23.11.15

Αυτές είναι οι πύλες της Κολάσεως.... Δείτε πώς είναι από κοντά...


Μοιάζει απόσπασμα από ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά δεν είναι...

Η ονομασία του είναι Νταρβάζα (που σημαίνει πύλη) ή αλλιώς «Πύλες της Κολάσεως» και θα καταλάβετε γιατί μόλις δείτε τις φωτογραφίες.

Πρόκειται για έναν γιγάντιο κρατήρα που βρίσκεται στην έρημο Καρακούμ, στο Τουρκμενιστάν, κοντά στην Κασπία Θάλασσα και είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης καθώς δημιουργήθηκε κατά λάθος από γεωλόγους που μελετούσαν την περιοχή πριν από περίπου 40 χρόνια.

Το 1971 ερευνητές από την Σοβιετική Ένωση προσπάθησαν να ανοίξουν μια τρύπα στο έδαφος αλλά χωρίς να το υπολογίζουν βρήκαν μια σπηλιά φυσικού αερίου. Με τις εργασίες το έδαφος κατέρρευσε και αποκαλύφθηκε ένας κρατήρας διαμέτρου 70 μέτρων. Οι επιστήμονες που δεν περίμεναν αυτή την εξέλιξη φοβήθηκαν ότι από την μεγάλη τρύπα θα άρχιζαν να εκλύονται δηλητηριώδη αέρια και αποφάσισαν να βάλουν φωτιά ώστε μετά από ώρες να έχουν εξαφανιστεί τα εύφλεκτα υλικά. Δεν περίμεναν όμως ότι η φωτιά δεν θα καίει απλώς για μερικές ώρες ή μέρες εσαεί καθώς φλέγεται για 40 συνεχόμενα χρόνια.

Το φαινόμενο είναι εντυπωσιακό με τον κρατήρα και τις φλόγες να είναι ορατά σε μια ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων από το χωριό Νταρβάζα στο οποίο βρίσκεται. Παρόλο που παλιότερα λέγεται πως είχε δοθεί εντολή να σφραγιστεί ο κρατήρας αυτό δεν έγινε ποτέ, ενώ δεν είναι γνωστό αν πράγματι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς να προκληθεί για παράδειγμα κάποια έκρηξη. Επιπλέον η θερμική ενέργεια που παράγει ο κρατήρας δεν εκμεταλλεύεται από το κράτος με κάποιο τρόπο.

Η εικόνα στο σημείο κόβει την ανάσα ενώ οι πύρινες φλόγες και το γεγονός ότι βρίσκεται υπόγεια έδωσαν αυτό το όνομα στον κρατήρα. Μάλιστα ο πρώτος άνθρωπος που κατέβηκε για εξερεύνηση στον κρατήρα είναι Έλληνας, ο Γιώργος Κουρούνης ο οποίος μπήκε μέσα στον κρατήρα, με ειδικό εξοπλισμό βέβαια για να τον φωτογραφίσει. Το επεισόδιο προβλήθηκε τον Ιούλιο του 2014 από το National Geographic.

Ο ίδιος είχε μιλήσει για το μοναδικό παγκοσμίως αυτό φαινόμενο και πόσο τον ενδιέφερε ανέκαθεν να το εξερευνήσει. Η προετοιμασία ήταν μεγάλη αλλά άξιζε τον κόπο καθώς όπως είχε δηλώσει ήταν σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας.








Ο διάσημος και εντυπωσιακός κρατήρας αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν επισκεφτεί τις «Πύλες της Κολάσεως» πάνω από 50.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο που δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που βλέπουν



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook