4.2.16

Όχι σε όλα από τους δανειστές – «Χοντραίνει το παιχνίδι» Αθήνας, θεσμών


Του Βαγγέλη Δουράκη

 Άρχισαν τα «όργανα»: Αθήνα και δανειστές στην πεντάωρη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη…

βρήκαν τοίχο, καθώς συμφώνησαν ότι … διαφωνούν! Επί τάπητος τέθηκε το δημοσιονομικό με την αποστολή των πιστωτών να βλέπει «τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2016: Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκταση αυτής της «τρύπας» υπολογίζεται σε τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ και προκύπτει είτε από μέτρα που θα αποδώσουν λιγότερο από ό,τι είχε προγραμματιστεί είτε από μέτρα η εφαρμογή των οποίων είναι αμφίβολο αν θα προχωρήσει. Που εκτιμάται ότι θα προκύψουν αποκλίσεις;

 1. Για το 2016 έχει προϋπολογιστεί η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο στόχος δεν θα επιτευχθεί, καθώς η πολιτική ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου μεταξύ άλλων επικαλείται αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις λόγω και του μεταναστευτικού. Η απόκλιση έναντι του στόχου εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 300 εκατ. ευρώ.

2. Στο φορολογικό εκκρεμούν τέσσερις παρεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να αποδώσουν μέσα στο 2016 περισσότερα από 370 εκατ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι οι εξής: * Η αναδρομική αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων από την 01/01/2015. Έχουν προϋπολογιστεί έσοδα 142 εκατ. ευρώ, ενώ το μνημόνιο αναφέρει ότι για τα ενοίκια που αποκτήθηκαν μέσα στο 2015 θα πρέπει ο συντελεστής να αυξηθεί στο 15% (από 11% σήμερα) για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% σήμερα για τα εισοδήματα πάνω από το συγκεκριμένο όριο.
 * Η εξασφάλιση επιπλέον 150 εκατ. ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτά τα χρήματα να εξασφαλιστούν από την αλλαγή στην κλίμακα φορολόγησης των φυσικών προσώπων για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2016.
 * Στον προϋπολογισμό του 2016 έχουν εγγραφεί έσοδα 110 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου των αγροτών. Με δεδομένα τα μπλόκα σε όλη τη χώρα λόγω του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει την επιβολή και των φορολογικών μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο εις βάρος των αγροτών.
 * Εκτός από την αύξηση του φόρου στα κρασιά, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να λάβει πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί το κενό που άφησε η μη επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Ο λογαριασμός των «κενών» φουσκώνει ακόμη περισσότερο και λόγω των VLTs. Από την επέκταση της συμμετοχής του Δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ από τις παιχνιδομηχανές (VLTs) έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό προσδοκώμενα έσοδα 100 εκατ. ευρώ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν εξελίξεις που να δημιουργούν την προσδοκία ότι το συγκεκριμένο ποσό θα εισπραχθεί. Δεδομένης της σκληρής στάσης των δανειστών που επιμένουν στα … «κενά» του προϋπολογισμού, η Αθήνα προσπαθεί να «σώσει» την παρτίδα με το επιχείρημα ότι το 2015 θα κλείσει -σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές- με πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ αντί ελλείμματος 0,25% που είναι ο μνημονιακός στόχος Αυτή η διαφορά του 0,65% ισοδυναμεί με περισσότερο από 1,1 δισ. ευρώ.
 Εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για καλύτερη εκτέλεση του περσινού προϋπολογισμού, θα ζητηθεί από τους δανειστές να δεχτούν ότι η διαφορά θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της «τρύπας» που αναμένεται να δημιουργηθεί λόγω της μη επιβολής των προγραμματισμένων μέτρων. Όμως το μνημόνιο προβλέπει ρητά ότι σε περίπτωση υπέρβασης του βασικού δημοσιονομικού στόχου, η διαφορά θα διατίθεται σε ποσοστό 30% για την εξυπηρέτηση του χρέους και σε ποσοστό 30% για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Στην προκειμένη περίπτωση, πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι η διαφορά σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος να μην αξιοποιηθεί με βάση το «γράμμα» του μνημονίου αλλά να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των κενών που μπορεί να προκύψουν κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016.
 «Αγκάθι» και το ασφαλιστικό : Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο θεσμοί απορρίπτουν την ελληνική πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδες, που αποτελεί κομβικό τμήμα του σχεδίου Κατρούγκαλου, καθώς αναμένεται να αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποσαφήνισαν ότι οι πιστωτές δεν έχουν ζητήσει μείωση συντάξεων, η στάση των δανειστών -εφόσον δεν αλλάξει- εκτροχιάζει τους υπολογισμούς που έχει κάνει το υπουργείο Εργασίας, και θέτει εμμέσως σε κίνδυνο τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Άλλωστε, ο κίνδυνος περικοπής τωρινών συντάξεων επιβεβαιώθηκε εμμέσως πλην σαφώς και από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, η οποία, όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά την ενημέρωση συντακτών, απάντησε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία περικοπή ειδικά στα υψηλά στρώματα. Στο τραπέζι έπεσε και το φορολογικό με τα σχέδια για την επιβολή συντελεστή «πλούτου» 50% στα υψηλά εισοδήματα:
 Οι επικεφαλής της αποστολής των δανειστών δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους, ζήτησαν όμως λεπτομερή και αναλυτική ενημέρωση από την ελληνική πλευρά. Άγνοια εκφράζουν όμως, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ακόμα και στελέχη της διαπραγμάτευσης, για την «συμφωνία» που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ότι επετεύχθη για παράταση κατά 1 μήνα (έως 15 Μαρτίου δηλαδή) προστασίας από τα distress funds των δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Πότε το είπαμε αυτό;» ρωτούσε ένας, «δεν καταγράψαμε καμία τέτοια συμφωνία» έλεγε άλλος, αφήνοντας πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο ο υπουργός να προεξοφλούσε πως «de facto» δεν προλαβαίνει να αλλάξει κάτι έως τις 15 Φεβρουαρίου και άρα θα χρειαστεί περίπου 1 μήνας για να υπάρξει συμφωνία και να έρθει νόμος για την τύχη των δανείων αυτών.
 Σήμερα, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα βρεθεί το ασφαλιστικό, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και θέματα της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς στο τραπεζικό σύστημα απαιτείται βάσει μνημονίου η εκκίνηση της διαδικασίας εκκαθάρισης «μη βιώσιμων εμπορικών οντοτήτων», η αναθεώρηση του κώδικα δεοντολογίας, η συμφωνία μεταξύ της ΤτΕ και των τραπεζών για συγκεκριμένους επιχειρησιακούς στόχους διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θα ανοίξουν όμως και θέματα ανταγωνισμού και κλειστών επαγγελμάτων, καθώς πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά και η εφαρμογή των συστάσεων ενός εξωτερικού συμβούλου για τα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα (επανασυστάθηκε η διυπουργική επιτροπή στο πακέτο των 13 προαπαιτουμένων). Πρέπει να ολοκληρωθεί το πακέτο για την απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών, η επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης για τη διευκόλυνση του εμπορίου και την προώθηση των εξαγωγών.

matrix24.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook