21.12.15

Θόρυβος: Πώς επηρεάζει τη ζωή μας


Ακόμα και οι παραμικροί θόρυβοι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την καθημερινότητά μας.
Ο ψίθυρος, για παράδειγμα, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας ακόμα και εάν τα...

ντεσιμπέλ στα οποία κινείται δεν ξεπερνούν τα 30 με 40.

Σύμφωνα με έρευνες, άνθρωποι που κατοικούν κοντά σε δρόμους με θόρυβο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές τείνουν να καταλήξουν πως ο θόρυβος προκαλεί στρες και ενδεχομένως διαταραχή του ύπνου οδηγώντας σε διαταραχές της αρτηριακής πίεσης.

Πολύ πιο σοβαρές είναι οι συνέπειες όταν ο άνθρωπος είναι εκτεθειμένος συχνά στους θορύβους ενός κεντρικού δρόμου. Για παράδειγμα, όταν η ένταση είναι 80 ντεσιμπέλ και η απόσταση 300 μέτρα υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι νέοι απειλούνται με απώλεια ακοής, καθώς ο διαρκής δυνατός θόρυβος που μπορεί να προέρχεται από συσκευές ΜΡ3 ξεπερνά τους πιο δυνατούς θορύβους σε χώρους εργασίας ή εργοστάσια.

Η ένταση του ήχου σε κάποιες από τις συσκευές αυτές ξεπερνά ακόμη και τον θόρυβο ενός αεροπλάνου τη στιγμή της απογείωσης. Σοβαρές βλάβες στην ακοή μπορεί να προκληθούν από μακρόχρονη χρήση αλυσοπρίονων χωρίς ειδικά ακουστικά. Η έντασή τους φθάνει και τα 100 ντεσιμπέλ.

Όμως οι αρνητικές συνέπειες των πολλών ντεσιμπέλ δεν σταματούν εδώ: μαθησιακά προβλήματα, μειωμένη απόδοση, κόπωση, επιθετικότητα, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, ταχυκαρδία είναι μερικές μόνο επιπτώσεις του θορύβου της πόλης.

Αλλά τα προβλήματα δεν σταματούν. Για παράδειγμα, οι θόρυβοι στο γραφείο. Ακόμα και μια συνομιλία σε απόσταση ενός μέτρου και έντασης 60 ντεσιμπέλ μας εμποδίζει να συγκεντρωθούμε στη δουλειά μας.

Επιστήμονες έχουν ερευνήσει ακόμα και τις επιπτώσεις από την λειτουργία των αεροπλάνων. Τα 140 ντεσιμπέλ φθάνει η απογείωση ενός αεροπλάνου σε απόσταση 40 μέτρων και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ακοή η παρατεταμένη έκθεση σε αυτό το θόρυβο. Σημειώνεται ότι, το όριο του πόνου στα αυτιά επισήμως είναι πάνω από τα 130 ντεσιμπέλ. Πάνω από αυτό το όριο κάθε ήχος προκαλεί πόνο στα αυτιά, όπως για παράδειγμα ο ήχος ενός πυροβολισμού που ξεπερνά τα 160 ντεσιμπέλ.

Δεν είναι όμως μόνο η ένταση αλλά και η συχνότητα ενός ήχου που ενοχλεί. Για παράδειγμα, το πάτημα μιας κιμωλίας στον πίνακα ή το πέρασμα ενός πιρουνιού στο πιάτο έχουν υψηλή συχνότητα. Όταν αυτή ξεπεράσει τα 5.000 Hertz είναι εξαιρετικά ενοχλητική.
Πηγη tromaktiko



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook