7.4.16

«ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ» στις Συντάξεις: Έρχεται η «μεγάλη σφαγή» των χαμηλοσυνταξιούχων

 

«ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΦΕΡΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ – ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΣΕ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ… ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ!

Κοινωνικό «πογκρόμ» προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με κατάργηση του ΕΚΑΣ, μείωση κατά 40% των επικουρικών συντάξεων, αλλά και κατά 20% για όσους πρόκειται να βγουν από εδώ και στο εξής στη σύνταξη.
Σύμφωνα με...
δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», συνολικά 70.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν ως μηνιαία σύνταξη 500 ευρώ θα έρθουν πρώτοι αντιμέτωποι με τις συνέπειες του «Μνημονίου 3» και όσων προβλέπονται βάσει του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο θα έχει κατατεθεί μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή.
Κατά τα λοιπά, πηγές του οικονομικού επιτελείου, υπογραμμίζουν ότι κυβέρνηση και Κουαρτέτο βρίσκονται μπροστά σε μια προσυμφωνία για το νέο ασφαλιστικό, ωστόσο παραμένουν προς ώρας τα θέματα-«αγκάθια», όπως είναι το ζήτημα των ποσοστών αναπλήρωσης.
Σε ποια θέματα συμφωνούν κυβέρνηση και Θεσμοί
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στη διαπραγμάτευση έχει «κλειδώσει» οριστικά το ύψος της εθνικής σύνταξης, το οποίο διαμορφώνεται στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης και 345,6 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης.
Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης, έχει ήδη συμφωνηθεί να εκκινούν από το 0,77% για την πρώτη 15ετία και να καταλήγουν στο 2% για 40 χρόνια ασφάλισης. Εδώ, ωστόσο, παραμένει ανοικτό το ζήτημα των ενδιάμεσων κλιμάκων στα 15-39 έτη ασφάλισης.
Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι νέες συντάξεις θα υποστούν «κούρεμα» κατά 20% σε σύγκριση με τις σημερινές, ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των επικουρικών συντάξεων.
Επικουρικές συντάξεις ή… χαρτζιλίκι;
Η συμφωνία κυβέρνησης-Κουαρτέτου φέρνει την απόλυτη καταστροφή του Κοινωνικού Κράτους Πρόνοιας και τη διαμόρφωση των επικουρικών συντάξεων σε εξευτελιστικά επίπεδα. Εάν οι Θεσμοί δεν αποδεχθούν την πρόταση της ελληνικής πλευράς για αύξηση των εισφορών κατά 1% στα επόμενα τρία χρόνια, τότε το «τσεκούρι» στις επικουρικές συντάξεις θα κυμανθεί από 10% έως και 40% – στην χειρότερη των περιπτώσεων.
Αυτό σημαίνει ότι οι επικουρικές συντάξεις μάλλον θα θυμίζουν χαρτζιλίκι, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τη ζωή των συνταξιούχων.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων θα γλιτώσουν όλοι εκείνοι οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής έως και τα 1.400 ευρώ, ενώ τα ποσοστά περικοπής για αυτούς που λαμβάνουν πολύ μεγαλύτερα ποσό από αυτό το νούμερο δεν πρόκειται να υπερβούν το 40%.
Τι θα γίνει με το εφάπαξ
Το πλαίσιο συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές αναφορικά με το νέο Ασφαλιστικό αλλάζει τα δεδομένα και ως προς τον τρόπο υπολογισμού στο εφάπαξ.
Σύμφωνα, πάντα, με εκτιμήσεις, οι νέοι συνταξιούχοι είναι πιθανό να δουν «ψαλιδισμένο» το εφάπαξ του έως και κατά 20% (μεσοσταθμικά η μείωση θα φτάσει το 10%).
Από αυτή τη ρύθμιση δεν γλιτώνουν ούτε ακόμη και εκείνοι που αποχώρησαν από την αγορά εργασίας μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και έχουν σε εκκρεμότητα την είσπραξη του εφάπαξ τους (περίπου 62.000 δικαιούχοι).
newsbomb


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook