19.1.16

Απίστευτο: Η κυβέρνηση θέλει να βάλει ειδικό φόρο σε υπολογιστές και tablet!



dinatos info
Στην εποχή της πλήρους εξάπλωσης της τεχνολογίας και της ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφορία, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή ειδικού τέλους σε ....κάθε νέο υπολογιστή ή tablet που θα πωλείται!





Το σκεπτικό είναι να αντισταθμιστούν τα πνευματικά δικαιώματα που χάνονται από ηλεκτρονική «πειρατεία».

Σύμφωνα με το capital.gr, η προοπτική αυτή προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια στο σύνολο του κλάδου της πληροφορικής στην Ελλάδα, ενός από τους πολλούς που έχουν βιώσει τις επιπτώσεις της εξαετούς ύφεσης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβαρύνει με ειδικό τέλος 2% επί της αξίας κάθε υπολογιστή και με 4% κάθε tablet για τα πνευματικά δικαιώματα.

Το θέμα έχει απασχολήσει έντονα το Συνδέσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας του Συνδέσμου την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου το βράδυ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Αναστάσιος Τζήκας έκανε λόγο για ένα «εντελώς παράλογο μέτρο που θα πλήξει μια δραστηριότητα πολύ περιορισμένων περιθωρίων μικτού κέρδους. Είναι σαν να φορολογήσουμε τα μηχανάκια, επειδή συχνά τα χρησιμοποιούν οι ληστές προκειμένου να κλέψουν τις τράπεζες».

Στελέχη του χώρου από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκαν για το σχέδιο αυτό, ανέφεραν πως το το αποτέλεσμα ενός τέτοιου φόρου θα είναι η μείωση του τζίρου σε αυτά τα προϊόντα και η στροφή των καταναλωτών σε αγορές εκτός ελληνικής αγοράς.

Επίθεση από ΑΕΠΙ

Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) χαρακτηρίζει ως «νομικό εξάμβλωμα» το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, με το οποίο προωθούνται αλλαγές από το ΥΠΠΟ στη νομοθεσία τη σχετική με τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και τους οργανισμούς της Συλλογικής τους διαχείρισης και Προστασίας.

Πηγή


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook