2.4.15

“Εμπλούτισε” τη λίστα και ξεκλειδώνει τη δόση η Ελλάδα – EWG: Έχουμε δουλειά ακόμη



Χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group για την Ελλάδα....


Σύμφωνα με πηγή της Eυρωζώνης, στη συζήτηση που είχε διάρκεια μικρότερη των δύο ωρών, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

«Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει και σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες για να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων», κατέληξε η ίδια πηγή.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κυρία Ελενα Παναρίτη. Πηγές της κυβέρνησης εκτιμούν, πάντως, πως μέρα με τη μέρα οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές μειώνονται και βρίσκεται κοινός τόπος, ώστε να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Νέα λίστα μεταρρυθμίσεων κατέθεσε η Ελλάδα

Οι Financial Times αποκάλυψαν πως πριν από το EWG η Ελλάδα κατέθεσε και νέα εμπλουτισμένη λίστα μεταρρυθμίσεων. Ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ πήρε στα χέρια του την ανανεωμένη λίστα 26 σελίδων, στην οποία γνωστοποιείται στους εταίρους πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει μέτρα 6 δισ. ευρώ.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως η λίστα αυτή αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη και κατανοητή προσπάθεια από τη μεριά της Ελλάδας, για να ξεκλειδώσει τη δόση ή μέρος της εντός του Απριλίου.

Η λίστα περιλαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Αυτά περιλαμβάνουν 875 εκατ. ευρώ από ελέγχους σε μεταφορές κεφαλαίων off shore εταιρειών και 500 εκατ. από ένα σύστημα λοταρίας το οποίο θα έχει στόχο να πειστούν οι καταναλωτές να ζητούν τις αποδείξεις ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του ΦΠΑ.

Πρέπει να σημειώσουμε πως στην εισαγωγή του εγγράφου αναφέρεται πως «Ο κυριότερος σκοπός αυτού του εγγράφου είναι να “ξεκλειδώσει” την άμεση χρηματοδότηση, που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις της».

Επίσης υπογραμμίζεται πως «Η Ελληνική Δημοκρατία, θεωρεί ότι είναι περήφανο και αναπόσταστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και αμετάκλητο μέλος της Ευρωζώνης».

Πάντως, οι διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα και Θεσμούς σχετικά με τα εργασιακά και το ασφαλιστικό παραμένουν, καθώς και στη νέα λίστα περιλαμβάνονται οι παροχές, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία, περίπου 600 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιστροφή της 13ης σύνταξης στους χαμηλόμισθους συνταξιούχους.

Τα κυριότερα κοστολογημένα μέτρα της ελληνικής πλευράς είναι τα εξής:

· Έλεγχος στα εμβάσματα και στις οff shore εταιρείες: 725 έως 875 εκατ. ευρώ

· Καταπολέμηση λαθρεμπορίου στα καύσιμα, στον καπνό και στο αλκοόλ: 250 έως 400 εκατ. ευρώ

· Μέτρα για το transfer pricing: 40 έως 60 εκατ. ευρώ

· Σύστημα λοταρίας για τις αποδείξεις: 270 έως 600 εκατ. ευρώ

· Καταπολέμηση απάτης από τον ΦΠΑ 350 έως 420 εκατ. ευρώ

· Ενίσχυση μηχανισμού εσόδων: 225 έως 235 εκατ. ευρώ

· Φόρος πολυτελείας: 20 εκατ. ευρώ

· Καταπολέμηση φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών: 20-30 εκατ. ευρώ

· Φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων: 50 έως 70 εκατ. ευρώ

· Άδειες ιντερνετικού στοιχήματος: 125 έως 175 εκατ. ευρώ

· Τηλεοπτικές άδειες: 350 έως 380 εκατ. ευρώ

· Συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων: 10 εκατ. ευρώ

Ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία: 300 εκατ. ευρώ

· Χρήση αποθεματικών: 50 εκατ. ευρώ

· Ενίσχυση του μηχανισμού είσπραξης των ασφαλιστικών ταμείων: 150 έως 300 εκατ. ευρώ


ysterografa.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook