2.4.15

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2015: Σε ποιες σχολές θα εκτοξευθούν οι βάσεις

dinatos

Η μικρή μείωση των εισακτέων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση φέτος σε σχέση με πέρυσι...

αναμένεται να προκαλέσει εκτόξευση βάσεων στις δημοφιλείς σχολές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι βάσεις στις Αρχιτεκτονικές Σχολές αναμένεται να σημειώσουν μεγάλη άνοδο, ενώ μικρότερη θα είναι η άνοδος για τις υπόλοιπες δημοφιλείς σχολές, εκτός της Νομικής.

Ο συνολικός αριθμός φτάνει τους 68.345 εισακτέους και είναι μειωμένος σε σχέση με πέρσι κατά 1.960. Τη μερίδα του λέοντος στις μειωμένες θέσεις έχουν τα Πανεπιστήμια, με το σύνολο να φτάνει τις 44.200 (σ.σ. μειωμένες κατά 2.535), σε αντίθεση με τα ΤΕΙ όπου οι θέσεις φτάνουν τις 24.145 και είναι αυξημένες κατά 575.

Παρά τη μεγάλη πτώση που παρατηρείται στο σύνολο των θέσεων των ΑΕΙ, η κατανομή έχει γίνει σε γενικές γραμμές ισόποσα, με αποτέλεσμα η μείωση να μην ξεπερνά το 10% ανά τμήμα. Αυτό σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται από 5 έως 15 θέσεις λιγότερες σε σχέση με πέρσι. Η συγκρατημένη τάση προς τα κάτω, ειδικά σε δημοφιλείς σχολές όπως η Νομική Αθήνας, για παράδειγμα, που έχασε μόνο 5 θέσεις, αποτελεί «δίχτυ προστασίας» για τους αριστούχους που διεκδικούν την είσοδό τους στη σχολή, καθώς η βάση θα είναι μεν ανεβασμένη, αλλά δεν θα εκτοξευτεί.

Βέβαια, όπως κάθε χρόνο, η μάχη των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι σκληρή. Φέτος, 101.508 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία θέση στα ελληνικά αμφιθέατρα, όμως 33.163 θα μείνουν εκτός.

Στο συνολικό αριθμό δεν υπολογίζονται οι θέσεις για τις στρατιωτικές σχολές, τις αστυνομικές και αυτές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Ο αριθμός των ανωτέρω, οι οποίες χρόνο με το χρόνο κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους υποψηφίους, θα ανακοινωθεί από τα αρμόδια υπουργεία.

Παράλληλα, στις παραπάνω θέσεις δεν προβλέπονται οι ειδικές κατηγορίες που αφορούν τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, τους Ελληνες ομογενείς, τους αλλοδαπούς και τους αθλητές με διακρίσεις.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», δυσθεώρητη θα είναι η βάση των Αρχιτεκτονικών Σχολών, λόγω της τεράστιας μείωσης των θέσεων. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι έκανε το χατίρι των Πρυτάνεων για γερό ψαλίδι σε αυτές τις σχολές.

Συγκεκριμένα, η Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ χάνει 40 θέσεις, ενώ η Αρχιτεκτονική της Θράκης χάνει 100 θέσεις. Στην Πάτρα, οι θέσεις της συγκεκριμένης σχολής μειώνονται κατά 35, ενώ η σταθερή κατανομή στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία (σ.σ. χάνουν μόνο 5 θέσεις) δεν μπορεί να καλύψει τη ζημιά για τους υποψηφίους που θα παλέψουν σκληρά για την εισαγωγή τους στην Αρχιτεκτονική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κούρεμα των θέσεων στη συγκεκριμένη σχολή συνδέεται σε ένα βαθμό με τους 150 πρωτοετείς μετεγγραφόμενους σε ΕΜΠ και ΑΠΘ. Οι πρωτοετείς βρίσκονται στον «αέρα» και από την πλευρά του υπουργείου έχει διατυπωθεί η πρόταση ακόμα και να ενταχθούν στο σύνολο των μετεγγραφομένων της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.

Παρά το τεράστιο κύμα πρωτοετών που δέχτηκε το ΕΜΠ φέτος λόγω μετεγγραφών, το υπουργείο αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μεγάλη μείωση του αριθμού εισακτέων του. Με εξαίρεση την Αρχιτεκτονική, οι υπόλοιπες σχολές χάνουν γύρω στις 10 θέσεις, αυξάνοντας βέβαια αισθητά τα μόρια διεκδίκησης.

Οι θετικές επιστήμες δέχτηκαν με τη σειρά τους κι αυτές «κούρεμα», με τις θέσεις να είναι αρκετά περιορισμένες σε κάποιες περιπτώσεις. Το Μαθηματικό του ΕΚΠΑ χάνει 50 θέσεις και πέφτει στις 250, ενώ το Χημικό του ίδιου Ιδρύματος χάνει 20 θέσεις. Στην Πάτρα, το Μαθηματικό πέφτει 40 θέσεις, ενώ μόνο στο Αριστοτέλειο παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρσι ο αριθμός, εξασφαλίζοντας ότι η βάση δεν θα επηρεαστεί.

Για όσους στοχεύουν στην Ιατρική, σταθερή παραμένει η σχολή στην Αθήνα, σε αντίθεση με αυτή των Ιωαννίνων που πολύ πιθανόν να εκτοξευτεί καθώς χάνει 30 θέσεις σε σχέση με πέρσι. Μικρή άνοδο στη βάση πολύ πιθανόν να σημειωθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου οι θέσεις πέφτουν κατά 10, ενώ στην Πάτρα και τη Λαμία η απώλεια περιορίζεται στις 5 θέσεις.

Ισορροπημένη είναι η κατάσταση για την αγαπημένη επιλογή των υποψηφίων της θεωρητικής σχολής, τη Νομική.

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη χάνονται μόνο 5ε θέσεις ανά σχολή, ενώ στη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων στους 420. Με βάση τις διαθέσιμες θέσεις, η Νομική Κομοτηνής θα γίνει ιδιαίτερα προσιτή, ενώ μικρή αύξηση αναμένεται στα δύο κεντρικά Ιδρύματα.

newsbomb.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook