14.1.16

Ανακάλυψαν πως θα μείνουμε νέοι...


Την ανακάλυψη ενός νέου κυτταρικού μηχανισμού, αποκάλυψαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν...
μηχανισμό που ταυτόγχρονα, συντονίζει την δημιουργία και την καταστροφή των μιτοχονδρίων στα κύτταρα κατά τη γήρανση, καθορίζοντας με αυτόν τον τρόπο την διάρκεια της ζωής.

Την σπουδαία αυτή ανακάλυψη, δημοσίευσαν οι Έλληνες ερευνητές, Κωνσταντίνος Παληκαράς και Ειρήνη Λιονάκη, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και διευθυντή του ΙΜΒΒ Νεκτάριο Ταβερναράκη, στο περιοδικό «Nature».

Κάθε ανθρώπινο κύτταρο σύμφωνα με το δημοσίευμα, περιέχει εκατοντάδες μιτοχόνδρια και οι δυσλειτουργίες σε αυτά είναι υπεύθυνες για σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, (καρδιομυοπάθειες, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, νευρομυϊκές ανωμαλίες). Τα μιτοχόνδρια λοιπόν, είναι τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» του κυττάρου και είναι απαραίτητα για πολλές και ζωτικές κυτταρικές λειτουργίες

Όπως αποδεικνύουν τα νέα ευρήματα, που θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για την κατανόηση της γήρανσης στον άνθρωπο, αυτός ο εξελιγμένος μοριακός μηχανισμός επιτρέπει στα κύτταρα να αυξομειώνουν τον αριθμό των μιτοχονδρίων ανάλογα με τις ενεργειακές τους ανάγκες και την έκθεση σε ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες στρες.
Πηγη voicenews



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook