26.11.15

Πόλεμος Ρωσίας - Τουρκίας: Γιατί ο Πούτιν θ΄ αφήσει "ανοιχτό γραμμάτιο" με τον Ερντογάν

 
Οσοι θεωρούν βέβαιο ότι η Ρωσία και ο πρόεδρός της Βλαντιμίρ Πούτιν θα... απαντήσουν στην κατάρριψη του SU-24 με στρατιωτικά μέσα και δράση θα πρέπει ίσως να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.


Στη “ζυγαριά” βρίσκεται από τη μία το προσωπικό γόητρο του Πούτιν και από την άλλη η ρωσική στρατηγική στη περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και πολλά …δισεκατομμύρια. Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι η “ζυγαριά” θα γύρει εκεί που είναι τα λεφτά. Η ανταπόδωση της τουρκικής αλητείας -περί αυτού πρόκειται- μπορεί να περιμένει.

Οι εκτιμήσεις ανήκουν σε στρατιωτικούς που έχουν και τις γνώσεις και την εμπειρία να “διαβάζουν” τις εξελίξεις στη περιοχή και να “ερμηνεύουν” δηλώσεις ,κινήσει και αποσφάσεις.

Που καταλήγουν;

Θα ήταν εντυπωσιακό ίσως και αναμενόμενο με την κοινή λογική του μέσου πολίτη ,ένα στρατιωτικό ρωσικό “χτύπημα” στην Τουρκία. Επειδή έχουμε την τάση στην Ελλάδα να υπερεκριμούμε τις δυνατότητες της Άγκυρας, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για μια χώρα που ακόμη δεν έχει ρυθμίσει το θέμα της αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής της άμυνας . Κι όταν τα βάζεις με τη Ρωσία, δεν παίζεις…

Ο Πούτιν έχει βάλει τη Ρωσία για τα καλά στο παιχνιδι της Μέσης Ανατολής και της Συρίας. Προφανώς βομβαρδίζει πολλούς άλλους στόχους εκτός απ΄ αυτούς που έχουν σχέση με το Ισλαμικό Κράτος. Δεδομένο ότι επιθυμεί να “στήσει” το δικό του “σκηνικό” στην περιοχή ,την επόμενη μέρα της επίλυσης του προβλήματος Συρία. Και οι προθέσεις της Ρωσίας δεν εχουν καμία σχέση μ΄ αυτά που επιθυμούν Τουρκία και ΗΠΑ.

Η ρωσική ηγεσία δεν πρόκειται να ρισκάρει αυτή τη στιγμή την ηγεμονική παρουσία που προσπαθεί να χτίσει στην περιοχή , ανεβάζοντας τους τόνους και τις δράσεις της τόσο ώστε να οδηγηθεί σ΄ ένα τρίτο μέτωπο,μετά απ΄ αυτό της Ουκρανίας και της Συρίας. Τα όσα είπε δημόσια ο Πούτιν για την Τουρκία του Ερντογάν είναι ήδη πολύ σκληρά και το μήνυμα ότι υπάρχει…ανοιχτό γραμμάτιο έχει σταλεί! Ούτε λίγο ,ούτε πολύ ο Πούτιν αποκάλεσε τον Ερντογάν συνεργάτη των τρομοκρατών του ISIS με το οποιο κάνει λαθρεμπόριο πετρελαίου!

Επιπλέον η Μόσχα γνωρίζει ότι η ενίσχυση του Άσαντ και των Κούρδων είναι ο εφιάλτης του Ερντογάν που απαιτεί την πτώση του πρώτου και την συντριβή των δεύτερων. Πιθανότατα να μην πετύχει τίποτα από τα δύο, αφού οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για την επόμενη μέρα στη Συρία μπορεί να μην καταλήξουν στην παραμονή Άσαντ ως φυσικό πρόσωπο. Όμως στην ουσία μπορεί να μην αλλάξουν και πολλά από τον διάδοχό του . Όσο για τους Κούρδους; Η Άγκυρα αρνείται να παραδεχτεί ότι αυτός ο πόλεμος έχει ήδη χαθεί!

Υπάρχουν και τα λεφτά! Και ειναι πολλά. Οι εμπορικές συναλλαγές Ρωσίας-Τουρκίας είναι πολλές. Και δεν αναφερόμαστε στις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων,μόνο. Ρωσικές ετιαρείες συζητούν την κατασκευή των πυρηνικών εργοστασίων που σχεδιάζει να φτιάξει ο Ερντογάν. Η Μόσχα δεν βρίσκεται σε οικονομική φάση που της επιτρέπει να πετάει δισεκατομμύρια από το παράθυρο. Θα προσπαθήσει να διατηρήσει ζωντανά αυτά τα προγράμματα και τις συμφωνίες για το όχι και πολύ μακρυνό μέλλον. Όταν οι τόνοι θα πέσουν οι συμφωνίες μπορούν να προχωρήσουν ίσως και με κάποιες…χρεώσεις επιπλέον.

Το παιχνίδι είναι πολύ μεγάλο και ξεπερνά την λογική όλων μας. Τη λογική του μέσου ανθρώπου, του απλού πολίτη που λογικά προσπαθεί να εξηγήσει τα γεγονότα με βάση αυτά που του έχουν παρουσιάσει. Όλοι μας έχουμε στο μυαλό μας τον Πούτιν της…KGB που δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο. Μόνο που τώρα ο Πούτιν είναι ηγέτης μιας χώρας που όσο κι αν δεν αρέσει στη Δύση παίρνει ξανά τον ρόλο της υπερδύναμης. Και τα συμφέροντά της είναι πάνω από το προσωπικό προφίλ του Πούτιν.

onalert.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook