14.3.16

Ξεχειλίζει η οργή στην Γερμανία λόγω προσφυγικού: Ήττα Α.Μέρκελ στις εκλογές σε 3 κρατίδια - "Φύγε τώρα" φώναζαν οι Γερμανοί (vid)


Ξεχειλίζει η οργή στην Γερμανία κατά της πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ στο..
προσφυγικό με τους χριστιανοδημοκράτες να υποχωρούν παντού στις τοπικές εκλογές.
Οργισμένοι Γερμανοί πολίτες διαδήλωσαν κατά της πολιτικής με συνθήματα όπως "Μέρκελ πρέπει να φύγεις" και "Εμείς είμαστε οι άνθρωποι". Η ήττα της Ά.Μέρκελ αναμένεται να αλλάξει πλέον την πολιτική της και στο προσφυγικό.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο λέγοντας "Η Μέρκελ εργάζεται εναντίον του λαού της. Υποτιμά τις συνέπειες επιτρέποντας σε τόσους χιλιάδες ανθρώπους να μπαίνουν στην χώρα".

Συγκεκριμένα σε τρία γερμανικά κρατίδια σύμφωνα με τα έξιτ πολς οι χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ υποχωρούν παντού, ενώ η AfD καταγράφει διψήφια ποσοστά.

Στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο Σαξονία-'Ανχαλτ το ΑfD αναδεικνύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση με 24% των ψήφων, ενώ οι χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ προηγούνται μόνο κατά έξι μονάδες.

«Δεν θέλουμε πρόσφυγες» δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο εκ των επικεφαλής της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ.

Στη Σαξονία-'Ανχαλτ η AfD κατάφερε να κινητοποιήσει 103.000 ψηφοφόρους, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Επιπλέον δε, έχει κερδίσει 36.000 ψήφους από τους χριστιανοδημοκράτες, αλλά και 26.000 ψήφους από το Die Linke.

Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση, η πρόεδρος της AfD Φράουκε Πέτρι, εμφανώς ευχαριστημένη, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «οι ψηφοφόροι απομακρύνονται από τα παραδοσιακά κόμματα».

Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους σοσιαλδημοκράτες στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, όπου το SPD φαίνεται να συγκεντρώνει μόλις 10,6%. Πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα των σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο αυτό και το δεύτερο χειρότερο στην ιστορία του κόμματος.

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη το AfD, σύμφωνα με τα exit polls, συγκεντρώνει το 15% των ψήφων και έχει ξεπεράσει ακόμη και τους σοσιαλδημοκράτες (SPD). Το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ καταγράφει πτώση των ποσοστών του (κατά 11 μονάδες).

Οι Πρασίνοι, με τον σημερινό πρωθυπουργό Βίνφριντ Κρέτσμαν όχι μόνο διατήρησαν τις δυνάμεις τους, αλλά και τα αύξησαν με το ποσοσό τους να ξεπερνά το 30%, αφήνοντας πίσω του για πρώτη φορά τους χριστιανοδημοκράτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από το 1953 (!) που η CDU της Άνγκελα Μέρκελ χάνει την πρωτιά στο παραδοσιακό της προπύργιο, που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

"Η Βάδη-Βυρτεμβέργη έγραψε ιστορία, το αποτέλεσμα είναι καθαρό και εντυπωσιακό" δήλωσε ο "πράσινος" πρωθυπουργός. Ωστόσο, λόγω των περίπλοκων συσχετισμών δυνάμεων, ο Κρέτσμαν δεν μπορεί πλέον, κατά πάσα πιθανότητα, να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες. Θεωρείται ωστόσο πιθανή μία μετεκλογική συμμαχία του με τους χριστιανοδημοκράτες. Θα ήταν μία ιστορική εξέλιξη που θα έδινε νέα τροπή στο "πράσινο" πείραμα.

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο το ΑfD συγκεντρώνει διψήφιο ποσοστό και αναδεικνύεται τρίτη πολιτική δύναμη με 12,5%. Οπως και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και εδώ οι χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ χάνουν δυνάμεις.

Ωστόσο, σε αυτό το κρατίδιο, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η υποψήφια της CDU Γιούλια Κλέκνερ ενώ προηγούνταν σε όλες τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι χάνει από τη σημερινή πρωθυπουργός και υποψήφια των σοσιαλδημοκρατών Μάλου Ντράιερ. Σε κάθε περίτπωση το SPD αναδεικνύεται πρώτη πολιτική δύναμη στην περιοχή με 37% των ψήφων, σύμφωνα πάντα με τα έξιτ-πολς.

Στα αξιοσημείωτα των σημερινών τοπικών εκλογών περιλαμβάνεται και η "επιστροφή" των Φιλελευθέρων (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ, οι οποιοι σήμερα δεν εκπροσωπούνται στην ομοσπονδιακή Βουλή, αλλά θα δίνουν το παρών στα τοπικά κοινοβούλια της Βάδης- Βυρτεμβέργης και της Ρηνανίας-Παλατινάτου, ενώ φαίνεται να χάνουν για ελάχιστες ψήφους την είσοδό τους στο τοπικό κοινοβούλιο της Σαξονίας-Παλατινάτου.









http://www.pronews.gr/1

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook