7.3.16

Ο ήλιος προσθέτει 20 χρόνια στο δέρμα


Αν θέλετε να αποφύγετε τις ρυτίδες, πρέπει πάση θυσία να προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο...

αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Σε μελέτη με 231 γυναίκες, ηλικίας 20 έως 75 ετών, επιβεβαίωσαν πως η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε έως και 20 ολόκληρα χρόνια μεγαλύτεροι απ’ ό,τι στ’ αλήθεια είμαστε.

Αντιθέτως, μέτρα όπως η αυξημένη κατανάλωση υγρών, ο καλός ύπνος αλλά και η συστηματική γυμναστική δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον ρυθμό της γήρανσής του. «Μόνο η αποφυγή του ήλιου ή έστω η μόνιμη χρήση αντηλιακού όταν κυκλοφορεί κάποιος σε υπαίθριους χώρους, μπορεί να κάνει ουσιώδη διαφορά», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αλεξάντρα Μπ. Κίμπαλ, καθηγήτρια Δερματολογίας στο Χάρβαρντ, παρουσιάζοντας τη μελέτη στο 74ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD 2016).

Όπως εξήγησε η δρ Κίμπαλ, στο πλαίσιο της μελέτης οι εθελόντριες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους, ενώ οι ερευνητές έλαβαν δείγματα δέρματος από τα πιο εκτεθειμένα στον ήλιο τμήματα του σώματός τους (πρόσωπο, πήχεις) και από τα καλυμμένα (γλουτοί), για να καθορίσουν τον βαθμό της φωτογήρανσης.

  Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μη καπνίστριες, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η παρατηρούμενη γήρανση δεν θα οφειλόταν στο κάπνισμα, το οποίος είναι εξίσου καταστροφικό (αν όχι περισσότερο) με τον ήλιο για το δέρμα.

  Γενικώς, το δέρμα του προσώπου και των χεριών είχε εμφανείς ενδείξεις ηλιακής ελάστωσης στις εθελόντριες ηλικίας άνω των 40 ετών, ενώ εκείνο των γλουτών όχι.

  Η ηλιακή (ή ακτινική) ελάστωση είναι η συσσώρευση μη φυσιολογικής ελαστίνης στην επιδερμίδα εξαιτίας της παρατεταμένης και αθροιστικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

  Επιπλέον, στις εθελόντριες που λάτρευαν τον ήλιο και ανέφεραν πως προσπαθούσαν να μαυρίσουν, το δέρμα του προσώπου είχε σημαντικά περισσότερες λεπτές γραμμές, ρυτίδες και υπερμελαγχρώσεις (σημεία με πιο έντονο χρώμα), απ’ ό,τι το δέρμα όσων προσπαθούσαν να μένουν μακριά από τον ήλιο. Ήταν επίσης αυξημένη στο δέρμα του προσώπου (αλλά όχι σε εκείνο των γλουτών) η έκφραση ενός μοριακού δείκτη που λέγεται CDKN2A και σχετίζεται με την γήρανση των κυττάρων.

  Οι διαφορές αυτές ήταν ακόμα εντονότερες σε όσες γυναίκες δήλωσαν πως δεν χρησιμοποιούν αντηλιακό στο πρόσωπό τους. Αντιθέτως, οι μόλις τέσσερις εθελόντριες οι οποίες δήλωσαν πως ουδέποτε έκαναν ηλιοθεραπεία, ούτε έβγαιναν στον ήλιο χωρίς αντηλιακό στο πρόσωπο, έμοιαζαν 20 χρόνια νεώτερες από την αληθινή ηλικία τους.

«Η πεποίθηση ότι αν πίνουμε άφθονο νερό το δέρμα θα μείνει νεανικό, είναι λανθασμένη», σχολίασε ο δρ Μάθιου Γκας, εκπρόσωπος της Βρετανικής Εταιρείας Δερματολόγων (BAD). «Οι μεγαλύτεροι εχθροί του δέρματος είναι ο ήλιος και το κάπνισμα και καμία γυναίκα, ό,τι κι αν κάνει, δεν μπορεί να αντιστρέψει τις βλάβες που αυτοί προκαλούν.

  Όταν το θέμα είναι η γήρανση του δέρματος, η πρόληψη είναι πιο σημαντική από τη θεραπεία διότι όταν γίνουν οι βλάβες είναι πολύ δύσκολο να τις κρύψει κανείς ή να τις αμβλύνει»

 boro.gr0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook