6.5.16

Ο Κατρούγκαλος κόβει το ΕΚΑΣ σε 120.000 χαμηλοσυνταξιούχους


Ενώ πανηγυρίζει γιατί...
κατάφερε να κόψει το ανώτερο κατά 40% τις επικουρικές συντάξεις

Θέσπιση «κόφτη» ώστε οι επικουρικές συντάξεις να μην μειώνονται πάνω από 40% προβλέπεται στις νομοτεχνικές βελτιώσεις του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό που
αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων η οποία συνεδριάζει σήμερα και αύριο.

Γι' αυτό και η αναλογιστική μελέτη για την βιωσιμότητα του ενιαίου επικουρικού ταμείου δε θα παρουσιαστεί στην επιτροπή εν αντιθέσει με τις άλλες μελέτες που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή. Υπενθυμίζουμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο εξαιτίας της απουσίας αναλογιστικών μελετών.

Την ίδια ώρα ωστόσο, όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η κυβέρνηση θα αντλήσει 900 εκατ. ευρώ από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ με τους πρώτους 120.000 να πληρώνουν το μάρμαρο από φέτος προκειμένου να μειωθεί η δαπάνη κατά 168 εκατ. ευρώ.

Η θέσπιση «κόφτη» προλαμβάνει την «εξαέρωση» των επικουρικών συντάξεων στις περιπτώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ το πλαφόν των 1300 ευρώ μικτά (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ) που έχει τεθεί ως πλέγμα προστασίας από τις περικοπές.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος της πρώην Αγροτικής παίρνει 1400 ευρώ κύρια σύνταξη μικτά και 352 επικουρική, σύνολο 1752. Το ποσό που «περισσεύει» ανέρχεται σε 452 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος θα χάσει το σύνολο της επικουρικής του σύνταξης και κάτι ακόμα. Με τη θέσπιση του «κόφτη» η επικουρική σύνταξη δε θα μηδενιστεί αλλά θα περικοπεί έως 40%. Δηλαδή θα απομείνουν 271,2 ευρώ.

Από το «ψαλίδι» στις συντάξεις και την κατάργηση παροχών, θα εξασφαλιστεί το 80% του συνολικού πακέτου μέτρων που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για την περίοδο 2016 -2019 (2,2 δισ. ευρώ) ενώ μικρότερο ποσοστό θα προέλθει από την αύξηση εσόδων (πχ τριπλασιασμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες).

Ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος υποστηρίζει ότι το σύνολο των περικοπών σε όλα τα είδη των συντάξεων (κύριες, επικουρικές, μερίσματα, εφάπαξ) μαζί με τα έσοδα θα φθάσει στο υπέρογκο ποσό των 8,2 δισ. ευρώ την ώρα που οι βουλευτές της κυβέρνησης δηλώνουν ότι δεν θα δεχθούν περικοπές δαπανών για τις συντάξεις πέρα από το 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπεται στο Μνημόνιο!



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook