13.7.15

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ!!! Σε τροχιά πτώσης η κυβέρνηση: 32-40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν το νέο Μνημόνιο και φτιάχνουν δική τους Κ.Ο.! (ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ)


Συνάντηση είχαν στη Βουλή περισσότεροι από 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που στην ψηφοφορία της Παρασκευής ψήφισαν «Όχι», «παρών» ή απείχαν και έχουν προαναγγείλει πως δεν πρόκειται να...
ψηφίσουν τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες.

Στη συνάντηση των βουλευτών σήμερα ήταν κυρίως βουλευτές και στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, ωστόσο συμμετείχαν και στελέχη από την ΔΕΑ και την ΚΟΕ.
Πρακτικά η κυβέρνησηθα πέσει υπό το βάρος των «αμαρτημάτων¨» της και σε τροχιά διάσπασης το κόμμα, μετά τη συμφωνία που «πέτυχε» ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση των βουλευτών έγινε στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής Δέσποινας Χαραλαμπίδου. Η αντιπρόεδρος, αν και ψήφισε θετικά στην πρόταση για εξουσιοδότηση την Παρασκευή, βρίσκεται στην ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και συνυπέγραψε αμέσως μετά κείμενο με το οποίο ξεκαθαριζόταν ότι δεν την δεσμεύει το «Ναι» για τη συνέχεια και τις επόμενες ψηφοφορίες για τους εφαρμοστικούς νόμους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αποστασιοποιηθεί από την κεντρική γραμμή υπολογίζονται σε τουλάχιστον 32, αλλά οι διαφωνούνες θα φτάσουν τους 40 τουλάχιστον λατά της ψήφιση της επαχθούς συμφωνίας.

ύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής Βάσως Χαραλαμπίδου συνεδρίασαν περίπου 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στις εξελίξεις.

Οι περισσότεροι ανήκουν στην λεγόμενη Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Κινούνται σε απορριπτική γραμμή για τη συμφωνία και δηλώνουν έτοιμοι να παραιτηθούν από τις έδρες τους.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η Αριστερή Πλατφόρμα αρνείται να παραδώσει τις έδρες της, όπως ζητά η πλειοψηφία.

«Δεν απομακρυνθήκαμε εμείς από το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να παίρνει διαζύγιο από τις προγραμματικές του θέσεις» δηλώνει ο Στάθης Λεουτσάκος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

Όλα δείχνουν πως το Μνημόνιο διασπά και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε συμβεί με τα προηγούμενα Μνημόνια και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ενώ οι αποχωρούντες-όπως όλα δείχνουν-βουλευτές έχουν την αριθμητική δύναμη που απαιτείται να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα, που μάλιστα θα είναι η τρίτη στη σειρά, πάνω από τις ΚΟ Χρυσής Αυγής και Ποταμιού, που διαθέτουν από 17 βουλευτές.

Υπ΄ αυτήν την έννοια είναι καθοριστική η αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα θα γίνει συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ας σημειωθεί ότι στην ψηφοφορία της Παρασκευής ψήφισαν:

• Δυο βουλευτές ψήφισαν Οχι: Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρέα.

• Οκτώ ψήφισαν «παρών»: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος, Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάννης Σταθάς.

• Έξι ήταν απόντες: Βασίλης Κυριακάκης, Γιάννης Βαρουφάκης, Ραχήλ Μακρή, Ελένη Αυλωνίτου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Δημήτρης Κοδέλας.

Επίσης, οι παρακάτω βουλευτές ψήφισαν ΝΑΙ, αλλά δικαιολόγησαν την ψήφο τους και δήλωσαν ότι δεν στηρίζουν την συμφωνία και τα μέτρα:

Αμμανατίδου Λίτσα
Δελημήτρος Κωνσταντίνος
Ζάννας Ζήσης
Ζερδελής Γιάννης
Ήσυχος Κώστας
Ιωαννίδης Ηλίας
Καματερός Ηλίας
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κώτσιας Θωμάς
Ουζουνίδου Ευγενία
Πετράκος Θανάσης
Σαμοΐλης Στέφανος
Τσανάκα Αλεξάνδρα
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χουντής Νίκος
«Υπάρχει μία αίσθηση διαίρεσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ένας μέρος των βουλευτών δεν συναινεί στην τακτική που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας», παραδέχεται ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στο Bloomberg.

Αποτυπώνοντας το διχαστικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, η Κομμουνιστική Τάση του κόμματος κατηγορεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για προδοσία.

Αφού χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «μνημονιακή» και κάνει λόγο για «κοινοβουλευτική χούντα» η συνιστώσα ΚΟΤΑ (Κομμουνιστική Τάση) καλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα καταψηφίσουν τα μέτρα και ζητά από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος «αν χαθεί η μάχη ενάντια στους επίορκους ηγέτες».

Η συμφωνία του πρωθυπουργού για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αποτελεί σοκ και πόσο μάλλον η έγκριση να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ ή να φύγει από τον έλεγχο της ΔΕΗ.

Εφόσον ως βουλευτής διαφώνησε και ψήφισε παρών στην εξουσιοδότηση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να υπηρετήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και ως υπουργός. Ο κ. Λαφαζάνης βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες του για τις επόμενες κινήσεις του, με πιθανό σενάριο να περιμένει τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα.

Η διαφοροποίηση της Αριστερής Πλατφόρμας φέρνει ως πιθανό σενάριο ο πρωθυπουργός να απομακρύνει τους τέσσερις υπουργούς της, δηλαδή τους κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Κώστα Ήσυχο και Νίκο Χουντή, ενώ να ψηφίσουν τα μνημονιακά νομοσχέδια μοιάζει απίθανο.

Ο κ. Τσίπρας έχει την δυνατότητα να τους διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενδεχομένως και να απαιτήσει τις έδρες τους, ωστόσο δεν μπορεί να τους διαγράψει από την Κεντρική Επιτροπή. Επίσης, δεν είναι απίθανο το σενάριο για “ειρηνικό” διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρόκειται για νέο επαχθέστερο μνημόνιο, που επανεγκαθιδρύει και επεκτείνει την τροϊκανή κηδεμονία και τον κοινωνικό εξανδραποδισμό και διατηρεί τη χώρα σε καθεστώς αποικίας χρέους της υπό γερμανική κηδεμονία ΕΕ!», γράφει σήμερα ο ιστότοπος iskra.gr του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

ΠΗΓΗ





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook