19.11.15

ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΣΤΗΜΕΝΑ: Πόσο κοστίζει η παγκόσμια... "μπίζνα" της τρομοκρατίας και ποιοί πλουτίζουν σκοτώνοντας αθώους!


Στον απόηχο της σφαγής στο Παρίσι, μια νέα έκθεση έρχεται να κοστολογήσει την τρομοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι ο...
κόσμος πληρώνει το υψηλότερο τίμημα από το 2001 και το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους.

Το 2014 οι τρομοκρατικές πράξεις κόστισαν στον κόσμο 52,9 δισ. δολάρια – σχεδόν το μέγεθος ολόκληρου του ετήσιου ΑΕΠ – έναντι 51,51 δισ. δολαρίων που κόστισε μετά την 11η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ετήσιο Global Terrorism Index του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης (Institute for Economics and Peace - IEP) που συλλέγει στοιχεία από το 1997 και το απρυσιάζει το Bloomberg.



Για να κοστολογήσει την τρομοκρατία, το Ινστιτούτο υπολογίζει την αξία των κατεστραμμένων ιδιοκτησιών - για παράδειγμα από τους βομβιστές αυτοκτονίας που καταστρέφουν κτίρια, καθώς και από το κόστος θανάτων και τραυματισμών, περιλαμβανομένων δαπανών ιατρικής φροντίδας και διαφυγόντων κερδών. Το ΙΕΡ δεν λαμβάνει υπόψιν τον αυξανόμενο αριθμό των φρουρών ασφαλείας, τα υψηλότερα κόστη ασφάλισης ή την αστική συμφόρηση μετά τις επιθέσεις.

Αν και τα ευρήματα δεν περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο των επιθέσεων στο Παρίσι, οι οικονομικές συνέπειες του χειρότερου τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ευρώπη εδώ και μια δεκαετία, και μάλιστα τόσο σύντομα μετά τους πυροβολισμούς στο Charlie Hebdo, θα γίνουν σχεδόν άμεσα αισθητές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα υπάρχει αντίκτυπος από αυτό το τρίμηνο στο ΑΕΠ της Γαλλίας, αρκεί να κοιτάξει κανείς το "πάγωμα" που έχει υποστεί το Παρίσι για τουλάχιστον 48 ώρες. Και μετά υπάρχουν και οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις από αυτό», τόνισε ο Steve Killelea, εκτελεστικός πρόεδρος τους Ινστιτούτου.

«Αν ενισχυθούν οι συσκευές ασφαλείας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην παραγωγικότητα, αφού επηρεάζει την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων», πρόσθεσε.

Το Ισλαμικό Κράτος – το οποίο φέτος έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις στο Παρίσι και τη Βηρυτό, καθώς και για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο - έχει πλέον ξεπεράσει τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ως η πιο θανάσιμη τρομοκρατική ομάδα έχοντας σκοτώσει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους κατά το 2014, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε την οργάνωση «το μεγαλύτερο 'εργοστάσιο' τρομοκρατίας που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος».



Το αυτοαποκαλούμενο «χαλιφάτο», το οποίο αποτελεί προέκταση της Αλ-Κάιντα στο Ιράκ, βασίζεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό ξένων μαχητών που προέρχονται από τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Μεταξύ των χωρών στις οποίες ο μουσουλμανικός πληθυσμός δεν πλειοψηφεί, η Ρωσία καταγράφει τους περισσότερους πολίτες που έχουν μεταβεί στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών και ακολουθεί η Γαλλία.

Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι πιο μεγάλες επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, από το Λονδίνο μέχρι τη Μαδρίτη, πραγματοποιήθηκαν από οργανωμένες εξτρεμιστικές ομάδες. Ωστόσο, περίπου το 70% των θανάτων από τρομοκρατικά χτυπήματα στις δυτικές χώρες μεταξύ του 2006 και του 2014, ήταν προϊόν κάποιων μεμονωμένων ανθρώπων που κινητοποιήθηκαν από το αντικυβερνητικό τους αίσθημα ή την αντίθεσή τους στη μετανάστευση, στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων ή την άμβλωση, εξηγεί το IEP.

Η τρομοκρατία έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο σε ανθρώπους και σε χρήμα, κυρίως στις αναδυόμενες αγορές όπου οι ομάδες είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τα κενά του νόμου λόγω αποτυχημένων ή αδύναμων κυβερνήσεων. Κατά περιοχή, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική έχουν πληγεί περισσότερο, καταγράφοντας 13.426 θανάτους το 2014.



πηγη: thetoc.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook