21.4.16

Διαπραγματεύσεις: Και ξαφνικά συμφωνία σε όλα με τους δανειστές!


Λευκός καπνός στο παρά… ένα του Eurogroup βγήκε από τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, καθώς φαίνεται πως για μία...
ακόμη φορά η κυβέρνηση υπέκυψε (σε όλες) στις απαιτήσεις των δανειστών.
Με την κλεψύδρα να αδειάζει επικίνδυνα, επήλθε… ξαφνικά συμφωνία σε φορολογικό, ασφαλιστικό και «κόκκινα» δάνεια.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το μοναδικό «αγκάθι» που φαίνεται να παραμένει είναι το ύψος του αφορολόγητου, ωστόσο θέμα χρόνου είναι μάλλον να παραβιάσει η κυβέρνηση μία ακόμη «κόκκινη» γραμμή, αφού πώς αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί η βεβαιότητά της ότι θα υπάρξει και εδώ συμφωνία.
«Δέχθηκαν την πρότασή μας για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών», δήλωσε πάντως ο Κατρούγκαλος εξερχόμενος από τη συνάντηση, δίνοντας την εντύπωση ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες υποχωρήσεις έκανε η ελληνική πλευρά…
Από την άλλη, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, αποχωρώντας στις 4 το μεσημέρι της Πέμπτης από το Χίλτον (όπου διεξάγονται οι συζητήσεις), άφησαν να εννοηθεί ότι η μοναδική εκκρεμότητα είναι το ύψος του αφορολόγητου, εκφράζοντας όμως τη βεβαιότητά τους το μικρό χάσμα που παραμένει θα γεφυρωθεί.
Και οι δύο υπουργοί ξεκαθάρισαν μάλιστα ότι υπάρχει σύγκλιση σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα με τους Θεσμούς. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από την έκτακτη, αλλά όχι και τόσο άτακτη, αναχώρηση των επικεφαλής του Κουαρτέτου, καθώς ενώ δεν ήταν προγραμματισμένο να αποχωρήσουν από την Ελλάδα, μετά τη συμφωνία θα αναχωρήσουν σήμερα λόγω Eurogroup.
Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup θα διεξαχθεί το πρωί της Παρασκευής στο Άμστερνταμ, ενώ πολλά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα φανούν και από την ανακοίνωση ή όχι έκτακτης συνεδρίασης την επόμενη εβδομάδα.
Στα αξιοσημείωτα, τέλος, το γεγονός ότι η σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν κράτησε ούτε μία ώρα…
Συμφωνία και για τις επικουρικές
Εξερχόμενος από τη διαπραγμάτευση με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM o κ. Κατρούγκαλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έκλεισε η συμφωνία για το ασφαλιστικό», ενώ όπως εξήγησε, έγινε αποδεκτή από τους πιστωτές η πρόταση της κυβέρνησης για τις επικουρικές συντάξεις, θέμα για το οποίο μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης υπήρχε διαφωνίας.
Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Εργασίας, συμφωνήθηκε η αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουνίου 2016 – 31 Μαΐου 2019 κατά 1% και 0,5% για τα επόμενα τρία έτη.
Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι απομένει να αποσαφηνιστεί πώς θα εξοικονομηθούν ακόμη 70 εκατ. ευρώ, ήτοι το 10% του συνόλου των 700 εκατ. ευρώ που αναζητούνταν, προκειμένου να κλείσει το πακέτο παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό.
Η συμφωνία για το ασφαλιστικό εφοδιάζει με πρόσθετα όπλα τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ενόψει του αυριανού Eurogroup του Άμστερνταμ και αποτελεί τη δεύτερη θετική εξέλιξη μετά το πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015.
Εκτός νομοσχεδίου μένουν, πάντως, τα άρθρα που αφορούν στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων…
Την ίδια ώρα, κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στην πορεία των διαπραγματεύσεων, επιβεβαίωσε πως η συμφωνία είναι κοντά, αλλά και πως μοναδικό πρόσκομμα αποτελεί το αφορολόγητο και η επιμονή των δανειστών να μειωθεί χαμηλότερα των 9.100 ευρώ.
«Υπάρχει σχεδόν λευκός καπνός. Έχουμε σχεδόν συγκλίνει», ανέφερε.
Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος είπε επίσης πως αυτό που περιμένει η Ελλάδα από το αυριανό Eurogroup είναι μια θετική δήλωση περί προόδου και ο προσδιορισμός νέου Eurogroup.
«Νομίζω θα υπάρχει μια θετική αναφορά. Ένα τεστ για το αν θα πάει καλά το αυριανό Europgroup είναι αν θα υπάρξει προαναγγελία νέου έκτακτου Eurogroup τις επόμενες ημέρες», σημείωσε.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν θα έχει άλλη συνάντηση με τους δανειστές για το θέμα αυτό.
Στο μεταξύ, πάντως, έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο κρίνει αντισυνταγματικό, στο σύνολό του, το νέο ασφαλιστικό, με τις εξελίξεις να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…
newsbomb

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook