηση επιδιώκοντας να κρατήσει δεσμευμένη την κοινή γνώμη και να μεταφράσει πολιτικά τη στήριξή της ...

καθώς η χώρα εισέρχεται σε περίοδο σκληρών και κρίσιμων διαπραγματεύσεων. Οι κυβερνώντες φαίνεται ότι έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδιο που είχαν εκπονήσει νωρίτερα, γνωρίζοντας ότι οι εταίροι θα κινηθούν επιθετικά με στόχο να πλήξουν αφενός τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος και αφετέρου να αποδομήσουν την εικόνα της νέας κυβέρνησης στην κοινωνία, ώστε να την υποχρεώσουν σε αναδίπλωση.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται όμως καλά προετοιμασμένο για να αντιδράσει πολιτικά και επικοινωνιακά σε αυτή την «ασύμμετρη» απειλή η οποία υλοποιείται από πολιτικά, θεσμικά και μιντιακά όργανα τόσο στο εξωτερικό όσο κα στην Ελλάδα. Ο κυβερνητικός και κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ κινείται από καιρό στην κατεύθυνση της ανάσχεσης τέτοιων πιέσεων δρώντας αποσβεστικά τόσο προς την κοινωνία όσο και προς την ίδια την κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η κατάθεση των νομοσχεδίων για την ανθρωπιστική κρίση, την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις 100 δόσεις, καθώς οι δικαστικές έρευνες για τα εξοπλιστικά, τη Siemens και τα υποβρύχια. Από τη φαρέτρα της η κυβέρνηση βγάζει και τις υποθέσεις Λαλιώτη και Βάσως Παπανδρέου, ενώ με αφορμή δικαστική διερεύνηση αυξήσεων καρατόμησε και τον επικεφαλής της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό.

Με τις κινήσεις αυτές, καθώς και δράσεις στο πεδίο της καθημερινότητας, όπως η επανασύνδεση του ρεύματος και η εξάλειψη του αντιτίμου για είσοδο στα νοσοκομεία η νέα κυβέρνηση ολοκληρώνει το πρώτο στάδιο της προσπάθειας ανάταξης του διαρρηγμένου κοινωνικού ιστού και επιβεβαίωσης του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα αγοράζει πολιτικό χρόνο και στήριξη για τους χειρισμούς της στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Παράλληλα αποκτά χώρο και ευελιξία ώστε να μπορέσει να κάνει τις απαραίτητες παραχωρήσεις όταν αυτό κριθεί αναγκαίο για να υπάρξει συμφωνία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι παραχωρήσεις για το πάγωμα κοινωνικά ευεργετικών ρυθμίσεων οι οποίες όμως έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Με τις κινήσεις αυτές και με την –μετ επιτάσεως- ανάδειξη του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου η κυβέρνηση επιτυγχάνει υψηλά ποσοστά κοινωνικής αποδοχής στο εσωτερικό της χώρας, ενώ ανοίγει ολοένα και περισσότερα χαρτιά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αποκτώντας χώρο για ελιγμούς αλλά και διευρύνοντας την πίεση που ασκεί στους εταίρους και τους θεσμούς.

sofokleousin.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook