7.7.15

Ρε μεγάλε το δημοψήφισμα γιατί το κάναμε;;; Δεν είπαμε όχι σε μνημόνια; Θα μας τρελάνεις κι εσύ;




Αλλαγή τακτικής της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται ότι σηματοδοτεί η απόφαση της Αθήνας να συζητήσει τώρα το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας «σύντομου χρόνου».

Ενώ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του επέμεναν ότι δεν....
πρόκειται να αποδεχθούν μια συμφωνία
«γέφυρα» με το επιχείρημα ότι δεν θα λύσει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας και απλώς θα μεταθέσει το πρόβλημα για τους πόμενους μήνες, σήμερα και προ του κινδύνου της χρεοκοπίας στις 20 Ιουλίου εφόσον δεν αποπληρωθούν τα 3,7 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι μεταβάλλει τις απόψεις της.

«Τα προγράμματα διάσωσης πετυχαίνουν μόνο όταν οι κυβερνήσεις τα οικειοποιηθούν και είναι αποφασισμένες να τα εφαρμόσουν» λένε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών τονίζοντας ότι στο Eurogroup δεν θα γίνει συζήτηση για διετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. «Θα συζητήσουμε για ένα πρόγραμμα δύο ή τριών μηνών. Μην ξεχνάμε ότι στις 20 Ιουλίου η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει 3,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, εάν θέλει να μην χρεοκοπήσει» λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και τονίζουν: «Έχουμε μόνο δύο εβδομάδες καιρό».

Οι δανειστές επισημαίνουν πως δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι σε δύο εβδομάδες οι συζητήσεις θα έχουν θετικό αποτέλεσμα. «Έπειτα από ένα “όχι” πιστεύουν ότι θα έρθουν και θα συμφωνήσουμε για ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε λίγες ώρες;», λέει αρμόδια πηγή. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι ξεκαθαρίζουν ότι είναι άλλη η συζήτηση για να μην καταρρεύσει η Ελλάδα τώρα και άλλη αυτή που θα πρέπει να ξεκινήσει από Σεπτέμβριο για ένα τρίτο διετές πρόγραμμα βοήθειας που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2017 με ένα νέο μνημόνιο. (Το είπε και η φράου Μέρκελ στην συνέντευξη) 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ!!!!

«Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η “μεγάλη βιώσιμη συμφωνία”» επισημαίνεται σε non paper της κυβέρνησης.Οριστικοποιείται σύμφωνα με πληροφορίες το χρονοδιάγραμμα της υπό εξέτασης συμφωνίας μετάξύ της Ελλάδας και των δανειστών. Με τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα ο οποίος κατέθεσε τις ελληνικές θέσεις κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής όλες οι πληροφορίες  συγκλίνουν σε ένα χρονοδιάγραμμα με επικύρωση της συμφωνίας την Κυριακή.

Πιο συγκεκριμένα και αν όλα εξελιχθούν ομαλά αύριο το πρωί η Ελλάδα θα αποστείλει το επίσημο αίτημα στον ESM για την χρηματοδότηση της χώρας διετούς ή τριετούς διάρκειας.  Προϋπόθεση για το δάνειο είναι η ένταξη σε αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Στη συνέχεια αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη Euroworking Group προκειμένου να την μεταβιβάσει για αξιολόγηση στους θεσμούς. ενώ την Πέμπτη θα ακολουθήσει Eurogroup μες αντικείμενο την εξέταση των προτάσεων της Ελλάδας. Νέο eurogroup θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο για να εγκρίνει τη νέα συμφωνία, συμφωνία η οποία θα οριστικοποιηθεί την Κυριακή σε νέα σύνοδο κορυφής πρώτα για τα 19 μέλη της Ευρωζώνης και ύστερα για τους 28 της Ε.Ε.

Εάν όλα εξελιχθούν με βάση το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τότε η ΕΚΤ θα αυξήσει τον ELA στα  100 δισ. ευρώ με στόχο να ανοίξουν ξανά οι τράπεζες. Όσον αφορά το πρόγραμμα «γέφυρα» αυτό ενδέχεται να γίνει προκειμένου να εκταμιευτούν άμεσα 3,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των τραπεζών του εξωτερικού από τα ελληνικά ομόλογα.

Τόσο τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup το Σάββατο, 11 Ιουλίου, όσο και της συνόδου κορυφής την επομένη επιβεβαιώνει σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο Bloomberg.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τον οποίο επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο, επισημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα διεξαγωγής έκτακτου Eurogroup το προσεχές Σάββατο, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα της Ελλάδας για την παροχή προγράμματος - γέφυρας, ώστε να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Στο μεταξύ η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον, χαρακτήρισε ως «Τραγωδία» την ελληνική κρίση όπως μεταδίδει το Reuters, ενώ σε παρέμβασή της προέτρεψε τους Ευρωπαίους να συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.
http://www.ksipnistere.com/2015/07/blog-post_166.html



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook