8.1.16

Κόλαση με το ασφαλιστικό! Οι τρελές ρυθμίσεις του Κατρούγκαλου φέρνουν πανικό στην κυβέρνηση


Στην κομβική πολιτική μάχη εξελλίσσεται το ασφαλιστικό καθώς η ψήφισή του χωρίς απώλειες θα...
προσδιορίσει την σταθερότητα της κυβέρνησης ή θα ανοίξει δρόμο σε κυβερνήσεις συνεργασίας και απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις.


Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση που έχει τον πρώτο λόγο αφού όρισε το πεδίο της αντιπαράθεσης, επέλεξε τους αντιπάλους της, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τους οποίους προτιμά να έχει απέναντι λόγω των ευθυνών τους στο απώτερο και πιο πρόσφατο παρελθόν για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στην κοινωνική ασφάλιση. Ακολούθως επιχειρεί να συνάψει συμμαχίες με τους κοινωνικούς εταίρους και να κλείσει τις πιθανές διαρροές από την δική της κοινοβουλευτική ομάδα που είναι και η πιο επικίνδυνη καθώς μεταξύ των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπάρχουν ακόμη ορισμένοι με αριστερά αντανακλαστικά. Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην χθεσινή συμφωνία των εργοδοτικών φορέων στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την οποία το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε απορριπτική ανακοίνωση ρωτώντας ταυτόχρονα “ποιος είναι ο κουμπάρος μεταξύ κυβέρνησης και εργοδοτών” και δείχνοντας παρασκηνιακά τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Φυσικά μετά τους εργοδότες, ο κ. Τσίπρας στις προσεχείς ημέρες θα δει και τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε μία προσπάθεια να εκμαιεύσει και την δική τους συναίνεση.

Αφού δεν μπορεί να έχει μαζί του τα πολιτικά κόμματα θέλει τους κοινωνικούς εταίρους, θεωρώντας ότι εάν πετύχει την συμφωνία τους θα είναι αυτό ένα καθοριστικό επιχείρημα και προς τους θεσμούς.

Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου εντείνει τις προσπάθειες να πείσει τους δικούς του βουλευτές και επιπλέον να τους έχει συμμάχους στην επικοινωνιακή μάχη που θα δοθεί στο προσεχές διάστημα στα Μέσα Ενημέρωσης. Κατά την περίοδο των εορτών μέχρι και χθες τηλεφωνικές επαφές με τους βουλευτές είχε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατόπιν αυτών δείχνει να μην ανησυχεί για πιθανές απώλειες κατά την κρίσιμη ψηφοφορία. Είναι δε έντονες οι πληροφορίες στα πολιτικά γραφεία και στους διαδρόμους της Βουλής ότι είναι πολύ πιθανό η κυβερνητική πλειοψηφία να βρει και άλλους πρόθυμους να στηρίξουν κατ αρχήν το ασφαλιστικό προκειμένου να αποφευχθεί πολιτική αστάθεια. Δείχνουν δε προς την πλευρά του Βασίλη Λεβέντη αλλά όχι μόνο καθώς αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχουν και άλλοι βουλευτές από κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν συμφωνούν με την σκληρή γραμμή των ηγεσιών τους -μένει όμως παρόμοιες φήμες να επιβεβαιωθούν.

Έτσι μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τις εργοδοτικές οργανώσεις το πρωί της Πέμπτης, και τις θετικές ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές, κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος καθώς και ομάδα βουλευτών, περί τους 20-30 σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες προκειμένου να τους γίνει αναλυτική ενημέρωση και να τους δοθούν επιχειρήματα αλλά και να ακουστούν και οι επιφυλάξεις και ενστάσεις. Στο ίδιο πάντα πλαίσιο την προσεχή Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας θα ενημερώσει το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κατρούγκαλος θα έχει επιστρέψει από το διήμερο ταξείδι του στο Βερολίνο όπου θα έχει επαφές και συναντήσεις.


Συμφωνία με τους εργοδότες

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου μετά την συνάντηση αναφέρει ότι η"εποικοδομητική συναίνεση των κοινωνικών εταίρων ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία για τους πιο αδύναμους".

Στη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εργασίας Γιώργου  Κατρούγκαλου με τους προέδρους του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ η κυβέρνηση απέσπασε την συμφωνία τους  για αύξηση των εισφορών που μπορεί να φθάσει στο 1,5% όπως έχει προτείνει αρχικά η κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστούν περί τα 400 εκατ. ευρώ και όχι στο 1% όπως εισηγήθηκαν σήμερα οι εργοδότες. Είναι δε πιθανό να κλείσει τελικά η αύξηση μεταξύ 1,20% έως 1,5% αναλογικά μοιρασμένη μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Πιθανή πρέπει να θεωρείται και η μείωση των επικουρικών συντάξεων άνω των 170 ευρώ, όπως πρότειναν οι κοινωνικοί εταίροι, ώστε να διασφαλιστούν άλλα 300 εκατ. ευρώ.

Εξίσου σημαντική όμως είναι και η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εργοδοτών να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την κυβέρνηση πάνω στις τρεις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες.  Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η άμεση συγκρότηση τριών ομάδων εργασίας οι οποίες θα επεξεργαστούν προτάσεις για το Ασφαλιστικό, το φορολογικό και το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.

Δείχνει αυτή η εξέλιξη μία γενικότερη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων που χωρίς κατ ανάγκη να “ψηφίζουν” την κυβέρνηση της Αριστεράς, ωστόσο φαίνεται ότι δεν βλέπουν άλλη λύση πέρα από την συνεργασία και κυρίως απορρίπτουν σενάρια για απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις. Δημιουργεί αυτό μία αμηχανία στο στρατόπεδο εκείνων -από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνη Γεωργιάδη που τον στηρίζει - που έχουν επιλέξει την έντονη αντιπαράθεση και πόλωση προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε να πέσει η κυβέρνηση.


Οι βουλευτές στην μάχη της προπαγάνδας

Στην μάχη της προπαγάνδας η κυβέρνηση επιχειρεί να εξοπλίσει τους βουλευτές της με επιχειρήματα. Έτσι στο χθεσινό της άτυπο ενημερωτικό σημείωμα υποστηρίζει ότι:
το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να καλύψουν τις εγκληματικές τους πολιτικές που οδήγησαν σε πάνω από 12 μειώσεις συντάξεων τα τελευταία 5 χρόνια αλλά και σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα.

H κυβέρνηση προχωράει σε μια αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που καταφέρνει και να μη θίγει καθόλου τις καταβαλλόμενες συντάξεις και να εξορθολογήσει το ασφαλιστικό σύστημα. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει στόχο να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια. Το κράτος εγγυάται το σύνολο των καταβαλλόμενων μελλοντικών συντάξεων δίνοντας, για πρώτη φορά προοπτική για βελτίωση των συντάξεων μετά το 2018 αλλά και βιωσιμότητα στο σύστημα.


Το non paper εξειδικεύει στα επίμαχα ζητήματα:

-Όσοι δεν δικαιούνται εθνικής σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης θα παίρνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, ενώ κάθε ασφαλισμένος που συμπληρώνει τα 15 έτη ασφάλισης θα παίρνει πλέον τη Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ προσαυξημένη κατά τα έτη ασφάλισής του.

Ως επιπλέον μηχανισμός αναπλήρωσης θα λειτουργήσει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να μην κινδυνεύει κανένας συνταξιούχος από τον κίνδυνο της φτώχειας.

Αναφορικά δε με τις συντάξεις αναπηρίας και τις συντάξεις από εργατικό ατύχημα, το ποσόν της σύνταξης θα υπολογίζεται όπως και μέχρι σήμερα.

- Η συνολική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η συγκεκριμένη  εξοικονόμηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που έχει συμφωνηθεί από τον Ιούλιο θα προκύψει από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν αντίστοιχα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι κοινωνικοί φορείς που είχαν συνάντηση σήμερα με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας στηρίζουν την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

- Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης συνδέει το ποσό των εισφορών με το τελικό ποσό της διαμορφούμενης σύνταξης. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα σοβαρό κίνητρο για κάθε εργαζόμενο ώστε να διεκδικήσει ασφαλισμένη και πλήρη μισθωτή εργασία. Πλέον όλα τα ένσημα από την πρώτη μέρα εργασίας, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, θα παίζουν κομβικό ρόλο στον τελικό υπολογισμό της σύνταξης και άρα προφανώς υπάρχει  κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις του νόμου που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τους αμειβόμενους με μπλοκάκι, πρόκειται να επανεξεταστούν, με αξιοποίηση όλων των περιθωρίων βελτίωσης.

Πηγή: Πρώτο Θέμα



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook